Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Prezent la Alba Iulia, Avocatul Poporului susţine: “Serviciul public trebuie să fie la dispoziţia cetăţeanului, nu invers”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu şi adjuncta sa, Erzsébet Dáné, s-au întâlnit azi la sediul Prefecturii Alba cu prefectul Ştefan Bardan, preşedintele CJ Alba Ion Dumitrel, viceprimarul Ioan Bogăţan şi cu o parte dintre şefii instituţiilor guvernamentale din judeţ. Prof. univ. dr. Gheorghe Iancu a explicat reprezentanţilor administraţiei publice din Alba noua viziune de lucru cu petiţionarii a instituţiei Avocatul Poporului, recomandându-le celor prezenţi că “serviciul public trebuie să fie la dispoziţia cetăţeanului şi nu invers”.

Prof. univ. dr. Iancu a subliniat că instituţia Avocatul Poporului are o nouă orientare, conform  principiului “Avocatul poporului către cetăţeni şi nu neapărat cetăţenii către Avocatul poporului”. “În continuare, instituţia va acorda aceeaşi atenţie petiţiilor primite din partea cetăţenilor, dar se va focaliza şi asupra autosesizărilor, anchetelor proprii, controlalelor prealabile, rapoartelor speciale, recomandărilor, sesizărilor şi punctelor de vedere adresate Curţii Constituţionale, acţiunilor în contencios administrativ şi  recursurilor în interesul legii formulate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie” a explicat Avocatul Poporului. Acesta a reiterat faptul că instituţia pe care o coordonează are două roluri constituţionale: de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pe de o parte şi de mijloc de control al Parlamentului asupra autorităţilor administraţiei publice, regiilor autonome şi a serviciilor publice care se află sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale. Actele şi faptele autorităţii judecătoreşti, deputaţilor, senatorilor, Preşedintelui României, Guvernului, Curţii Constituţionale, ale preşedintelui Consiliului Legislativ NU FAC OBIECTUL ACTIVITĂŢII AVOCATULUI POPORULUI.

Erzsébet Dáné, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul – drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale, responsabil pentru activitatea din Transilvania, inclusiv pentru Biroul Teritorial Alba-Sibiu-Hunedoara, a lansat o invitaţie de colaborare instituţiilor statului de la noi din judeţ. Erzsébet Dáné i-a invitat pe şefii acestor instituţii să încheie  convenţii de colaborare cu reprezentantul Biroului Teritorial al Avocatului Poporului din Alba Iulia, conf. univ. dr. Ioan Gânfălean. A explicat  că petiţiile şi problemele cetăţenilor vor fi mai rapid rezolvate dacă fiecare instituţie are un reprezentant care cunoaşte competenţele Avocatului Poporului şi deopotrivă, reprezentanţii Biroului Teritorial Alba Iulia pot fi mai eficienţi dacă ştiu exact cu cine să i-a legătura în fiecare instituţie a statului din Alba.

Reprezentantul Teritorial al Avocatului Poporului, conf. univ. dr. Ioan Gânfălean a declarat că deja a început acţiunea de deplasare în teritoriu, pentru a veni în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor. Acesta a precizat că se vor face deplasări nu numai în municipiile reşedinţă de judeţ arondate – Alba Iulia, Deva, Sibiu ci reprezentanţii Avocatului poporului vor organiza întâlniri cu cetăţenii în toate oraşele din cele trei judeţe.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Pensii 2024 | Indemnizația socială pentru pensionari. Câți beneficiari sunt

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Indemnizația socială pentru pensionari. Câți beneficiari sunt Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 1.039.704 erau pensionari din sistemul public, iar 96.574 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea