Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Preţul grâului s-a dublat într-un singur an!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe bursa de la Londra (LIFFE) contractele futures pentru grâu cu livrare în noiembrie se tranzacţionau pentru 182 de euro/tonă, în timp ce pe bursa de la Paris (MATIF) preţul unui contract similar era de 193 de euro/tonă. Pe piaţa americană, la Chicago (CBOT), contractele futures pentru grâu cu livrare în decembrie se tranzacţionau la 268 dolari/tonă (186 euro/tonă).                  Cotaţiile din prezent sunt în scădere cu aproape 10% faţă de acum o lună, când pe pieţele internaţionale o tonă de grâu se vindea cu 203 euro, conform datelor Fondului Monetar Internaţional.
lMicii producători vând la marginea câmpului
Mulţi dintre producătorii români de grâu sunt nevoiţi să vândă în această perioadă întreaga cantitate recoltată la preţuri mici pentru că nu au unde stoca cerealele. Circa două treimi din recolta de grâu sunt vândute în fiecare an la marginea câmpului, potrivit datelor din piaţă.
l Cei care au unde să stocheze grâul aşteaptă toamna
În timp ce mulţi dintre micii producători, care nu îşi permit să investească în capacităţi de stocare, vând grâul direct din câmp la preţuri mai mici, alţi agricultorii aşteaptă toamna pentru a vinde cu 30% mai scump ca în prezent.
Mai mult, preţul grâului este tras acum în jos şi de estimările pozitive privind recolta, încă nu există date centralizate privind producţia totală de grâu din acest an însă ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat recent că recolta din acest an este mai mare decât cea de anul trecut, avansul fiind determinat în mare măsură de creşterea randamentelor la hectar. Ministrul a subliniat de mai multe ori în ultimele ieşiri în public că fermierii români vând grâul la preţuri mici pentru că în România nu există o bursă a cerealelor funcţională.
În plus, preţul grâului românesc este tras în jos şi de reluarea exporturilor de cereale de către Rusia. Anul trecut Moscova a interzis exporturile de cereale ca urmare a evenimentelor meteo extreme care au compromis o mare parte din recoltă. Mişcarea a aruncat în aer preţul cerealelor vara trecută, având în vedere că Rusia este unul dintre cei mai mari producători de cereale la nivel mondial. (G.R.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea