Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Preşedinţii PSD şi UDMR au semnat un acord guvernamental – UDMR intră la guvernare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Victor Ponta şi Kelemen Hunor, preşedinţii PSD şi UDMR,  au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare. Acordul prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, prin legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş.

După semnare, Ponta a precizat că întotdeauna a apreciat „competenţa şi seriozitatea” la UDMR, şi când au fost împreună la putere, şi când au fost în opoziţie. Premierul a mai spus că în România tensiuni interetnice există doar în declaraţiile de la televizor.

Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face parte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012.

Articolul 2 arată că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniştri şi secretari de stat, conform ponderii în cadrul majorităţii parlamentare.

Articolul 3 prevede că deciziile de acţiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor şi formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare.

Acordul este semnat de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi premierul Victor Ponta şi este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.

Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentată de Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, şi UDMR, reprezentată de Kelemen Hunor, Uniunea se angajează să susţină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.

Cele două părţi se angajează să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare.

Părţile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş.

Părţile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţilor maghiare.

În privinţa oricărei modificări a legii învăţământului, se precizează că părţile se vor consulta şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale.

În conformitate cu program de guvernare 2013-2016, adoptat de Parlament, se mai arată că se vor lua măsuri guvernamentale inclusiv prin acte normative, pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare.

În plus, acordul menţionează că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România, iar în ceea ce priveşte aspectele instituţionale, Guvernul va sprijini financiar, în mod corespunzător, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).

Acordul mai prevede că se va accelera procesul de restituire a imobilelor cultelor religioase.

SURSA: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea