Rămâi conectat

Politică Administrație

Președintele TSD Alba, Corneliu Mureșan: Primăria Alba Iulia încalcă legea! Nu a constituit ”Fond destinat activităților de tineret” și alocă bani discreționar ONG-urilor, fără concurs de proiecte. DOCUMENT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Alba Iulia a încălcat legea în ultimii ani pentru că nu a constituit în cadrul bugetului propriu ”Fondul destinat activităților de tineret”, iar din comoditate, neputință, neștiință sau alte interese ascunse nu a alocat banii ONG-urilor de tineret pe bază competițională, prin concurs de proiecte, ci discreționar, prin parteneriate sau asocieri. Este corect?

Primăria municipiului Alba Iulia nu organizează concurs de proiecte pentru finanțările nerambursabile din fonduri publice acordate organizațiilor neguvernamentale. Acest lucru reiese din răspunsul Primăriei municipiului Alba Iulia la o cerere formulată în temeiul Legii nr. 544/2001 de către Societatea Academică Română în cadrul unui proiect privind transparența gestionării fondurilor de tineret, pe care îl atașăm comunicatului de presă pentru o corectă informare a opiniei publice.

Pe de-o parte, Primăria municipiului Alba Iulia recunoaște că nu deține un ”fond destinat activităților de tineret”, încălcând în mod grav și continuat prevederile art. 28, alin. (1) din Legea nr. 350/2006.

Art. 28 alin. (1) din Legea nr. 350/2006 prevede: ”Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București, precum și consiliile locale ale municipiilor reședință de județ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităților de tineret”.

Pe de altă parte, Primăria municipiului Alba Iulia a alocat anual sume importante pentru proiecte de și pentru tineret organizate de ONG-uri de tineret din Alba Iulia, fără concurs de proiecte, după cum urmează:

– în 2015 a alocat 68.160 lei;

– în 2016 a alocat 78.408 lei;

– în 2017 a alocat 114.600 lei. (vezi documentul atașat)

Primăria municipiului Alba Iulia recunoaște în documentul oficial (răspuns la solicitare în baza accesului la informații de interes public) că a alocat sumele fără concurs de proiecte, că  nu a organizat niciodată un astfel de concurs, că nu are o metodologie și nici o procedură de concurs de proiecte, încălcând astfel art. 4, lit. b), art. 8 și at. 29, alin. (2) din Legea nr. 350/2005.

Art. 4, lit. b) din Legea nr. 350/2005 prevede că: ”Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă sunt: b) eficacitatea utilizării fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurențial și a criteriilor care să facă posibilă evaluarea propunerilor și a specificațiilor tehnice și financiare pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă;”

Art. 8 din Legea nr. 350/2005 prevede că: ”Evaluarea în sistem competitiv a proiectelor se va face în conformitate cu criteriile generale de evaluare prevăzute în prezenta lege, precum și cu criteriile specifice de evaluare care vor fi elaborate de fiecare autoritate finanțatoare.”

Art. 29, alin. (1) din Legea nr. 350/2005 prevede că: ”Criteriile de selecție pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă trebuie să facă posibilă evaluarea, pe baze competitive și concurențiale, a capacității solicitanților de a finaliza activitatea propusă pentru finanțare.

Totuși, din bugetul local s-au scurs niște bani către unele ONG-uri ale căror reprezentanți vin și solicită, pe bază de cerere, sume uriașe pe care primarul și majoritatea PNL le acordă. Acești bani sunt dați arbitrar. TSD Alba cere transparență, concurs de proiecte, nu bani dați pe ochi frumoși.

Tot pentru a evita concursul de proiecte, reprezentanții primăriei au apelat la parteneriatul cu ONG-urile unde efectuează direct plățile în folosul exclusiv și direct al proiectului gestionat de respectivul ONG. Prin aceasta nu se respectă legea 350/2005, adică finanțarea nerambursabilă nu se face pe baze competitive și concurențiale.

Cei care gestionează banii publici ar trebui să țină cont de lege și nu de interese și preferințele personale, pentru că în acest fel zeci sau chiar sute de tineri sunt prejudiciați și nu pot participa la un proces competițional pentru a obține finanțarea în vederea implementării proiectelor lor.

Nu întâmplător abordez acest subiect, care de altfel îmi este familiar, pentru că anul trecut, în calitatea mea de consilier județean, am fost unul dintre inițiatorii Regulamentului privind acordarea de finanțare nerambursabilă din bugetul local al județul Alba pentru activități non-profit de interes județean, care prevede clar modul în care se organizează concursul de proiecte privind acordarea de finanțare și procedurile de evaluare.

Tineretul Social Democrat Alba condamnă modul în care primarul și aparatul său de specialitate manipulează bugetul local și proiectele destinate tinerilor și solicită public să respecte Legea nr. 350/2005 și Legea nr. 350/2006, să facă concurs de proiecte și să nu mai acorde finanțări arbitrare acelorași ONG-uri.

Corneliu Mureșan

Președinte TSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea