Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Președintele Federației Române de Șah: La Alba Iulia ar putea fi realizat primul Centru de excelență în șah din România

Dragoş Suciu

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, a spus vineri, la Alba Iulia, că aici ar putea fi înfăptuit primul Centru de excelență în șah din România. Acesta a precizat că ideea a venit la propunerea inspectorului școlar general Alba, Dorin Sandea, și ar putea fi implementată grație performanțelor obținute de elevi originari din acest județ precum: Mihnea Costachi (Colegiul National “H.C.C” Alba Iulia – medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de juniori, campion european de juniori si multiplu campion national de juniori), George Ileana (Scoala gimnaziala “Avram Sorin Iacoban01Iancu” Alba Iulia – campion mondial scolar si campion national scolar), Adrian Secheres (Colegiul National “H.C.C” Alba Iulia – multiplu campion national de juniori si campion national scolar) si Radu Tampea (Scoala gimnaziala “Mihai Eminescu” Alba Iulia – campion national de juniori si campion national scolar).

”Am discutat cu domnul inspector general și poate ne ajută Dumnezeu și, aici, la Alba Iulia să fie primul Centru de excelență în șah. Eu am vrut să-l fac la Iași, dar se pare că la Alba Iulia va fi primul. Vorbesc foarte serios, când ajung înapoi la București o să pun în discuție pentru că e nevoie și de finanțare. Nu e nevoie de o finanțare deosebită, ci mai mult pentru cei care vor preda în acest Centru de excelență”, a spus Sorin Iacoban.

Centrul ar putea fi deschis începând cu anul școlar 2015-2016.

Întrebat dacă nu mai este un astfel de Centru în țară, președintele Federației a spus că nu are cum să existe deoarece șahul a fost introdus ca materie opțională abia din anul școlar 2014-2015.

”Centrul presupune organizarea unor cantonamente centralizate de o săptămână în care se vor întâlni juniori din Alba și din alte județe. Elevi din Alba vor beneficia de o pregătire suplimentară la centru”, a spus Marius Ceteraș.

”Important este să prindă rădăcini ideea. Copiii foarte buni selectați din școli vor reprezenta o sursă. Ei vor putea fi transferați pe o perioadă de 6 luni, un an, dacă vor avea acordul părinților. În centrul de excelență vor preda profesori calificați”, a spus Dorin Sandea, inspector general IȘJ Alba.

Președintele Federației Romane de Sah, Sorin Avram Iacoban, s-a aflat vineri dimineața în Alba Iulia pentru o acțiune de promovare a introducerii șahului ca disciplina școlară din cadrul programului național “Educație prin șah în învățământul preuniversitar” derulat in comun de F.R.Sah si Ministerul Educației Naționale.

Evenimentul organizat de F.R.Sah si I.J.S.Alba a fost găzduit de Școala gimnaziala “Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia și a constat în înmânarea de materiale șahiste celor 6 scoli din județul Alba înscrise in programul “Educație prin șah in învatamantul preuniversitar”: Școala gimnazială “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Școala gimnazială “Ioan Cotruș” Cergău Mare, Școala gimnazială Petrești, Școala gimnazială ”Dr.Petru Span” Lupșa, Colegiul National “Titu Maiorescu” Aiud și Liceul “Dr.Lazar Chirilă” Baia de Arieș.

Fostul ministru al Educației, Remus Pricopie a aprobat în primăvară, prin ordin de ministru, Programele şcolare pentru disciplina opţională „Educaţie prin şah”, anul I şi anul al II-lea de studiu.

Potrivit MEN, în cadrul programului, elevii au ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnele convenţionale utilizate în partida de şah. Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă Vacanţa de Paşte s-a încheiat de câteva săptămâni, iar elevii au revenit în bănci, dar cei mai mulţi dintre ei se gândesc deja la vacanţa mare care nu mai începe la cunoscuta dată de 15 iunie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea