Rămâi conectat

Actualitate

Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prescripţii medicale, cu tot cu parafă, falsificate cu ajutorul AI: Adeverințe realizate de elevi cu inteligența artificială pentru a chiuli de la ore

Inteligenţa artificială este folosită din ce în ce mai mult și mai des pentru a crea falsuri. Cu ajutorul aplicaţiilor AI, se realizează prescripţii medicale, cu tot cu parafă, dar şi adeverinţe care să îi scape pe elevi de chiulul de la ore. Poliţia Română trage un semnal de alarmă că astfel de fraude sunt aspru pedepsite prin lege.

Cazurile de rețete folosite în mod fraudulos au crescut în ultimele luni. „Inclusiv parafa mea am văzut-o refăcută în care se spunea că sunt medic specialist primar, medicul poate să fie specialist sau primar”, a declarat Gindrovel Dumitra, doctor.

Specialiştii spun că în mod normal sistemul informatic prin care se eliberează reţete poate atenționa dacă există o eroare. „Dacă sunt numere fictive sau nealocate noi le introducem în sistem. Cine ar trebui să le verifice ar trebui să vadă la un moment dat că sunt false. Nu pe loc, nu avem cum să vedem pe loc, dar la un moment dat se pot depista dacă sunt rețete false”, spune Beatrice Speteanu, farmacist şef.

Se ştie însă că deseori sistemul informatic al CNAS nu funcţionează, astfel că medicii şi farmaciştii lucrează offline. În acest caz, valoarea reţetei poate fi imputată chiar celor care eliberează medicamentele.

Adeverinţe medicale cu AI

Elevii şi studenţii folosesc interligenţa artificială pentru a genera şi adeverinţe medicale. Pe rețelele de socializare circulă tot mai multe metode prin care utilizatorii arată cum pot fi falsificate astfel de documente.

Profesorii sunt deja familiarizaţi cu fenomenul. „În momentul în care un elev vine cu o scutire trece mai întâi pe la cabinetul medical, după care este vizată, iar după ce este vizată de medicul şcolii ajunge la profesorul diriginte care îi motivează absenţele”, arată Cristian Tănase, profesor.

Şi totuşi, mulţi elevi scapă basma curată: „Daca este prins, la prima abatere este sancţionat cu mustrare scrisă şi scăderea notei la purtare cu două puncte, iar de la a doua abatere este sancţionat la fel cu mustrare scrisă, plus scăderea notei la purtare între 3 şi 5 puncte”.

Consecinţele pot fi şi de ordin penal. „Dacă respectivele adeverinţe sunt folosite la unitatea de învăţământ sau la locul de muncă şi produc efecte juridice, atunci putem vorbi clar de o infracţiune de fals. Fals, uz de fals, fals în scrisuri oficiale”, a declarat Bogdan Ghebaur, comisar şef de poliţie.

Folosirea unui înscris oficial sau sub semnătură privată se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de până la 3 ani când înscrisul este oficial.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Evaluare Națională 2025: Sesiune specială a examenelor în iulie 2025. În ce dată va începe

Lucian Daramus

Publicat

în

Evaluare Națională 2025: Sesiune specială a examenelor în iulie 2025. În ce dată va începe Ministerul Educației și Cercetării va organiza o sesiune specială a Evaluării Naționale la începutul lunii iulie 2025. Pe 2 iulie 2025 va avea loc proba de Limba și literatura română, iar pe 3 iulie 2025 se va desfășura proba la […]

Citește mai mult

Actualitate

Vouchere de vacanță 2025: Declarație și cofinanțare obligatorii, reguli stricte pentru emitenți și partenerii din turism. Noile condiții de acordare, publicate în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere de vacanță 2025: Declarație și cofinanțare obligatorii, reguli stricte pentru emitenți și partenerii din turism. Noile condiții de acordare, publicate în Monitorul Oficial Vouchere de vacanță 2025. Guvernul României a modificat oficial normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, printr-o hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 352 din 22 […]

Citește mai mult

Actualitate

Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice

Lucian Daramus

Publicat

în

Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice În cadrul Programului Rabla, valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice creşte în 2025 la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro. O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut, pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea