Preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice din România, a primit Crucea Patriarhală. Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române
Preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice din România, a primit Crucea Patriarhală. Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române
Unul dintre cei mai iubiți preoți ai județului Alba, celebru în toată România pentru dragostea și venerația cu care interpretează cântecele iubirii de patrie și de Dumnezeu – preotul Doru Gheaja, supranumit ”Părintele cântecelor patriotice din România”, a primit sâmbătă, 24 aprilie 2021, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române: ”Crucea Patriarhală”.
Distincția i-a fost înmânată la finalul Concertului extraordinar de pricesne „Credință și cultură” desfășurat în Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a fost cel care i-a înmânat distincția și i-a transmis felicitările Patriarhului României.
Doru Gheaja s-a născut în 19 iulie 1941 – deci anul acesta se va învrednici în cel de-al 80-lea an al existenței sale! – în localitatea Buzd din apropierea Mediașului. A fost fiul preotului care slujea în această localitate. De mic copil, așezat în strană și legănând din picioarele care nu-i atingeau podeaua, Doru Gheaja a asistat la slujbele oficiate de tatăl său.
A intrat la Seminarul Teologic la Cluj Napoca, la îndemnul tatălui său care îşi dorea mult să-l vadă preot. Nedrept, a rămas orfan de mamă încă de la 2 ani. A respectat decizia tatălui, urmând cursurile seminarului de la Cluj Napoca.
Dar, tânăr fiind şi având o voce cu un timbru extraordinar, după absolvire alege să facă parte din Ansamblul folcloric al Regiunii Braşov. Apoi, a evoluat şi în Ansamblul din Târgu Mureş. Doar ca viaţa nu l-a cruţat de o altă întâmplare nefericită: își pierde şi tatăl într-un accident stupid, fapt care-l determină să îşi continuie studiile teologice la Sibiu.
Hirotonit preot, primeşte parohia Apold de lângă Sighişoara, până în anul 1976 când, la reînfințarea Episcopiei de la Alba Iulia, este solicitat de către episcopul Emilian, să vină în Episcopia de Alba Iulia. Aici, Doru Gheaja a slujit 14 ani.
Mare patriot, episcopul Emilian l-a invitat, în anul 1980 pe Adrian Păunescu la Mănăstirea Râmeţ. Aici, Păunescu îl aude pe preotul Gheaja cântând priceasna ”Simone, spune-mi tu”. În aceeaşi seară, poetul Adrian Păunescu îi și scrie versurile de-atunci devenit celebrul ”Tu Ardeal”, poezie transpusă pe muzica pricesnei menționate mai sus. A doua zi, Păunescu a insistat să-l şi înregistreze audio şi video, tot la mănăstirea Râmeţ, spunând că un asemenea cântec trebuie cunoscut de întreaga Românie. Deoarece pe vremea lui Ceaușescu nu se putea să apară la TV îmbrăcat în haine preoţeşti, maicilede la Râmeț i-au găsit preotului Doru Gheaja un costum naţional, de la un cioban din zonă. A cântat cu patos, a fost înregistrat și a transmis națiunii întregi cântecul Ardealului.
Tot cam de-atunci a început şi colaborarea artistică cu Cenaclul Flacăra, unde era tot timpul prezentat ca preotul Doru Gheaja din Alba Iulia. Sprijinit de poetul Adrian Păunescu, preotul Doru Gheaja a lansat cunoscuta piesă ”Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea ”Totuşi iubirea”.
Mare iubitor al muzicii patriotice a încercat mereu, chiar în timpurile în care nu era permis, să cânte oriunde avea ocazia, rămânând foarte ataşat de folclor. A slujit mulţi ani ca preot în Alba Iulia, mai întâi la Catedrala Reîntregirii și apoi, din anul 1986, a slujit la biserica ”Buna Vestire”din centrul municipiului, rămânând zeci de an același suflet mare, iubitor de oameni și de țară. Acum este preot pensionar dar continuă să slujească la aceeaşi biserică alături de cei doi preoţi parohi,din acelaşi motiv: dragostea de oameni.
Acum 7 ani l-a întâlnit pe preotul Cătălin Dumitrean din Sibiu, fondatorul Cenaclului ”Lumina Lină”, devenindu-i colaborator, cu peste 500 de spectacole la activ.
Despre Crucea Patriarhală, care i-a încununat vrednicia și patriotismul, se știe că este cea mai înaltă distincție acordată de Patriarhia Română, fiind conferită de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea ierarhilor eparhioți, clericilor și mirenilor cu o activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ și social-filantropic. Crucea Patriarhală a fost instituită în anul 1925 de patriarhul Miron Cristea și reprezintă o răsplată pentru cei care au adus un ajutor substanțial Bisericii Ortodoxe Române sau sunt un exemplu de moralitate creștin-ortodoxă.
Distincția i-a fost acordată la finalul concertului extraordinar de pricesne, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și care s-a ținut fără public la Patriarhie, în București, fiind transmis live prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas.
Pe scena Palatului Patriarhiei au interpretat pricesne, alături de preotul Doru Gheaja, artiștii Veta Biriș, Leontina Fărcaș și Grupul „Muguri de tezaur”, Oana Bozga Pintea, Ionuț Fulea, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Paul Ananie, Andreea Haisan, Ana – Maria Pătrășcioiu. Întregul program artistic a fost acompaniat de Grupul Vocal „Anghelos”, format din teologi, și de Orchestra de Cameră a Județului Alba. Concertul a fost dirijat de Alexandru Pal.
Să ne trăiți, întru mulți ani, părinte Doru Gheaja, și să vă dea Dumnezeu puterea de a ne mai cânta, generațiilor actuale și celor care vor mai veni, despre Templul Sfânt – Munții Apuseni și despre Ardealul nostru, străbun pământ, de dragul căruia trăiți și cântați. Și, niciodată n-om uita niciodată că: ”Dreaptă ne e brazda/ Ce-am lucrat cu ale noastre mâini” și că ”Fiecare munte/ Știe-aici să cânte/ Imnul Deșteptați-vă români!”
Nicoleta IDITA – TOMUȚA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana