Rămâi conectat

Ştirea zilei

Preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice din România, a primit Crucea Patriarhală. Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române

Publicat

în

Preotul Doru Gheaja, părintele cântecelor patriotice din România, a primit Crucea Patriarhală. Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române

Unul dintre cei mai iubiți preoți ai județului Alba, celebru în toată România pentru dragostea și venerația cu care interpretează cântecele iubirii de patrie și de Dumnezeu – preotul Doru Gheaja, supranumit ”Părintele cântecelor patriotice din România”, a primit sâmbătă, 24 aprilie 2021, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române: ”Crucea Patriarhală”.

Distincția i-a fost înmânată la finalul Concertului extraordinar de pricesne „Credință și cultură” desfășurat în Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a fost cel care i-a înmânat distincția și i-a transmis felicitările Patriarhului României.

Doru Gheaja s-a născut în 19 iulie 1941 – deci anul acesta se va învrednici în cel de-al 80-lea an al existenței sale! –  în localitatea Buzd din apropierea Mediașului. A fost fiul preotului care slujea în această localitate. De mic copil, așezat în strană și legănând din picioarele care nu-i atingeau podeaua, Doru Gheaja a asistat la slujbele oficiate de tatăl său.

Elit - Gustul Desăvârșit

A intrat la Seminarul Teologic la Cluj Napoca, la îndemnul tatălui său care îşi dorea mult să-l vadă preot. Nedrept, a rămas orfan de mamă încă de la 2 ani. A respectat decizia tatălui, urmând cursurile seminarului de la Cluj Napoca.

Dar, tânăr fiind şi având o voce cu un timbru extraordinar, după absolvire alege să facă parte din Ansamblul folcloric al Regiunii Braşov. Apoi, a evoluat şi în Ansamblul din Târgu Mureş. Doar ca viaţa nu l-a cruţat de o altă întâmplare nefericită: își pierde şi tatăl într-un accident stupid, fapt care-l determină să îşi continuie studiile teologice la Sibiu.

Hirotonit preot, primeşte parohia Apold de lângă Sighişoara, până în anul 1976 când, la reînfințarea Episcopiei de la Alba Iulia, este solicitat de către episcopul Emilian, să vină în Episcopia de Alba Iulia. Aici, Doru Gheaja a slujit 14 ani.

Mare patriot, episcopul Emilian l-a invitat, în anul 1980 pe Adrian Păunescu la Mănăstirea Râmeţ. Aici, Păunescu îl aude pe preotul Gheaja cântând  priceasna ”Simone, spune-mi tu”. În aceeaşi seară, poetul Adrian Păunescu îi și scrie versurile de-atunci devenit celebrul  ”Tu Ardeal”,  poezie transpusă pe muzica pricesnei menționate mai sus. A doua zi, Păunescu a insistat să-l şi înregistreze audio şi video, tot la mănăstirea Râmeţ, spunând că un asemenea cântec trebuie cunoscut de întreaga Românie. Deoarece pe vremea lui Ceaușescu nu se putea să apară la TV îmbrăcat în haine preoţeşti, maicilede la Râmeț i-au găsit preotului Doru Gheaja un costum naţional, de la un cioban din zonă. A cântat cu patos, a fost înregistrat și a transmis națiunii întregi cântecul Ardealului.

Tot cam de-atunci a început şi colaborarea artistică cu Cenaclul Flacăra, unde era tot timpul prezentat ca preotul Doru Gheaja din Alba Iulia. Sprijinit de poetul Adrian Păunescu, preotul  Doru Gheaja a lansat cunoscuta piesă ”Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea ”Totuşi iubirea”.

Mare iubitor al muzicii patriotice a încercat mereu, chiar în timpurile în care nu era permis, să cânte oriunde avea ocazia,  rămânând foarte ataşat de folclor. A slujit mulţi ani ca preot în Alba Iulia, mai întâi la Catedrala Reîntregirii și apoi, din anul 1986, a slujit la biserica ”Buna Vestire”din centrul municipiului, rămânând zeci de an același suflet mare, iubitor de oameni și de țară. Acum este preot pensionar dar continuă să slujească la aceeaşi biserică alături de cei doi preoţi parohi,din acelaşi motiv: dragostea de oameni.

Acum 7 ani l-a întâlnit pe preotul Cătălin Dumitrean din Sibiu, fondatorul Cenaclului ”Lumina Lină”, devenindu-i colaborator, cu peste 500 de spectacole la activ.

Despre Crucea Patriarhală, care i-a încununat vrednicia și patriotismul, se știe că este cea mai înaltă distincție acordată de Patriarhia Română, fiind conferită de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea ierarhilor eparhioți, clericilor și mirenilor cu o activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ și social-filantropic. Crucea Patriarhală a fost instituită în anul 1925 de patriarhul Miron Cristea și reprezintă o răsplată pentru cei care au adus un ajutor substanțial Bisericii Ortodoxe Române sau sunt un exemplu de moralitate creștin-ortodoxă.

Distincția i-a fost acordată la finalul concertului extraordinar de pricesne, organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și care s-a ținut fără public la Patriarhie, în București, fiind transmis live prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas.

Pe scena Palatului Patriarhiei au interpretat pricesne, alături de preotul Doru Gheaja, artiștii Veta Biriș, Leontina Fărcaș și Grupul „Muguri de tezaur”, Oana Bozga Pintea, Ionuț Fulea, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Paul Ananie, Andreea Haisan, Ana – Maria Pătrășcioiu. Întregul program artistic a fost acompaniat de Grupul Vocal „Anghelos”, format din teologi, și de Orchestra de Cameră a Județului Alba. Concertul a fost dirijat de Alexandru Pal.

Să ne trăiți, întru mulți ani, părinte Doru Gheaja, și să vă dea Dumnezeu puterea de a ne mai cânta, generațiilor actuale și celor care vor mai veni, despre Templul Sfânt – Munții Apuseni și despre Ardealul nostru, străbun pământ, de dragul căruia trăiți și cântați. Și, niciodată n-om uita niciodată că: ”Dreaptă ne e brazda/ Ce-am lucrat cu ale noastre mâini” și că ”Fiecare munte/ Știe-aici să cânte/ Imnul Deșteptați-vă români!”

Nicoleta IDITA – TOMUȚA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Publicat

în

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia, clădirea în care a locuit timp de 10 luni Mihai Viteazul, costă administraţia locală o sumă de zece ori mai mare decât cea contractată iniţial.

Începute la sfârşitul lui 2018, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut. Valoarea contractului încheiat cu firma care a câştigat licitaţia a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiţiei s-a ajuns, până în prezent, la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei. Diferenţa este de 11,5 milioane de lei, respectiv mai mult de două milioane de euro. Potrivit primarului Gabriel Pleşa, restaurarea corpului E al monumentului istoric s-ar putea finaliza în luna octombrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majorarea s-a aplicat cheltuielilor neeligibile din proiect suportate de Primăria Alba Iulia, care au crescut de zece ori.

Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale, avea asigurată o finanţare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală.

În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de primar.

Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local. Aici ar urma să fie amenajat un Muzeu al Principatului Transilvaniei. În timpul lucrărilor, au fost descoperite artefacte arheologice vechi de sute de ani.

Palatul cu 250 de încăperi înregistrează cinci secole de existenţă cu modificări, refaceri şi adăugiri până în secolul XVIII. Clădirea i-a găzduit pe principii Transilvaniei, în perioada în care Alba Iulia a fost, timp de 143 de ani, capitala Principatului autonom al Transilvaniei. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către austrieci, clădirea uriaşă a fost transformată în cazarmă militară şi a rămas cu acest statut timp de 300 de ani.

Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis

Publicat

în

Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, efectuează joi, 19 mai, o vizită de lucru în România, în cadrul căreia se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar mai apoi va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit programului anunţat de autorităţi, premierul portughez va fi întâmpinat, joi dimineaţă, la Palatul Victoria, de omologul său român, pe agenda întâlnirii figurând şi o conferinţă de presă comună a celor doi înalţi oficiali.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, cei doi premieri urmează să participe şi la semnarea acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării.

Ulterior, prim-ministrul Antonio Costa va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, unde va purta cu acesta o serie de convorbiri, tete-a-tete şi oficiale.

În aceeaşi zi, premierul portughez va avea la Palatul Parlamentului o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Angel Tîlvăr şi vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.

Joi după-amiază, şeful Executivului de la Lisabona va efectua, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, o vizită la Batalionul 1 Instrucţie „Olt”, localitatea Caracal, judeţul Olt.

sursa: ziarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului. CALENDAR

Publicat

în

BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, continuă astăzi, 19 mai, cu proba obligatorie a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

 • Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face în zilele de 9 și 10 mai.

În perioada 12-13 mai 2022 are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Proba pentru competențele digitale este programată pe 16 și 17 mai.

Elit - Gustul Desăvârșit

Candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 18 mai. Proba obligatorie a profilului este pe 19 mai, iar pe 20 mai – proba la alegere a profilului și specializării.

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 26 mai. Contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12-14.

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare