Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Preoții plătiți de la bugetul de stat ar putea primi salarii mai mari cu 30 – 40%: Patriarhul Daniel cere măriri și pentru personalul neclerical

Nicolae Valentin

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Preoții plătiți de la bugetul de stat ar putea primi salarii mai mari cu 30 – 40%: Patriarhul Daniel cere măriri și pentru personalul neclerical

Șeful BOR, Preafericitul Daniel a pus miercuri, 10 aprilie, problema salarizării, în cadrul unei întâlniri cu membri Guvernului. Acesta cere majorări salariale de 30 – 40%, atât pentru preoți, cât și pentru personalul neclerical. Inclusiv ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, i-a ascultat doleanțele.

Citește și: Părintele Nicolae Domșa a trecut la cele veșnice: A slujit timp de 24 de ani în parohia Răcătău, protopopiatul Sebeș

Întâlnirea a avut loc la Muzeul Național de Artă al României, loc în care unul dintre cele mai emblematice personaje din BOR a spus că vrea ca salariile clericilor să ajungă măcar la nivelul de nimic pe economie. În sprijinul propunerii, a amintit o ordonanță care vizează salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a transmis PF Daniel, în cuvântul rostit la întâlnirea care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României.

Posturile preoților ar putea fi majorate

Patriarhul Daniel a cerut și o creștere a posturilor clericale cu 30-40%, care sunt plătite, în proporție de 80%, din bugetul de stat. Doleanțele BOR se justifică prin cheltuielile mari pe care le au unitățile de cult din România, mai ales în mediul rural.

„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus Patriarhul.

Rămâne de văzut dacă salariile preoților și a angajaților bisericii vor crește sau nu. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a ascultat cererea și va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cine poate vota cu urna mobilă la alegerile din 9 iunie și care este procedura – Hotărâre adoptată de BEC

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cine poate vota cu urna mobilă la alegerile din 9 iunie și care este procedura – Hotărâre adoptată de BEC Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, vineri, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele, că în secţiile de votare din străinătate nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea