Premierul Nicolae Ciucă, despre invazia Rusiei în Ucraina: „O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, spitale”
Premierul Nicolae Ciucă, despre invazia Rusiei în Ucraina: „O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, spitale”
În cursul zilei de vineri, premierul Nicolae Ciucă a condamnat, în cadrul unei dezbateri, crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Acesta a declarat că atacurile rusești asupra unor orașe precum Mariupol, Herson, Harkov ori Kiev sunt asemănătoare cu distrugerile din Groznâi ori Alep. „Adevărate crime împotriva umanității”, precizează premierul.
„Războiul a revenit în prim-planul istoriei europei iar dreptul internațional a fost între paranteze odată cu agresiunea declanșată de Rusia pentru invadarea Ucrainei, absolut neprovocat, nejustificat și ilegal, încălcând toate normele internaționale. O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din din Groznâi, Alep, le regăsim azi la Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev. Adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva democrației, împotriva occidentului, împotriva lumii”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Acesta spune că Europa și lumea întreagă se confruntă cu numeroase crize, la care s-au adăugat criza refugiaților și cea a lanțurilor de aprovizionare.
„România alături de Europa și de lumea întreagă se confrunta la data declanșării conflagrației cu pandemia și efectele economice ale acesteia. Li s-au adăugat criza energetică globală, deloc ruptă de actualul război. S-a adăugat criza refugiaților și perspectiva unei crize economice anunțată de problematica extrem de complexă a coerenței lanțurilor de aprovizionare și de rupturi în globalizare ca urmare a sancțiunilor și izolării impuse Rusiei și Belarusului”, spune premierul.
„Spre deosebire de momentul 2015, când un milion de migranți din Orientul Mijlociu a zdruncinat Europa amenințând să o scindeze, criza refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar și imbatabil. (…) România a strălucit. Pornind de la acest moment trebuie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim. Reziliența țării noastre s-a dovedit exemplare în domeniu, pe baza cooperării între instituțiile statului, cetățeni și ong-uri. Am investit 3. 4 milioane de euro în ajutor umanitar, am construit un hub pentru ajutor umanitar la Suceava”, a spus Ciucă, despre implicare României în criza umanitară.
„În adunarea generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a Federației Ruse, doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea. Un vot covârșitor. Nivelul sancțiunilor asumate unanim, coerent și fără rezerve a atins cote inimaginabile care arată că Rusia trebuie să plătească pentru războiul de agresiune”, a mai declarat Ciucă.
Premierul a vorbit și despre implicarea României în rezolvarea crizei energetice, prin interconectarea cu Bulgaria și Grecia, discuții cu Turcia pentru tranzitul de gaze și încercarea de contractare a gazului natural lichefiat.
„Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar letal defensiv Ucrainei sau blocând Nord Stream 2 pe perioadă nelimitată sau anunțând reducerea dependenței de petrolul și gazul rusesc sau detașarea de furnizorul de gaze rus? România a fost alături de toate aceste eforturi”, a mai declarat prim-ministrul României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi