Rămâi conectat

Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă, despre invazia Rusiei în Ucraina: „O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, spitale”

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă, despre invazia Rusiei în Ucraina: „O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, spitale”

În cursul zilei de vineri, premierul Nicolae Ciucă a condamnat, în cadrul unei dezbateri, crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Acesta a declarat că atacurile rusești asupra unor orașe precum Mariupol, Herson, Harkov ori Kiev sunt asemănătoare cu distrugerile din Groznâi ori Alep. „Adevărate crime împotriva umanității”, precizează premierul.

„Războiul a revenit în prim-planul istoriei europei iar dreptul internațional a fost între paranteze odată cu agresiunea declanșată de Rusia pentru invadarea Ucrainei, absolut neprovocat, nejustificat și ilegal, încălcând toate normele internaționale. O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din din Groznâi, Alep, le regăsim azi la Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev. Adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva democrației, împotriva occidentului, împotriva lumii”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta spune că Europa și lumea întreagă se confruntă cu numeroase crize, la care s-au adăugat criza refugiaților și cea a lanțurilor de aprovizionare.

„România alături de Europa și de lumea întreagă se confrunta la data declanșării conflagrației cu pandemia și efectele economice ale acesteia. Li s-au adăugat criza energetică globală, deloc ruptă de actualul război. S-a adăugat criza refugiaților și perspectiva unei crize economice anunțată de problematica extrem de complexă a coerenței lanțurilor de aprovizionare și de rupturi în globalizare ca urmare a sancțiunilor și izolării impuse Rusiei și Belarusului”, spune premierul.

„Spre deosebire de momentul 2015, când un milion de migranți din Orientul Mijlociu a zdruncinat Europa amenințând să o scindeze, criza refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar și imbatabil. (…) România a strălucit. Pornind de la acest moment trebuie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim. Reziliența țării noastre s-a dovedit exemplare în domeniu, pe baza cooperării între instituțiile statului, cetățeni și ong-uri. Am investit 3. 4 milioane de euro în ajutor umanitar, am construit un hub pentru ajutor umanitar la Suceava”, a spus Ciucă, despre implicare României în criza umanitară.

„În adunarea generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a Federației Ruse, doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea. Un vot covârșitor. Nivelul sancțiunilor asumate unanim, coerent și fără rezerve a atins cote inimaginabile care arată că Rusia trebuie să plătească pentru războiul de agresiune”, a mai declarat Ciucă.

Premierul a vorbit și despre implicarea României în rezolvarea crizei energetice, prin interconectarea cu Bulgaria și Grecia, discuții cu Turcia pentru tranzitul de gaze și încercarea de contractare a gazului natural lichefiat.

„Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar letal defensiv Ucrainei sau blocând Nord Stream 2 pe perioadă nelimitată sau anunțând reducerea dependenței de petrolul și gazul rusesc sau detașarea de furnizorul de gaze rus? România a fost alături de toate aceste eforturi”, a mai declarat prim-ministrul României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

INCONȘTIENȚĂ la volan: Un tânăr din Alba a intrat cu mașina într-un stâlp și într-un gard. O tânără a ajuns la spital

Publicat

în

INCONȘTIENȚĂ la volan: Un tânăr din Alba a intrat cu mașina într-un stâlp și într-un gard. O tânără a ajuns la spital

La data de 28 mai 2022, în jurul orei 03,20, un tânăr de 18 ani, din comuna Unirea, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism pe strada Gării din Aiud, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate și cu gardul unui imobil.

În urma accidentului, o tânără, pasageră în autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| RĂZBUNARE: Borna de la Piatra Secuiului a fost revopsită în culorile drapelului românesc, după poza cu președinta Ungariei

Publicat

în

RĂZBUNARE: Borna de la Piatra Secuiului a fost revopsită în culorile drapelului românesc, după poza cu președinta Ungariei

Borna de la Piatra Secuiului a fost revopsită în culorile drapelului românesc, după ce zilele trecute, la vizita preşedintei Ungariei, Katalin Novak, cineva a vopsit-o în cele ale Ungariei.

Oficialul maghiar s-a fotografiat lângă acea bornă.

Acum, borba a fost revopsită, după cum rezultă din postarea lui George Simion, președintele AUR.

Elit - Gustul Desăvârșit

Borna de pe Piatra Secuiului este la o altitudine de 1130 de metri, în comuna Rimetea, din județul Alba, unde etnicii maghiari au o reprezentativitate de peste 90% din populaţie.

Această bornă este într-o dispută permanentă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Încă un mandat pentru Iohannis? Marcel Ciolacu: „Exclus! Ce facem, mergem pe urmele lui Putin?”

Publicat

în

Încă un mandat pentru Iohannis? Marcel Ciolacu: „Exclus! Ce facem, mergem pe urmele lui Putin?”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, mărturiseşte că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale modificări a Constituţiei.

Concluzia lui Ciolacu pe acest subiect este că o schimbare a legii fundamentale nu reprezintă o urgenţă, în actualul context economic, geopolitic şi social, relatează News.ro.

Întrebat, în cadrul unei emisiuni la Prima Tv, despre posibilitatea modificării Constituţiei în aşa fel încât actualul şef al statului să mai poată obţine un mandat, Ciolacu a spus:„ Este exclus aşa ceva, să mai fie domnul Klaus Iohannis preşedinte. Ce facem, mergem pe urmele lui Putin? (…) Este exclus un astfel de scenariu din punctul meu de vedere categoric şi cred că şi din punctul de vedere al domniei sale”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat dacă va susţine în viitorul apropiat modificarea Constituţiei, Marcel Ciolacu a răspuns că, atunci a fost ales în fruntea PSD, a promis că nu se va depărta în deciziile sale de agenda cetăţenilor.

„Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei. Există, în schimb, teme de dezbatere pe modificarea Constituţiei, dar nu cred că într-un climat cu criză energetică, război şi criză economică urgenţa noastră numărul unu este modificarea Constituţiei. Domnul Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc, fără să anunţe presa au avut întâlniri cu profesori de la universităţi, cu avocaţi, cu judecători şi au dezbătut această temă, tema modificării Constituţiei, dar am făcut-o într-un mod discret – nici eu nu m-am implicat, nu sunt un mare specialist – am făcut-o într-un mod discret şi într-un mod constructiv, să vedem unde este depăşită Constituţia României şi care ar fi urgenţele; nu ştiu, reorganizarea administrativă, dacă am fi făcut-o la momentul respectiv când au făcut-o şi polonezii am fi avut o altă rată de absorbţie a fondurilor europene”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă până în 2024 România nu va schimba forma de guvernământ, Ciolacu a răspuns: „Nu pot să garantez acest lucru, haideţi să depăşim întâi urgenţele pe care le au românii, noi încercăm, în discuţii, nu secrete (…) şi dacă românii vor considera oportun, vom face aceste modificări”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare