Premierul Mihai Tudose: „Bugetul pe 2018 este un buget al investiţiilor“
Premierul Mihai Tudose a susţinut ieri în Parlament, la prezentarea în plen a legii bugetului pe 2018, că proiectul este unul al dezvoltării şi investiţiilor. Însă cifrele nu susţin această aserţiune a şefului guvernului.
Sumele propuse pentru investiţii în legea bugetului sunt dintre cele mai mici din ultimii zece ani. Cum poate fi numit bugetul pe 2018 unul al investiţiilor când în proiect sunt propuse cheltuieli de capital (investiţii din buget) de 19 miliarde de lei, la nivelul lui 2016 (al doilea cel mai crunt an pentru investiţii, cu excepţia lui 2017), dar inferior ca alocare din PIB – 2,2% din PIB în 2018, faţă de 2,5% din PIB în 2016?
Anul ce se încheie va rămâne o bornă ce va marca cele mai mici investiţii ale statului în economie din ultimul deceniu. La zece luni avem cheltuieli de capital de 1,1% din PIB – 9 miliarde de lei. S-ar putea, dacă este să credem datele ultimei rectificări, ajunge la 2,1% din PIB, o sumă ridicolă ţinând seama de creşterea economică record postcriză, de peste 6%; fapt explicabil întrucât prioritatea guvernului nu au fost investiţiile, ci cheltuielile sociale. Nici anul ce vine nu va fi altfel, de vreme ce cheltuielile cu salariile se mută de la 7,5% din PIB în 2016 spre 9% din PIB, dar cheltuielile cu investiţii ale statului (cheltuielile de capital) scad de la 2,5% din PIB în 2016 spre 2,2% din PIB în 2018.
Guvernul PSD a propus în proiectul de buget pentru 2017 cheltuieli de investiţii (din buget şi din fonduri UE) de 39,5 miliarde de lei. Din datele ultimei rectificări reiese că va cheltui la final 27 de miliarde de lei – o cădere de 45% faţă de prevederile iniţiale. Doar faţă de această ultimă cifră bugetul de investiţii pe 2018 poate fi socotit în creştere. Pentru că proiectul de buget pe 2018 prevede cheltuieli de investiţii (din buget şi din fonduri UE) de 38,5 mld. lei, adică cu un miliard de lei mai puţin ca prevederile iniţiale din 2017.
Premierul a prezentat ieri în plenul Legislativului proiectul de buget pentru 2018 care ar urma să fie supus votului final joi. Premierul Mihai Tudose: „În pofida tuturor criticilor, bugetul pe 2018 este un proiect al dezvoltării, un proiect al investiţiilor după un an bun pentru ţara noastră, anul 2017, iar cifrele au vorbit şi vor vorbi în continuare.“
Dar cheltuielile de investiţii din buget vor fi sub 20 de miliarde de lei, în vreme ce investiţiile bugetate din fonduri europene nici nu ar mai trebui să intre în calculul bugetului, pentru că nu sunt sume sigure. Sigure sunt doar cheltuielile angajate cu salariile, pensiile şi angajamentele sociale – un plus de 17 miliarde în 2018 faţă de 2017. Doar acest „plus“ face cât aproape toate cheltuielile de capital (cheltuieli de investiţii din buget) propuse pentru anul ce vine.
Aşa că nu putem vorbi despre bugetul pe 2018 decât ca despre un buget „social“, în care salariile înghit 9% din PIB (28% din veniturile bugetare), un plus de 1,5% din PIB faţă de acum doi ani, în vreme ce cheltuielile de capital rămân spre acelaşi nivel, 2,1-2,2 din PIB (6-7% din veniturile bugetare).
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor