Premieră la Roşia Poieni

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Staţia pilot pentru neutralizarea apelor acide şi electroliză montată la iazul de decantare Valea Şesei, iaz care aparţine societăţii Cuprumin Abrud, a obţinut deja primele eşantioane de tablă de cupru.
Reprezentanţii firmei engleze Kurion, care sunt de fapt proprietarii instalaţiei pilot au prezentat societăţii Cuprumin Abrud o schiţă a instalaţiei industriale care ar putea fi construită la Valea Şesei, valoarea acesteia ridicându-se la 15,5 milioane de euro. Prin realizarea acestei instalaţii industriale, conducerea societăţii Cuprumin va rezolva problema apelor acide care se scurg de pe haldele de steril şi totodată ar putea obţine anual o cantitate de 750 tone cupru electrolitic. Astfel, costul neutralizării apelor acide ar putea fi acoperit de cuprul electrolitic valorificat, în urma unui calcul costul instalaţiei putând fi amortizat într-o perioadă relativ scurtă, de 5 ani.
Pentru achiziţionarea unei astfel de instalaţii industriale societatea din Abrud a solicitat Ministerului Industriilor acordarea unui credit garantat de stat, necesar proiectării şi construirii instalaţiei industriale de neutralizare şi recuperare a metalelor grele din apele acide. Cuprumin aşteaptă răspunsul din partea ministerului, ştiut fiind faptul că societatea se află deja în procedura de privatizare încă de la începutul anului trecut, iar problemele de mediu trebuie rezolvate până la finele anului 2011, indiferent dacă firma va fi finanţată de la bugetul de stat ori va fi preluată de vreun investitor străin.
Ştefan TOMUŞ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

dolfi 5 august 2011 at 10:39

sa speram ca se va realiza… Prea multa otrava se scurge de acolo.

Comentariile sunt oprite