Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Premieră în România: Pe autostrada A10 Sebeș-Turda se contruiește un nod rutier nou, între un lot finalizat și un drum comunal, pentru a facilita accesul oamenilor la o mănăstire

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Premieră în România: Pe autostrada A10 Sebeș-Turda se contruiește un nod rutier nou, între un lot finalizat și un drum comunal, pentru a facilita accesul oamenilor la o mănăstire!

Lotul 4 al Autostrăzii Sebeș–Turda va avea un nou nod rutier. CNAIR investește peste 32 de milioane de lei pentru facilitarea accesului pelerinilor la Mănăstirea Dumbrava • Proiectul prevede realizarea a patru benzi de ieșire și intrare pe autostradă, precum și a două sensuri giratorii

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va realiza, în premieră națională, un nod rutier între un lot de autostradă finalizat și un drum comunal, pentru a facilita accesul oamenilor la o mănăstire.

Investiția se va derula pe lotul 4 al Autostrăzii Sebeș–Turda, în zona localității Dumbrava din județul Alba, unde autostrada este supratraversată de către drumul comunal 85, care face legătura între sat și DN1. Decizia de a investi peste 32 de milioane de lei în acest nod rutier vine după aproape 1 an de la deschiderea pentru circulația auto a loturilor 3 și 4 din A10, între Aiud și Turda.

Potrivit documentației supusă aprobării Agenției pentru Protecția Mediului Alba, amenajarea nodului rutier va consta în realizarea a patru benzi de intrare și ieșire de pe autostradă și două sensuri giratorii amplasate de o parte și de alta a autostrăzii. Unul dintre cele două sensuri giratorii se va amplasa la intersecția drumului comunal DC 85 cu DN1, iar cel de-al doilea pe DC85, înspre localitatea Dumbrava, la intersecția drumului comunal cu drumul care duce la mănăstirea Dumbrava, situată în imediata apropiere a nodului rutier propus.

Reprezentanții CNAIR motivează necesitatea proiectului prin faptul că locuitorii din localitățile Dumbrava și Măhăceni nu au acces direct la autostradă decât ocolind prin intermediul DN1, până la nodul rutier Unirea de pe autostradă. În cele două sate locuiesc circa 650 de locuitori, iar distanța până la cel mai apropiat nod rutier este de circa 10 kilometri.

”Prin amenajarea investiției se urmărește facilitarea accesului la autostrada A10 a locuitorilor din Dumbrava și Măhăceni, precum și accesul facil la Mănăstirea Dumbrava, obiectiv vizitat anual de zeci de mii de pelerini, în special în ziua hramului acestei mănăstiri. Din punct de vedere socio-economic, cultural-religios cât și al siguranței traficului este oportună realizarea unei descărcări/acces pe autostrada Sebeș – Turda în dreptul Mănăstirii Dumbrava, care conduce la următoarele efecte benefice principale materializate prin: siguranță și control a participanților la trafic și al credincioșilor/pelerini/turiști, dezvoltarea socială și economică a sistemului de transport în zonă, reducerea duratei de transport,a rmonizarea traficului de tranzit cu traficul local, reducerea costurilor de întreținere și reparații a vehiculelor, îmbunătățirea condițiilor de mediu”, se mai susține în documentul menționat.

Tot cu referire la Mănăstirea Dumbrava se mai precizează că, pe lângă obiectivul său religios, susține și administrează un Centru de servicii sociale care are în componență care de tip familial, centru maternal, centru pentru copii defavorizați, școala specială pentru clasele I-VIII și case pentru persoane vârstnice cu dizabilități, pentru care este necesar un acces facil în special al serviciilor de transport pentru aprovizionare și cel de intervenții medicale.

Valoarea investiției cu TVA este de 32.430.309 lei. Se estimează o perioadă de implementare a obiectivului de 20 de luni, din care 4 luni proiectarea și 16 luni execuția. CNAIR a solicitat APM Alba emiterea acordului de mediu pentru proiect. Mănăstirea Dumbrava, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, a fost ridicată pe un teren donat de sătenii din Dumbrava.

Totul s-a făcut la iniţiativa părintelui Teodor Crişan, călugărit între timp şi devenit Arhimandritul Vasile.

În centrele sociale de aici sunt protejați aproape 200 de copii, bătrâni și femei singure.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea