„Pregătiți pentru Viitor” a ajuns la final. Tinerii absolvenţi de studii superioare, pregătiţi pentru a obţine un loc de muncă
Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a organizat miercuri, 9 octombrie, începând cu ora 11.00 conferința de diseminare a rezultatelor proiectului “Pregătiţi pentru viitor” o inițiativă a tinerilor voluntari și membri ai Asociației Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, UAB, Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Liga Studenților din aceeași universitate.
Proiectul „Pregătiți pentru viitor” s-a derulat în perioada 15 ianuarie 2013 – 15 octombrie 2013, și a avut ca scop facilitarea întâlnirii tinerilor absolvenți de studii superioare cu ofertele de pe piața muncii din județul Alba. În cadrul proiectului „Pregătiți pentru viitor” o parte dintre absolvenți s-au pregătit în cadrul a trei ateliere de lucru, în care și-au dezvoltat abilități pentru angajare, învățând cum se realizează o scrisoare de intenție, ce trebuie și ce nu trebuie să conțină un CV, modul în care se vor prezenta la interviu și ce nu trebuie să facă atunci când ajung în fața unui potențial angajator, dar s-au întâlnit și cu absolvenți care au acumulat experiență pe piața muncii și care le-au împărtășit tinerilor din experiențele lor ca angajat. De asemenea ei au învățat cum se aplică organigrama în cadrul unei instituții publice sau private, care sunt metodele prin care pot rezolva o sarcină de lucru și cum pot dezvolta idei pentru îndeplinirea anumitor scopuri. O altă activitatea a acestui proiect a fost redactarea unui ghid al absolventului aflat în căutarea unui loc de muncă, care a fost distribuit unui număr de 500 de absolvenți au primit în cadrul Festivității de Absolvire dar și în cadrul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți.
Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenți, activitatea central din cadrul acestui proiect a strâns la un loc peste 300 de absolvenți aflați în căutarea unui loc de muncă. Pe lângă facilitarea întâlnirii absolvenților cu angajatorii și oferirea de consultanță acestora pentru a putea să se prezinte la un interviu, membrii echipei de proiect au gândit un chestionar la ieșire pentru a afla care a fost impactul acestui eveniment în rândul lor dar și pentru a centraliza anumite date referitoare la calitatea derulării acestui eveniment și cum vor putea fi corectate anumite aspect în viitor. Membrii echipei au aplicat un număr de 81 de chestionare celor aflați la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. În ce privește prezența celor interesați în obținerea unui loc de muncă 67,9% sunt cu studii superioare (55,6% licență și 12,3% post-universitare), 18,5% studii liceale și 9,9% din școli profesionale, restul respondenților nu au răspuns sau au avut studii gimnaziale. În ce privește segmental de vârstă majoritatea 67,9% sunt cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, 18,5% vârste între 26-35 de ani, 7,40% vârste între 36-45 de ani. În ce privește mediul de proveniență 63% provin din mediul urban și 33.3% din mediul rural.
Dacă vorbim de nivelul de satisfacție cu privire la organizarea Bursei Locurilor de muncă, 70,4% din respondenți s-au declarat mulțumiți că astfel de evenimente au loc în Alba Iulia, 16% foarte mulțumiți, 12,30% s-au declarat nemulțumiți și doar 1,2% s-au declarat foarte nemulțumiți. În ce privește mulțumirea privind numărul angajatorilor prezenți la bursă 44,4% s-au declarat nemulțumiți, 38,3% s-au declarat mulțumiți și 13,6% au fost foarte mulţumiți în timp ce 3,7 nu au fost deloc mulțumiți. Din totalul absolvenților de studii superioare 41,8% au fost chemați la un interviu în vederea obținerii unui loc de muncă, în timp ce 52,7% nu au obținut această șansă. O chestiune la care Asociația Alumni UAB a atras atenția în mai multe rânduri face referire la pregătirea tinerilor absolvenți pentru redactarea unui CV, a unei scrisori de intenție sau a felului în care un tânăr trebuie să se pregătească pentru un interviu, a fost analizată încă o dată. La întrebarea „Ați participat vreodată la un curs în care să învățați cum se elaborează un CV, o scrisoare de intenție și cum să vă prezentați la un interviu?” 72,70 din respondenții cu studii superioare nu au participat niciodată la un astfel de curs și doar 27,30% au avut această șansă. Cei care au participat spun că au fost la astfel de cursuri organizate de Fundația Paem, AJOFM Alba sau Alumni UAB. În ce privește aplicarea metodelor de educație nonformală în vederea pregătirii pentru un loc de muncă, 81,5% au fost pentru astfel de inițiative în timp ce doar 14,8% au răspuns negative. Respondenții mai susțin că pentru integrarea tinerilor pe piața forței de muncă ar trebui să existe mai des Burse ale locurilor e muncă, să se organizeze pentru aceștia cursuri de calificare în domenii căutate, să existe o colaborare între Universitate și angajatori în scopul corelării domeniilor studiate cu piața muncii, să se facă o bază e date cu angajatorii care să fie postată pe internet etc. În ceea ce privește domeniul în care participanții la bursă doresc să se angajeze sunt foarte diversificate și se împart în domenii pentru studii superioare cum ar fi economiști, specialiști în turism, finanțe bănci, asistenți sociali, IT, juridic etc.
În ce privește modul în care tinerii au aflat de organizarea, 42% au aflat prin intermediul presei, 19,8% au aflat de pe internet și 19,8% de la mașina caravan, restul din alte surse.
Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în acţiune” (program care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri prin înfiinţarea de proiecte) în cadrul Subacţiunii1.2 – Iniţiative naționale ale tinerilor. Echipa de proiect este formată atât din tineri liceeni, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii “1 Decembrie 1918 Alba Iulia”, voluntari și membri ai Asociației Alumni UAB.
Asociația Alumni UAB, transmite mulțumiri partenerilor care au pus umărul în realizarea acestui proiect, presei locale care au promovat intens activitățile acestuia precum și instituțiilor publice și mediului neguvernamental care s-a implicat și și-au oferit resursele ca acest proiect să fie o reușită. Totodată aducem mulțumiri din partea asociației și tinerilor implicați în fața de scriere și implementare a proiectului „Pregătiți pentru viitor” (Emil Ioan Buta, Ana-Maria Roman, Diana Zaharia, Cristian Fleșeru, Andreea Cordon, Bogdan Borza, Octavian Crișan, Mihai Arsîn, Bianca Moldovan, Anca Măzăroaie, Ioana Szell, Ana Maria Szell, Cristina Florina Dărămuș și Adrian Săpunaru).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2024 | Când ajung SUMELE RESTANTE la pensionari. Anunțul ministrului Muncii Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat ce se întâmplă cu pensiile românilor care nu au primit încă pensiile recalculate. Oficialul a promis că toți banii vor ajunge la oameni până la finalul anului, în cursul lunii decembrie 2024. Pensionarii […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată