Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prefectul Gheorghe Feneşer a solicitat sprijinul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanelor Vârstnice

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul primei şedinţe din acest an a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, prefectul Gheorghe Feneşer le-a solicitat membrilor comitetului sprijinul în vederea înfiinţării centrului mobil de evaluare a persoanelor cu handicap, iniţiativă pe care prefectul judeţului Alba a făcut-o publică încă de săptămâna trecută.

„Nu mi se pare normal ca oamenii în vârstă care au un handicap şi ceilalţi cetăţeni cu dizabilităţi să fie nevoiţi să se deplaseze la Alba Iulia pentru evaluarea gradului de handicap, din cauza stării de sănătate sau a lipsei banilor necesari transportului. Ştiu că în cazurile în care o persoană este nedeplasabilă şi în baza unor documente doveditoare în acest sens, echipa mobilă se deplasează la domiciliul acesteia în vederea evaluării, dar proiectul pe care îl propun eu vizează crearea unui centru mobil care să asigure evaluarea persoanelor cu handicap, îndeosebi a celor în vârstă, indiferent dacă acestea au capacitatea fizică de a se deplasa sau nu. Sper să existe o contribuţie largă la elaborarea unui proiect de lege bun, pe care să îl dăm mai departe autorităţilor de la Bucureşti”, a declarat prefectul judeţului Alba.

Intervenţia prefectului Gheorghe Feneşer în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice privind înfiinţarea centrului mobil de evaluare a fost motivată de tema abordată de către participanţii la întâlnire, respectiv evoluţia numărului persoanelor cu dizabilităţi la nivelul judeţului Alba, în perioada 2010-2012. Iniţiativa prefectului judeţului Alba a fost apreciată, mai ales că membrii CCDCPV au mai avut o propunere similară şi în anii anteriori, dar care a rămas fără răspuns.

„Cred că datoria noastră este să facem tot ceea ce putem, să argumentăm ferm ideea acestui centru mobil de evaluare printr-un proiect de lege foarte bine pus la punct şi să ne adresăm în primul rând parlamentarilor de Alba, pentru a-l putea susţine, alături de Instituţia Prefectului, la Bucureşti. În acest fel, sunt optimist în ceea ce priveşte concretizarea unui proiect de care ar beneficia mii de cetăţeni ai judeţului Alba şi a căror stare de sănătate cere imperativ implicarea şi sprijinul nostru”, a mai adăugat prefectul Gheorghe Feneşer.

Din raportul prezentat de către directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Marius Schiau, rezultă că, în perioada 2010-2012, a avut loc o uşoară scădere a numărului persoanelor cu handicap la nivel de judeţ, situaţie care, în accepţiunea lui Horea Timiş, directorul DSP Alba, se datorează creşterii responsabilităţii medicilor în evaluarea gradului de handicap.

Media naţională a persoanelor cu handicap se situează la 3,6% la sfârşitul lui 2012, faţă de o medie europeană de 10%. Diferenţa dintre media naţională şi cea europeană este influenţată în primul rând de metodele şi criteriile de evaluare a handicapului, care nu sunt unitare.

La nivel naţional, cel mai mare procent al persoanelor cu handicap se înregistrează în judeţele Sălaj, Vrancea şi Vâlcea cu o medie de 6%, iar cel mai mic, în medie de circa 2%, se înregistrează în judeţele Dolj, Covasna şi Ilfov. În judeţul Alba, la sfârşitul anului 2012, numărul persoanelor cu handicap era de 16.304, care reprezintă peste 4% din populaţia judeţului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea