Rămâi conectat

Sport

Precizări de la conducerea Clubului de Fotbal Unirea cu privire la acuzațiile aduse de DNA Alba

Publicat

în

În aceasta dupa-amiaza conducerea divizionarei secunde FC Unirea Alba Iulia a publicat pe site-ul official al clubului urmatorul comunicat de presa:

”Prin prezenta dorim sa facem anumite precizari in legatura cu nevinovatia conducerii Clubului Unirea Alba Iulia. Precizam ca in 2005, la initiativa primarului Mircea Hava si a presedintelui Consiliului Judetean Alba Ioan Dumitrel, am fost solicitati pt a ajuta echipa de fotbal Unirea din Alba Iulia, care in acel moment era desfiintata. Au dorit sa infiinteze o societate de fotbal pt a revitaliza si finanta fotbalul din Alba Iulia.

La aceasta intalnire a participat primarul Mircea Hava, presedintele CJ Alba Ioan Dumitrel si s-a hotarat infiintarea SC Fotbal Club Municipal Apulum SA din Alba Iulia, la care au devenit actionari urmatorii: Popa Ioan, Mateiu Dorin, Sarmes Marian, Tamas Dorel Cristian, Burlan Dorel, Trifan Vasile, Bodea Ioan, asociati care au detinut 60% actiuni impreuna cu persoana juridica FC Apulum Unirea Alba Iulia , Consiliul Judetean Alba cu un procent de 20% si Consiliulul Local Alba Iulia  cu un procent de 20%.

Electrica Furnizare Discount

Dupa infiintarea si inregistrarea societatii la Registru Comertului de pa langa Tribunalul Alba si afilierea acesteia la Federatia Romana de Fotbal, in cadrul unei sedinte ce a avut loc tot in biroul primarului Mircea Hava, prezent fiind si Ioan Dumitrel,  juristii institutiei primariei  si a Consiliului Judetean Alba, au considerat ca fiind oportuna infiintarea unei asociatii sportive non profit. Astfel, actiunile detinute de catre cele doua institutii au fost vandute celorlalti asociati enumerati mai sus cat si altor actionari care au comparat actiunile, cum ar fi Oancea Nicolae, Oliviu Fenesan, Florin Popa si Aurel Gelu Iancu.

In aceasta situatie, la initiativa  primarului Hava si a presedintelui Consiliului Judetean Dumitrel Ioan, in cadrul unei sedinte a asociatilor, s-a hotarat trimiterea juristilor ce reprezentau institutia primariei si a Consiliului Judetean, la Oradea, la un club de fotbal similar cu cel din Alba,  pentru o documentare in vederea finantarii legale a SC Fotbal Club Apulum Unirea SA.

In urma documentarii acestora, juristii au ajuns la concluzia ca este necesara infintarea unei Asociatii nonprofit ce va purta denumirea de Asociatia FC Unirea 1924, avand ca asociati Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Alba Iulia si SC Fotbal Club Apulum Unirea SA. 

Scopul pentru care s-a infintat asociatia, a fost  ca aceasta sa finanteze echipa de fotbal seniori si centru de copii si juniori, prin cotizatiile si contributiile asociatiilor, respectiv Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Alba Iulia si Societatea pe Actiuni.

Mecanismul prin care s-a realizat aceata finantare, mecanism sugerat de specialistii din compertimentul financiar si juridic a celor cele doua institutii, respectiv Consiliul Local Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba si in urma aprobarii sumelor de bani in sedintele consiliilor locale si judetene, acestia virau banii in contul Asociatiei, bani care ulterior erau transferati in baza unor facturi pentru prestari servicii sportive de catre SC Fotbal Club Apulum Unirea SA devenita ulterior prin schimbarea denumirii SC FC Unirea 2006 SA.

Presedintele executiv Nicu Lupu semna facturile impreuna cu directorul economic al clubului, avand convingerea si certitudinea ca emiterea lor era perfect legala, lucru certificat de compartimentul financiar cat si de controalele de audit efectuate in titi acesti ani si in care nu s-au constatat nereguli.

Fata de cele aratate mai sus, vreau sa mentionam ca toate procedurile si operatiunile financiare au fost transparente si perfect legale, operatiuni ce au fost sugerate si vizate de catre serviciile de specialitate ale celor doua institutii, respectiv Consiliul Local Alba Iulia, Consiliul Judetan Alba si comisia de cenzori ai Asociatiei.

Mentionam ca in toate controalele ale corpului de audit din cadrul Primariei Alba Iulia, in toti acesti ani, in Rapoartele de Audit s-a mentionat ca banii au fost cheltuiti conform destinatiei lor, respectiv pentru sustinerea activitatii fotbalistice din cadrul clubului.

In consecinta,  am actionat conform indicatiilor si sugestiilor pe care le-am primit de la cei doi asociati, respectiv Consiliul Judetean Alba si Consiliul Local Alba Iulia, asociati care erau in cunostiinta de cauza in ceea ce priveste parcursul banilor si utilizarea acestora de catre SC FC Unirea 2006 SA. Ba mai mult, la toate controalele care au fost efectuate in ultimul an de catre Garda Financiara Sibiu si specialistii Administratiei Financiare Alba, efectuand un control de fond in perioada 2005 – 2011, nu s-a constatat nicio delapidare, banii regasindu-se in contabilitatea clubului privind  cheltuielile activitatilor strict fotbalistice ale acestuia.

Ca si o concluzie demna de mentionat si pentru o justificare reala a cheltuielor, stau marturie rezultatele Centrului de copii si juniori, respectiv castigarea in decurs de mai multi ani a campionatelor republicane si participarea la turnee finale de juniori impreuna cu alte echipe mari si de prestigiu din tara cum ar fi Steaua, Dinamo,

Pandurii, CFR Cluj, etc. si convocarea a 15 jucatori la echipele nationale de juniori; 4 la echipa nationala de tineret si 2 prezenti la Prima Nationala a Romaniei, Grozav Gheorghe si Stanciu Nicolae.

Ba mai mult, la centru de copii si juniori au crescut tineri jucatori care astazi ne reprezinta orasul si echipa cu mandrie, in echipe cu renume din strainatate (StandardLiege-Belgia, Empoli Italia,etc.) si in tara cum ar fi Vaslui, Petrolul, Pandurii, Sibiu, toate echipe de prima liga. 

In perioada 2005 – 2012, spre deosebire de lunga perioada 1924 – 2004, cand au fost doar 4 jucatori convocati, la nivelul echipei de seniori trebuie remarcat faptul ca echipa a devenit una dintre protagonistele ligii a 2-a, terminand in 2 ani pe locul IV iar in al 3-lea an a reusit promovarea pe prima scena fotbalistica a tarii, fapt care a ajutat mult si la imaginea orasului Alba Iulia pe plan sportiv, aceasta justificand si investitiile celor doua institutii publice.

Mentionam ca in 13 iunie 2009 Unirea promoveaza in prima Liga a Romaniei numai cu 800.000 Euro cheltuieli, fata de alte echipe din tara care promovau cu 2.5 – 3 milioane de euro. Sumele primite de la CL Alba Iulia – 80 de miliarde de lei vechi, si de la CJ Alba 36 de miliarde de lei vechi. Sumele aduse de Clubul Unirea din drepturi de televiziune, vanzari de jucatori etc au fost de 67 de miliarde de lei vechi.

Sumele provenite de la actionarii privati au fost de 11.5 miliarde lei vechi. Deci, juridic vorbind, noi, actionarii privati nu am facut nimic lagat de formarea societatilor SA si Asociatiei 1924 care au fost facute de speciaslistii CJ si CL, incat stia toata lumea ca exista si persoane private in cele doua societati. Deci noi, cei din SA nu puteam impune celor doua consilii sa finanteze echipa Unirea 2006, existand multe documente de unde reiese ca cele doua consilii au stiut ca prin aceasta asociatie se finanta echipa de fortbal Unirea 2006.

Aceste documente se pot vedea in stenogramele celor doua consilii din vara anului 2005, atat la CJ, unde dl Aitai si dl Dumitrel explica acest mecanism de finantare iar consilierii judeteni, prin vot secret, cu 22 pentru, 2 contra si 2 abtineri, sunt de acord cu aceasta finantare si aproba si 10 miliarde lei vechi pentru echipa Unirea. La fel, sunt stenograme si la CL de unde reiese acealasi lucru.

Mentionam ca nici un actionar sau conducator al Clubului Unirea 2006 nu a fost retribuit in toata perioada dintre 2005 – 2011, toti facand o munca voluntara. Noi credem ca acum cea mai buna solutie pt toata lumea este sa spuna ADEVARUL, fiindca „minciuna” nu poate duce decat la un rau comun.

Sarmes Marian, Bardas Horea, Fenesan Liviu, Lupu Ioan Nicolae

Publicitate

Sport

Albaiulianul Florin Ilie a semnat cu „U” Cluj: A fost prezentat de noua echipa ca „turn de control” în centrul defensivei

Publicat

în

Albaiulianul Florin Ilie a semnat cu „U” Cluj: A fost prezentat de noua echipa ca „turn de control” în centrul defensivei

Florin Ilie, originar din Alba Iulia a semnat cu „U” Cluj, fiind a doua achiziție perfectată de echipă. Acesta a fost deschis de către noua echhipă ca fiind „turnul de control” în centrul defensivei.

A doua achiziție perfectată de ”U” Cluj în această perioadă de iarnă este tot un jucător în compartimentul defensiv. După aducerea fundașului dreapta Roberto Romeo (31 de ani), de la Gaz Metan Mediaș, ardelenii au semnat un contract și cu Florin Ilie (29 de ani), fundaș central pus pe liber în această perioadă de vacanță de prim-divizionara UTA.

Electrica Furnizare Discount

Achiziționarea lui Florin Ilie poate fi percepută și ca variantă de înlocuire a lui Victor Dican, dacă jucătorul Universității va fi cedat la FC Botoșani, discuțiile de transfer fiind confirmate pentru Liga2.ro de managerul general Andrei Cordoș.

Florin Ilie a semnat cu ”U” Cluj după despărțirea de UTA

Florin Ionuț Ilie este originar din Alba Iulia, are 29 de ani și în acest sezon a prins pentru UTA minutele de prelungiri ale meciului cu FC Voluntari (2-0 la Arad), în care a intrat pe teren în minutul 89 în locul lui Passaglia, cât și tot jocul din 16-imile Cupei României cu ACSO Filiași, în care prim-divizionara s-a făcut de râs și a pierdut cu 0-1 partida cu echipa din Liga 3.

În campionatul trecut a fost folosit de Laszlo Balint la UTA în 20 de meciuri de Liga 1, iar în sezonul în care echipa a promovat din Liga 2 a prins 28 de partide și a marcat un gol. În cariera sa, UTA a reprezentat echipa la care a stat cel mai mult, din vara anului 2019 până în această iarnă, fiindcă aproape după fiecare sezon și-a schimbat destinația. A jucat pentru Poli Timișoara, Concordia Chiajna (în două rânduri), Corona Brașov, Gaz Metan Mediaș, FCM Baia Mare, Luceafărul Oradea, Pandurii Târgu Jiu, ASA Târgu Mureș, CS Mioveni, Sportul Snagov și UTA, un număr important de echipe.

Prezentarea pe care i-o face ”U” Cluj lui Florin Ilie:

”FC Universitatea Cluj a bifat al doilea transfer al iernii. Experimentatul fundaș central Florin Ilie (29 de ani) s-a alăturat astăzi lotului condus de Erik Lincar.

Cu șapte ani la nivelul Ligii 1, noul jucător al Universității va fi un „turn de control” în centrul defensivei noastre, dar și o amenințare în careul advers, datorită calităților fizice și prin statura impunătoare (1,88 m).

Primul contact cu fotbalul profesionist

Originar din Alba Iulia, Florin Ilie a fost crescut de echipa locală Unirea Alba Iulia între 2000 și 2010, însă debutul său la nivel de profesioniști a venit în sezonul 2011 – 2012 al ligii secunde sub culorile clubului Politehnica Timișoara (28 de meciuri și un gol).

Trecerea la Liga 1

În sezonul următor, fundașul central a făcut pasul spre Liga 1, semnând cu formația Concordia Chiajna. Primul sezon la cel mai înalt nivel din România a venit cu prestații bune, bifând 16 meciuri și trei goluri. După două experiențe la Corona Brașov și Gaz Metan Mediaș, a ajuns la Baia Mare (36 de meciuri și trei goluri). A revenit în Liga 1 la jumătatea sezonului 2016 – 2017, când a fost transferat de Pandurii Târgu Jiu (15 meciuri și un gol).

Un rol important în promovarea celor de la UTA

La începutul sezonului 2019 – 2020, Florin Ilie a ajuns la UTA Arad. Cu 28 de meciuri și un gol marcat, a avut o contribuție masivă la promovarea echipei în Liga 1. În următorul an a fost titular pe postul de fundaș central (21 de meciuri și un gol), clasându-se pe poziția a opta alături de arădeni în ierarhia finală a primei ligi.

La nivel de echipă națională, noul jucător al Universității a strâns selecții pentru naționalele de juniori U17, U19 și U21 ale României.

Îi urăm bun-venit și să ne bucurăm împreună de cât mai multe reușite, aici, la FC Universitatea Cluj! Mult succes la ”U”, Florin Ilie!”

Citește mai mult

Sport

Unirea Alba Iulia începe pregătirea cu antrenorii Marcel Rusu și Mircea Oprea | Pocol, în probe la Someșul Dej

Publicat

în

Unirea Alba Iulia abordează anul 2022 din postura de ‘lanternă roșie” a Seriei a 9-a și cu un nou cuplu de antrenori, Marcel Rusu (secund în prima parte a campionatului) și Mircea Oprea (revenit în curtea “alb-negrilor” după un an), din staff-ul tehnic mai făcând parte Petre Clep (se ocupă de pregătirea portarilor) și Robert Sicoe (cel ce pregătește formația juniorilor A1).

“Alb-negrii” s-au despărțit de ploieșteanul Valentin Sinescu, al cărui mandat în Cetatea Marii Uniri a durat 6 luni și a însemnat un parcurs dezamăgitor cu 8 puncte în 15 etape, și au apelat pentru banca tehnică la această soluție Rusu (antrenor ce are documentele necesare, Licența A) – Oprea (fost antrneor și jucător la Kinder Teiuș).

Important este faptul că începem pregătirea și în aceasă perioadă tulbure. Sperăm să se rezolve din problemele financiare și va conta foarte mult campania de achiziții”, a spus Marcel Rusu (foto centru, în stânga Mircea Oprea, îăn dreapta Adorian Himcinschi). După ce s-a retras din Liga a 2-a în 2013, Unirea Alba Iulia s-a înscris în Liga a 5-a, de unde a promovat în 2015 în Liga a 4-a sub comanda lui Marcel Rusu, cel care a rămas în cadrul clubului în diverse funcții (secund, dar și coordonator al Centrului de copii și juniori).

Electrica Furnizare Discount

Nădăjduim să salvăm Unirea, dar trebuie să vină cineva lângă noi în cel mai scurt timp”, a spus Mircea Oprea (41 de ani), cel ce dorește să mai evolueze, la Performanța Ighiu, în retur.

*Numeroase plecări din motive financiare

Însă, misiunea celor doi se anunță una extrem de dificilă, Unirea Alba Iulia traversând cele mai critice momente din ultimii ani. Problemele financiare au dus în această pauză la plecări cum ar fi Al. Giurgiu (CS Ocna Mureș), Fetița (și-a reziliat contractul, în discuții cu CSU Alba Iulia), Haj (Metalurgistul Cugir), Pocol (în probe la Someșul Dej începând de luni), Bartok (revenit la FK Csikszereda Miercurea Ciuc), și probabil Cl. Morariu (la FC Avrig, de unde a fost împrumutat). Deocamdată, lista de achiziții rămâne necunoscută, dar la reunire sunt așteptate câteva nume noi.

Marea problemă a Unirii Alba Iulia, ce are emoții majore în privința obținerii permanenței pe a treia scenă, este rezolvarea problemelor financiare, cu un buget de minim 400.000 de lei în partea a doua a campionatului. Speranțele se îndreaptă spre Primăria municipiului Alba Iulia, după ce tratativele cu investitori privați nu s-au finalizat, iar datoriile către jucători sunt îngrijorătoare, multe luni de întârziere.

Sperăm să se rezolve aceste probleme, să știm ce vom face. Este clar că avem nevoie de 7-8 jucători pentru a ne gândi la salvarea de la retrogradare”, a spus Mihai Dăscălescu.

Citește mai mult

Sport

Uniristul Paul Haj, la Metalurgistul Cugir! “Ultimele 6 luni în «alb-negru» au fost critice”, spune talentatul mijlocaș

Publicat

în

Anticipată încă de la finele anului trecut, trecerea lui Paul Haj la Metalurgistul Cugir s-a înfăptuit în aceste zile, iar de luni polivalentul jucător se va prezenta sub comanda antrenorului Lucian Itu.

Fotbalistul în vârstă de 18 ani și-a exprimat dorința să părăsească gruparea din Cetatea Marii Uniri, instabilitatea financiară fiind decisivă în luarea deciziei.

L-am dorit pe Paul Haj în trecut și am așteptat să-și clarifice situația cu Unirea Alba Iulia. Este un jucător pe care ne bazăm, ne punem speranțe, mai ales că acoperă capitolul Under și în campionatul viitor”, a declarat Călin Mureșan, directorul Metalurgistului Cugir. Tot pe fondul problemelor “alb-negrilor”, în urmă cu 3 ani Vitinha, P. Păcurar și I. Grozav au ajuns la Cugir, iar în toamna trecută același lucru l-a făcut și Selagea.

Electrica Furnizare Discount

*Legiune uniristă sub Drăgana

Haj a părăsit Unirea Alba Iulia din postura de liber de contract, renunțând la drepturile salariale cuvenite pentru 10 luni, iar gruparea albaiuliană nu va solicita compensația de promovare. Talentatul albaiulian a semnat un contract valabil pentru doi ani și jumătate cu gruparea de sub Drăgana, cu posibilitatea ca în vara anului viitor să poată pleca în cazul unei oferte dintr-un eșalon superior.

A fost decizia mea să plec de la Unirea, am considerat că nu mai era mediul propice. Cred că așa e mai bine pentru mine, am optat să rămân în Alba întrucât la vară am examenul de Bacalaureat. Am scos-o la capăt pe cale amiabilă”, a spus Paul Haj, ce a mai avut propuneri de la Viitorul Cluj, CS Ocna Mureș sau Industria Galda de Jos.

Ultimele 6 luni au fost critice la Unirea, dar mi-aș dori să le ajute Dumnezeu să se normalizeze situația. La Metalurgistul îmi propun să mă integrez cât mai repede, să joc și să ajut echipa să-și îndeplinească obiectivele”, a mai spus jucătorul care vara trecută s-a pregătit cu CSA Steaua București.

Metalurgistul Cugir a renunțat la juniorii Al. Popescu și Tănăsescu, împrumutați de la Sport Team București, și l-a înregimentat pe Haj (ce poate evolua în compartimentul median și în flancul drept al defensivei). Chiar dacă golgheterul M. Lupu a reluat pregătirea în “roșu-albastru”, cugrenii mai caută un atacant, dar și încă un junior (o variantă fiind C. Cîmpean, Sănătatea Cluj). Sâmbătă, 29 ianuarie va fi primul amical al anului, cu Industria Galda de Jos, probabil pe teren propriu, iar de luni, 31 ianuarie este cantonamentul centralizat la domiciliu, timp de două săptămâni.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare