Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Practica produselor cu dublu standard de calitate, interzisă în România: Directiva europeană va obliga producătorii să respecte aceeași rețetă, indiferent de țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Practica produselor cu dublu standard de calitate, interzisă în România: Directiva europeană va obliga producătorii să respecte aceeași rețetă, indiferent de țară

Potrivit unei directive europene, adoptată recent și în țara noastrăVânzarea produselor cu standard dublu de calitate ar trebui interzisă.

Produsele alimentare vândute sub aceeași denumire și cu aceeași marcă și ambalaj nu ar trebui să difere între statele membre ale UE. Deși nu ar trebui să fie așa, din păcate există practica produselor cu dublu standard de calitate. Fie că vorbim de ulei de palmier sau ulei de floarea-soarelui, sirop de glucoză-fructoză sau zahăr, tot ceea ce cumpărăm, există la un nivel calitativ mult mai ridicat în alte state europene.

Practica produselor cu dublu standard de calitate

Practica produselor cu dublu standard de calitate a ridicat mari probleme la nivel european. Mai ales în statele care au aderat ulterior la blocul comunitar.

Au existat acuzații grave din partea noilor state membre ale UE din Europa Centrală și de Est. În marea majoritate s-au vândut alimente de calitate inferioară celor din Occident.

În 2011, Asociația Consumatorilor din Slovacia a efectuat teste de laborator pe coșuri de produse alimentare. Au făcut aceste teste, inclusiv la băuturi răcoritoare, ciocolată și cafea instantanee, care au fost cumpărate în opt țări ale UE. Rezultatele au arătat diferențe de calitate la majoritatea produselor comparate.

De atunci, au fost realizate mai multe anchete, studii și teste de către autoritățile de inspecție alimentară și organizațiile de consumatori din țările UE din Europa Centrală și de Est. Dovezile au început să se adune.

Guvernele Croației, Republicii Cehe, Slovaciei, Sloveniei, României și Ungariei au ridicat problema la Bruxelles. Ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurečka, a declarat că Estul s-a săturat să fie „coșul de gunoi al Europei”.

Premierul bulgar Boyko Borissov a acuzat UE de „apartheid alimentar”. După o dezbatere publică aprinsă cu privire la această diferență de calitate a alimentelor, în 2017, Comisia Europeană a promis că situația se va schimba.
România va interzice practica, conform directivei UE

În 2021, reprezentanți ai Investigate Europe au mers la cumpărături pentru a afla dacă se mai folosește această practică. Investigațiile au fost făcute în Slovacia, Cehia și România, iar descoperirile au arătat că practica produselor cu dublu standard de calitate este regăsită în continuare.

Pe plan local, autoritățile române vor să interzică această practică, conform directivei date în urmă cu 5 ani, în 2017. Dar de la a dori și până la a face este o cale lungă, anevoioasă, spun cei în drept.

Conform actului european, comercianții vor fi obligați să menționeze pe etichete dacă există diferențe, în funcție de specificul culinar al zonei.

Pe de altă parte, reprezentanții OPC vor putea amenda comercianții găsiți cu practica produselor cu dublu standard de calitate. Adaptarea la nivel local a directivei europene, „Omnibus”, ar putea intra în vigoare în cel mai scurt timp.
Directiva europeană „Omnibus”

Directiva privind punerea în aplicare și modernizarea, Directiva „Omnibus” a UE, a intrat în vigoare la 7 ianuarie 2020. Statele membre ale UE au avut termen până la 28 noiembrie 2021 pentru a o adopta. În același timp, au termen până la 28 mai 2022 pentru a o pune în aplicare.

Ca parte a inițiativei „New Deal pentru consumatori”, Directiva „Omnibus” vizează consolidarea și extinderea domeniului de aplicare a legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. De asemenea, ea urmărește să modernizeze normele UE privind protecția consumatorilor pentru noile evoluții ale pieței.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea