Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PP-DD: soluţii europene pentru relansarea judeţului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Partidul Poporului Dan Diaconescu a invitat  joi, 31 mai 2012,  la Alba Iulia reprezentantul celor mai puternice grupuri italiene specializate in energie alternativă – Gruppo a2a-AMSA, AMA-Gruppo Cerroni, UNENDO. Conform directivelor europene 76 si 98/2008, gropile de gunoi din toate oraşele, indiferent de dimensiune, trebuiesc ecologizate şi gunoiul menajer trebuie reciclat, în modalităţi în care să se poată produce energie verde.  Invitatul PP-DD – inginerul Paolo Pacetti –a  explicat pe larg intr-o conferinţă de presă care sunt etapele pe care gunoiul menajer le parcurge până la a deveni, prin co-generare, energie termică şi electrică, puse în serviciul comunităţii

Preşedintele PP-DD Alba Cornel Comşa, candidatul PP-DD la Primăria Alba Iulia Dorin Şerdean şi Ion Marincaş – candidatul PP-DD la Preşedinţia Consiliului Judeţean l-au însoţit pe domnul Paolo Pacetti în această conferinţă de presă. Cornel Comşa a explicat că la acest eveniment participă şi Şerdean, şi Marincaş deoarece proiectul de cogenerarea a energiei nu este unul destinat doar municipiului ci se întinde pe tot judeţul Alba, la fel ca şi gunoaiele care trebuiesc recuperate de pe toate văile, râurile şi marginile drumurilor. “PP-DD demonstrează, prin invitarea acetui investitor, că se poate face campanie elctorală construind pentru comunitate, nu distrugând ceea ce au făcut – sau nu – contracandidaţii noştrii” a subliniat Comşa. Acesta a explicat că prin această metodă futuristă de co-generare a energiei termice şi electrice vor fi colectate eficient toate deşeurile din judeţ, va fi eliminată taxa impusă cetăţenilor pentru colectarea gunoaielor şi, mai mult, administraţia locală – implicit cetăţenii- vor avea efectiv de câştigat.

        Inginerul Paolo Pacetti a dat asigurări că Uniunea Europeană a inclus acest tip de ecologizare în baza legală a bussines-uilor de recuperare a gunoaielor. Pacetti  a explicată că această eco-generare de energie are două avantaje: 1. Arealul de colectare (ce poate fi un judeţ întreg) scapă de problema gunoaielor, deşeurile rezultate prin ardere (nepoluantă, prietenoasă cu mediul) fiind de 10 ori mai puţine şi 2. Financiar, administraţia şi cetăţenii ies în câştig deoarece cheltuielile de colectare, stocare şi triere sunt ale investitorului iar administraţia locală – care este acţionar în firmă – poate câştiga bani sau dividente din această afacere, bani care să-i reinvestească în confortul edilitar al localnicilor. Pacetti a spus că în nordul Italiei a fost rezolvată această problemă, acolo existând 13 incineratoare de acest fel. “Gropile de gunoi nu mai sunt o soluţie pentru secolul XXI. Nu aş avea o problemă să trăiesc în apropierea unui incinerator de gunoi, dar aş avea o problemă să trăiesc în apropierea unei gropi de gunoi” a subliniat Pacetti. Inginerul italian a declarat că a vizitat cetatea Alba Iulia dar a remarcat că este cam …goală. “Dacă ar exista o ofertă de servicii variată, cu siguranţă vor fi mai mulţi turişti. Proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană presupune dezvoltarea înanasmblu a oraşului până la realizarea acestui ţel, astfel încât cetăţenii să beneficieze de servicii conform normelor europene” a subliniat Paolo Pacetti.

        Candidatul PP-DD la primăria municipiului Alba Iulia, Dorin Şerdean a spus că, dacă această conurbaţie Alba Iulia-Sebeş-Teiuş ar fi pusă în practică, am putea rivaliza cu marile oraşe din România precizând că nu “este o luptă pe orgolii ci pe dezvoltare economică”. Şerdean a scos în evidenţă faptul că administraţia europeană nu se face la nivel micro – “radem un parc, plantăm nişte copăcei” ci la nivel macro, în primul rând prin găsirea oportunităţilor de afaceri care să aducă înapoi cele 18.000 de locuri de muncă pierdute în timpul guvernării pedeliste. “Lărgirea bazei bugetului nu trebuie făcută prin mărirea taxelor ci prin lărgirea bazinului de impozitare. Proiectele trebuie să aducă beneficii în buzunarul fiecărui cetăţean, nu numai în buzunarul administraţiei locale, ca până acum” a spus Şerdean.

        Ioan Marincaş, candidatul PP-DD la CJ Alba a scos în evidenţă importanţa unei asemenea investiţii ce presupune ecologiyare şi cogenerarea de energie: “Cred că aţi văzut, dar mai ales aţi simţit cu toţii “parfumul” gropilor de gunoi din judeţul Alba. Mai mult, aţi văzut cum stau împrăştiate gunoaiele pe toate râurile, marginile de drum, pe văi” a spus Marincaş. În plus, Marincaş a scos în evidenţă faptul că o asemenea investiţie presupune foarte multe locuri de muncă pentru locuitorii din zona Alba Iulia-Sebeş-Teiuş.

        Cornel Comşa a anunţat că săptămâna viitoare va fi prezent la Alba Iulia reprezentantul în România al Shanghai Construction Group.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea