VIDEO Poveștile uitate ale sașilor: Biserica din deal de la Gârbova, aproape 8 secole de existență
Poveștile uitate ale sașilor: Biserica din deal de la Gârbova, aproape 8 secole de existență
Pe dealul ce străjuiește satul Gârbova, pe latura de est, se mai păstrează și astăzi ruinele bazilicii romanice ridicată pe la 1280 de coloniștii sași.
Biserica se află în stare de ruină de aproape un secol și jumătate, după cum informează panoul de informare din cimitirul evanghelic de deasupra localității.
Citește și: FOTO, VIDEO/ Comori redescoperite – De peste opt secole, Biserica Reformată veghează satul Șard
A fost construită în stilul romanic târziu și avea trei nave, absidă semicirculară și turn încastrat în latura de vest a navei centrale. În secolul XV, corul semicircular de factură romanică a fost înlocuit cu un cor gotic, pentagonal. Cel mai probabil, tot de atunci, o incintă de ziduri de formă ovală asigura fortificarea fostei bazilici romanice. Bazilica a mai suferit completări la planimetrie în secolul XVIII, inclusiv la altarul poligonal. La interior, altarul baroc este datat 1747, iar orga 1894.
Prin două tunele se asigura legătura dintre biserică și sat. ”Tunelurile subterane erau pentru a se refugia dacă veneau turcii, dar poate și iarna fiind greu să urci pe pantă”, povestește Mihai Boholț, unul dintre puținii sași care mai sunt în zonă.
Tunelurile sunt vizibile în unele locuri și în prezent: ”Pe drumul ce merge în sus, tunelurile s-au surpat și s-au format de 2 ori cratere mari, acestea fiind săpate doar în pământ, fără stâlpi de susținere”, mai precizează bărbatul.
În anul 1870, în seara de Crăciun, în timpul unui obicei de a învârti „opaițe” și de a le arunca peste acoperiș, acesta ia foc: ”Până s-a ajuns cu apa sus, s-a dus tot acoperișul, nu mai exista turn clopotniță.”
În 1872, resturile rămase din acoperișul bisericii și a turnului, dar și cele două nave laterale, sunt demolate. În anul 1876 este demolat și zidul de fortificare, iar șanțurile sunt umplute.
În jurul bisericii este un cimitir, folosit și în ziua de azi. ”Înainte de Primul Război Mondial, a fost creat un fond, s-au strâns bani, dar a venit războiul, apoi s-au adunat din nou bani și a venit al Doilea Război Mondial. După, nu au mai ajuns banii, iar în perioada 1963-1966, prin Direcția Momumente Istorice și prin Ministerul Culturii, cu banii care mai erau în fond, s-au consolidat zidurile”, își amintește Mihai Boholț.
În 1991 turnul a fost prevăzut cu un acoperiș.
Pentru a vizita ruinele bisericii „din deal” este nevoie de cheia care se obține de la cetatea greavilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 2 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba