Povestea maratonistul cu o singură mână: „Suferința e o parte din mine. Nu mă văd trăind fără ea”
Povestea maratonistul cu o singură mână: „Suferința e o parte din mine. Nu mă văd trăind fără ea. De când m-am născut, suferința a fost ceva firesc în familie. Degeaba aș spune acum că vreau binele, fiindcă nu știu ce e ăla, nu știu cum să-l abordez”.
Levente Ioan Polgar are o detașare pe care numai cineva care s-a războit îndelung cu sine însuși o poate dobândi. Când avea 6 ani, şi-a pierdut o mână într-un accident de tren. Acum are 37 de ani şi ar putea deveni prima persoană cu handicap care participă la ultra-maratonul 6633 Arctic Ultra − poate cea mai dură competiție din lume.
Trăieşte la Aiud, unde îl ştie mai toată lumea. Oriunde intră, e întâmpinat cu „servus, Levi!”.
Luna trecută, profesorii şi studenţii Universităţii din Alba Iulia au organizat un târg caritabil în cadrul căruia l-au ajutat să strângă o parte din echivalentul a 3.200 de lire sterline − taxa de participare la ediţia din acest an a cursei de anduranţă de la Cercul Polar.
În 2016 a traversat România în alergare, de la Jimbolia la Vama Veche − 1.100 de kilometri în 14 zile. În acelaşi an, dar şi în următorul, a reuşit să termine competiţia Ultra-Trail du Mont-Blanc.
„Eu nu mă duc la Arctic Ultra să îmi înfrunt demonii. Vreau să văd cine câștigă: creierul sau mușchii? Ceilalți concurenți sunt la fel ca mine: că sunt negri, verzi sau pestriți, toți merg să-și calibreze yin-ul și yang-ul. Toți alergătorii de ultra au o problemă. Ei se simt în largul lor cu toate greutățile prin care trec. Doar ei știu ce e în sufletul lor, dar, după părerea mea, se pune întrebarea: de ce aleargă atât de mult? Le place să sufere? Nu, au o suferință ascunsă”.
Ediţia din acest an a cursei 6633 Arctic Ultra începe în 9 martie. Levi nu a reușit încă să facă rost de tot echipamentul necesar, care, fiind conceput pentru condiţii extreme, este foarte scump.
Concurenţii trebuie să se prezinte la start cu trei straturi din fiecare obiect de îmbrăcăminte. Astfel, costul total al participării la competiţia de la Cercul Polar, incluzând biletul de avion și taxa de înscriere (deja achitată), se ridică la 20.000 de euro.
Pare mult, dar, păstrând analogia de mai devreme, suma nu depășește preţul minim al unei mașini de lux.
„În acest moment, să ajung la finiș la 6633 Arctic Ultra este a doua variantă. Încă oscilez între nişte obiective. Dar nu mă duc cu gândul − «oare pot să îl termin?». E cea mai proastă abordare”.
Levi are un soi de optimism care te face să te rușinezi de ceea ce consideri că ar fi problemele din viața ta. O cafea cu el e un „reality check”.
„De-aia am spus că, la mine, suferința a fost dintotdeauna. Eu locuiesc dincolo de calea ferată. Dincolo de gara Aiudului este o stradă, tăiată în două de linia ferată. Noi n-am avut pasarelă peste strada aia. Din toamnă până în primăvară, m-am șicanat cu o colegă de clasă, că ajunseseră să se certe și familiile. Tatăl ei, de fiecare dată când mă vedea, mă lovea cu biciul, că lucra pe un atelaj tras de cai și de-asta umblam pe sub podurile de pe stradă, să nu mă vadă când trec. Într-o zi, fiica lui mai mare m-a împins în fața trenului. Trenul făcea o manevră, dădea cu spatele„, istorisește Levi pe fugă.
Nu vrea să zăbovească asupra celei mai grele amintiri din viaţa sa. A intrat în comă. Apoi, timp de doi ani, a stat internat în spital. A făcut septicemie, iar doctorii i-au dat zero șanse de supraviețuire.
„Pe vremea aia, gentamicina se găsea greu. Cumva au făcut rost. Cred că am luat atâta antibiotic, de și acuma ard resursele pe care le-am dobândit atunci în spital! După 9 luni am învățat iarăși să umblu. Nasol. Cinci operații, greșeli medicale… Aș lua ăștia doi ani și i-aș sterge uite-așa, zup!„.
Spune că i-a iertat pe cei care i-au făcut rău și că a luat vina asupra sa. A fost singura modalitate de a trece peste absurdul acelui moment. Şi, ca să nu se mai întrebe obsedant de ce, de ce, de ce, Levi s-a pedepsit, mai târziu, singur.
„Eu nu am liceul terminat. La mine s-a terminat în clasa a VII-a, când am abandonat școala. Vreți să vă mint, să vă spun lucruri frumoase? Asta e, am fost un derbedeu. Îmi pare rău. Dar, fără omul ăla de atunci, n-ar exista nici omul care sunt astăzi. Trecutul trebuie respectat”.
După 8 ani departe de casă, s-a întors la Aiud doar ca să vegheze ultimele zile ale bunicului care-l crescuse − singurul om din familie de la care învățase că trebuie să îți asumi consecințele faptelor tale.
„Eu n-am plecat de-acasă sfânt și m-am întors un demon, să nu se înțeleagă asta! Am plecat și m-am întors un demon. M-am dus acolo gata infectat. Acolo, totul era mai aromat, mai la îndemână”, mărturiseşte Levi.
Acasă, la Aiud, s-a îmbolnăvit de hepatită A, al doilea moment de cumpănă grea din viaţa lui. Atunci a trebuit să hotărască ce va face mai departe.
„E foarte rău când se duce omul care crede în tine, omul care te-a învățat multe. Omul care poate să îți spună − stop. Ce să fac? Mi s-a părut că las prea multe lucruri neterminate, că le complic, și asta mă dezavantaja. E logic că am început să mă întreb: măi, ce fac? Am început să alerg, să las viciile, să dau jos kilele”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii