Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea lui Torin, un beagle campion, cu atitudine, venit tocmai din Ucraina, la Royal Canin Trophy, la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Îl cheamă Torin şi este un căţel din rasa Beagle. L-am întâlnit la Alba Iulia în cadrul Royal Canin Trophy 2017, alături de Nordi, o căţeluşă din aceeaşi rasă şi stăpâna lor. Vin tocmai din Ucraina şi sunt pentru prima dată în România.

Marina Chechel din Kiev, Ucraina, a pus bazele canisei de căţei Beagle,  Royal Hound, acum doi ani, împreună cu soţul ei. În prezent, canisa are doar doi patrupezi, Torin şi Nordi, pe care cei doi crescători îi îngrijesc ca pe ochii din cap.

Nu aveai cum să nu îl observi la expoziția de la Alba Iulia: serios, dar relaxat, Torin privea din scaunul lui, cu detașarea unui campion sigur pe atuurile sale, marea de oameni și căței strânși în Cetatea Marii Uniri.

„Torin este băiatul meu, îl iubesc mult de tot. Este un căţel foarte inteligent. Nordi, este fata şoţului meu. În Ucraina avem foarte mulţi câini Beagle, iar concurenţa este foarte mare. Torin este un Beagle tipic englezesc, în timp ce partenera lui, reprezintă tipul european al rasei”, povesteşte Marina.

În prezent, ucraineanca se afla într-un „turneu Beagle”, care a cuprins mai multe ţări: Bulgaria, Turcia, România şi urmează Lituania. Peste tot Torin a fost admirat şi recompensat cu trofee pe măsura frumuseţii sale. Şi la Alba Iulia, Torin a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în prima seară de concurs, la categoria copoi.

Cât despre Cetatea Alba Carolina, stăpâna lui Torin are numai vorbe de laudă: „Îmi place locul acesta încărcat de istorie, oamenii, totul. Şi expoziţia, concursul, sunt foarte frumoase, iar oamenii zâmbesc tot timpul. O să mă întorc cu siguranţă. O să participăm şi la alte concursuri care se desfăşoară la Satu Mare şi Timişoara şi cu siguranţă vom revenii şi la Alba Iulia.”

Beagle sunt câini simpatici, calmi, afectuoşi , foarte sociabili, curajoşi şi inteligenţi. Sunt o rasă determinată şi atentă, care necesită răbdare, supraveghere şi dresaj. Fiind câini de haită nu le place să fie lăsaţi singuri.

Se simt bine şi în apartamente, dar necesită multă mişcare zilnică, pentru ca apartamentul nu este mediul lor. Sunt foarte activi, energici şi cu o mare rezistenţă. Beagle au nevoie de mult exerciţiu, dar o curte de mărime mică spre medie le este suficientă. O plimbare zilnică le face mult bine. Blana lor scurtă nu lasă foarte mult păr, dar nici puţin, şi trebuie periaţi regulat pentru a preveni alergiile la oameni (în apartament cantitatea de păr lăsată devine repede vizibilă). Fiind genetic predispuşi spre o activitate intensă, în apartament au tendinţa de a se îngrăşa, asa că este bine să-i hrăniţi cu moderaţie şi să le asiguraţi o activitate suficientă.

Beagle sunt câini inteligenţi şi hotărâti, ceea ce face ca dresajul de mic să fie o necesitate. Altfel, pot fi foarte încăpăţânaţi şi dominatori. Nu reactionează bine la pedepse fizice, astfel încat se recomandă dresajul pe bază de recompense şi stimulente. Datorită reflexelor de câine de vânătoare, un minim de comenzi este obligatoriu a fi ştiute: Stai, Nu, Adu, Vino, Şezi. Câinele trebuie obişnuit să nu mănânce de pe jos şi să se abţină de la a cerceta tot ce i se pare interesant. Beagle au reputaţia de a-şi băga nasul şi a gusta orice, ceea ce le aduce o mulţime de necazuri. Anecdotic, se spune despre ei ca nu au sânge pentru ca în acelaşi timp să le funcţioneze nasul şi urechile, aşa ca dacă au prins un miros, devin surzi (la comenzile stăpânilor).

[nggallery id=4388]

 

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea