Rămâi conectat

Ştirea zilei

POVESTEA de succes a unei tinere designer din Alba Iulia. Andreea Oanță a cucerit podiumurile internaţionale cu propriul brand de genți din piele – ”Caresta”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tot timpul cu zâmbetul pe buze, fără stare, volubilă de n-ai zice că are responsabilitatea a peste 100 de angajați și a celei mai mari firme de pielărie din județ, cu pretenții la primul loc la nivel național în acest domeniu. Mai ales că, recent, s-a decis să achiziționeze celebra fabrică de marochinărie Capris, unul dintre brandurile de renume ale județului Alba.

La doar 32 de ani, Andreea Oanță a ajuns să aibă propriul brand de genți din pieandreea-oantale cu care participă la prezentări naționale și internaționale.

Ultima a fost la Săptămâna Modei de la Milano, în luna septembrie a acestui an, și urmează cea din Argentina. Partener de viață și de afaceri îi este soțul său, Andrei, fără de care Andreea spune că nu ar fi putut realiza nimic din ceea ce are în prezent. Cei doi se cunosc de 17 ani și s-au căsătorit imediat după terminarea facultății. Însă cea mai importantă realizare a celor doi este fiul lor, Andi, care are 7 ani și este elev în clasa I. Andreea este din Alba Iulia, unde de altfel și locuiește, și în 2007 a absolvit Facultatea de Management din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, deși pasiunea ei cea mai mare o reprezenta designul vestimentar.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Am vrut să dau la Facultatea de Design, aveam totul pregătit, dosar, portofoliu, însă mama nu m-a lăsat. Voia să mă știe cu o meserie în mână, mă vedea lucrând într-o bancă. Deși nu a fost sută la sută alegerea mea, am învățat mult și am avut rezultate foarte bune în facultate, am luat bursă și am terminat printre primii. După ce am terminat Facultatea de Management am vrut din nou să dau la design, însă a intervenit iarăși mama și mi-a spus că trebuie să mă angajez. Poate atunci nu am fost de acord cu toate deciziile mamei mele, dar acum îi mulțumesc și ei îi datorez mare parte din ceea ce sunt în prezent. Ea a fost de altfel cea care mi-a găsit primul job, la Capris”, își amintește Andreea.

Și de aici începe povestea… Cunoscătoare a limbilor italiană și spaniolă, în 2008 Andreea Oanță s-a angajat, în urma unui anunț, ca asistent manager la Capris Sebeș. Însă fabrica se afla deja în declin, iar tânăra absolventă nu prea avea activitate și nu prea își găsea locul acolo. Atunci le-a propus șefilor săi să creeze un departament de creație de care să se ocupe ea, iar aceștia au acceptat. ”Astfel am devenit director de creație, am început să desenez, mi-am angajat un creator care să facă tiparele, pentru că la acea oră eu nu știam cum să le fac. Când am ajuns în Capris ei lucrau doar pentru extern, adică Lohn, aveau zero activitate pentru intern. Odată cu crearea acestui departament s-a ajuns ca 20% din capacitatea firmei să fie pe intern. Totodată, am reușit să scot bani din creație, care de obicei este un cost pentru o firmă.

Cum am reușit acest lucru: am început să realizăm seria 0, adică primul produs – prototipul pentru firmele de profil din țară și astfel să avem foarte multe cereri nu numai din România, ci și din afară”, povestește Andreea. Entuziasmul, voința și ideile sale nu au reușit însă să deturneze panta descendentă pe care aluneca fabrica, astfel că, după ce a văzut că planul de reorganizare a firmei, la care a participat personal, nu dă roade, s-a decis să plece și să își întemeieze propria afacere, la fel cum, de altfel, au făcut mulți dintre specialiștii care au lucrat la Capris Sebeș.

andreea-oanta”Îmi aduc aminte că la începutul anului 2010 am închiriat un spațiu undeva în Sebeș și am început businessul cu 11 angajați, lucrând în sistem lohn pentru o firmă din Italia. La acel moment prima noastră grijă era să susținem cheltuielile, să respectăm angajamentele cu salariații, cu furnizorii, însă după ce am reușit acest lucru, se contura tot mai pregnant nevoia şi dorința de a crea ceva al meu, un brand propriu cu accesorii pentru femeia actuală, modernă, interesată de originalitatea produselor și calitatea acestora. Așa a început povestea brandului Caresta. Numele îl aveam în minte încă din timpul facultății și reprezintă un derivat al semnificației „asta rămâne” (în limba italiană), mesaj pe care îl vedeam zilnic pe o clădire din apropierea zonei in care locuiam ca studentă, care parcă se repeta obsesiv pentru a mă pregăti la momentul potrivit să numesc ceea ce avea să fie proiectul meu, afacerea, visul meu.

Activitatea firmei a evoluat de-a lungul timpului, fiind împărțită pe cele două direcții, ajungând în prezent la un număr de 100 de angajați și deținerea propriului spațiu de producție. Am investit în permanență în capacitatea de producție, echipamente și dotări care să ne permită realizarea unor produse calitative, care să răspundă criteriilor de particularitate specifice articolelor de lux. În interiorul fabricii avem propriul departament de creație unde iau naștere toate produsele noastre, lucrând cu artizani și creatori cu mulți ani de experiență”, a mărturisit tânara întreprinzătoare. Anul trecut, împreună cu soțul său, Andrei, au luat o decizie foarte importantă în ceea ce privește viitorul afacerii, și anume achiziționarea fostei fabrici Capris Sebeș, achiziție definitivată la începutul acestui an. Astfel, Andreea a revenit în locul unde a început totul și care, practic, i-a marcat destinul profesional:

”Pot spune despre Capris că a renăscut din propria-i cenușă, la fel ca pasărea Phoenix. Ne-am mutat activitatea aici, unde folosim hala principală, care are circa 8.000 de metri pătrați. O parte din spații le-am închiriat, iar o altă parte au nevoie de renovare. Oamenii din zonă, vecinii de aici s-au bucurat și chiar mi-au mulțumit că am cumpărat fabrica și că nu intenționez să o demolez și să valorific terenul, care are o valoare destul de mare. Intenția noastră este să ne dezvoltăm afacerea și să creștem brandul propriu, în paralel cu businessul în sistem lohn”.

Dacă e ceva care o nemulțumește este faptul că nu reușește să petreacă atât timp cât ar vrea cu fiul său. ”Plecăm dimineața la 8 de acasă, când îl ducem pe Andi la școală, și ne mai întoarcem seara după ora 19.30. Am momente când regret că nu putem sta mai mult cu Andi, chiar dacă îl știu pe mâini bune, rămâne cu mama mea, care îl crește de mic. Recuperăm însă în weekend-uri, când mergem la skatepark, pentru că Andi are o adevărată pasiune pentru skateboard, pasiune pe care i-o încurajăm”, a mai spus Andreea, care a mărturisit că cea mai mare relaxare după o săptămână de muncă este să stea cu familia ei și să citească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Valorile taxelor, impozitelor și amenzilor aplicabile în anul 2023, în Alba Iulia: Proiectul, lansat în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valorile taxelor, impozitelor și amenzilor aplicabile în anul 2023, în Alba Iulia: Proiectul, lansat în dezbatere publică

Primăria municipiului Alba Iulia, anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2023.

Proiectul de hotărâre îl puteți consulta AICI

Calculul impozitului/taxei pe clădirile nerezidenţiale

Elit - Gustul Desăvârșit
 • Pentru clădirile nerezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,6% asupra valorii clădirii.
 • Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, aflate în proprietatea persoanelor juridice impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,19% asupra valorii clădirii.
 • Pentru clădirile utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii clădirii.
 • Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor- anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia.
 • În situaţia în care valoarea din studiul de piaţă administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia este mai mică decât ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal local la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor de impozitare prevăzute la alineatele (1) şi (2) asupra asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal local, la data de 31 decembrie 2022.

Calculul impozitului/taxei pe clădirile care cuprind spaţii cu destinaţie rezidenţială şi spaţii cu destinaţie nerezidenţială

 • Pentru clădirile care au în componenţă atât spaţii cu destinaţie rezidenţială, cât şi spaţii cu destinaţie nerezidenţială, impozitul/taxa pe clădiri se determină în funcţie de destinaţia suprafeţelor cu o pondere mai mare de 50% şi se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare destinaţiei majoritare, asupra valorii întregii clădiri.
 • În cazul acestor clădiri, contribuabilii au obligaţia de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinaţiei finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, însoţită de documentele doveditoare, cu excepţia celor aflaţi în evidenţa fiscală a unităţii administrativ- teritoriale. Declararea la organul fiscal local se face în termen de 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafeţele nerezidenţiale.
 • În situaţia în care contribuabilii nu declară la organul fiscal local suprafaţa folosită în scop nerezidenţial potrivit alin. (2), impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare clădirilor nerezidenţiale asupra valorii întregii clădiri aflate în evidenţele organului fiscal local.”

Reguli privind calculul impozitului/taxei pe clădiri

 • Pentru determinarea valorii clădirii şi a terenului acoperit de aceasta pentru anul de referinţă se vor utiliza valorile cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia, aferente anului anterior celui de referinţă.
 • În cazul în care în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia, valoarea este exprimată în euro/mp, valoarea clădirii se calculează prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate exprimate în metri pătraţi, cu valoarea pe metru pătrat cuprinsă în aceste studii.
 • În cazul în care valorile sunt exprimate în euro, se va utiliza cursul de schimb al monedei euro la data de 31 decembrie a anului anterior celui de referinţă.
 • Suprafaţa construită desfăşurată a unei clădiri se determină prin însumarea suprafeţelor secţiunilor tuturor nivelurilor clădirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol sau la mansardă, exceptând suprafeţele podurilor neutilizate ca locuinţă, ale scărilor şi teraselor neacoperite.
 • Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,4.
 • În situaţia în care Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia nu conţin informaţii despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unităţi administrativ- teritoriale, se vor aplica următoarele reguli:
  – în cazul unei clădiri rezidenţiale, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor prevăzute la art. 2, alin. (1) şi (2) asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal, în vigoare la data de 31 decembrie 2022.
  – în cazul unei clădiri nerezidenţiale, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotelor prevăzute la art. 3, alin. (1) şi (2) asupra ultimei valori înregistrate în baza de date a organului fiscal, la data de 31 decembrie 2022.
 • Organul fiscal local va efectua reîncadrarea clădirilor care cuprind atât suprafeţe rezidenţiale, cât şi suprafeţe nerezidenţiale, în categoria clădirilor rezidenţiale sau nerezidenţiale, în baza informaţiilor pe care le deţin şi a situaţiei existente la 31 decembrie a anului anterior celui de referinţă.
 • Organul fiscal local întocmeşte şi transmite contribuabililor comunicări referitoare la valoarea clădirilor şi a terenurilor acoperite de acestea, precum şi impozitul aferent acestora, calculate în baza valorilor cuprinse în Studiul de piaţă referitor la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din judeţul Alba, administrat de Camera Notarilor Publici Alba Iulia.
 • În situaţia în care contribuabilii nu răspund organului fiscal local în termen de 30 de zile de la primirea comunicării, se consideră acceptare tacită a datelor înscrise în comunicare.
 • În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de renovare majoră, din punct de vedere fiscal, anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.
 • Renovarea majoră reprezintă acţiunea complexă care cuprinde obligatoriu lucrări de intervenţie la structura de rezistenţă a clădirii, pentru asigurarea cerinţei fundamentale de rezistenţă mecanică şi stabilitate, prin acţiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum şi, după caz, alte lucrări de intervenţie pentru menţinerea, pe întreaga durată de exploatare a clădirii, a celorlalte cerinţe fundamentale aplicabile construcţiilor, conform legii, vizând, în principal, creşterea performanţei energetice şi a calităţii arhitectural-ambientale şi funcţionale a clădirii. Anul terminării se actualizează în condiţiile în care, la terminarea lucrărilor de renovare majoră, valoarea clădirii creşte cu cel puţin 50% faţă de valoarea acesteia la data începerii executării lucrărilor.”

Calculul impozitului/taxei pe teren

 • Impozitul/Taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
 • În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, din care se scad suprafeţele de teren acoperite de clădiri, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel:
Zona Niveluri aplicabile in anul 2023 lei/ha
A 7169
B 5001
C 3165
D 1673

În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel, iar acest rezultat se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie al rangului localităţii care este 4:

Categoria de folosinţă lei/ha

Zona

A B C D
Teren arabil 33 25 23 18
Păşune 25 23 18 16
Fâneaţă 25 23 18 16
Vie 55 41 33 23
Livadă 63 55 41 33
Pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră 33 25 23 18
Teren cu ape 18 16 8 0
Drumuri şi căi ferate 0 0 0 0
Teren neproductiv 0 0 0 0
 • Ca excepţie de la prevederile alin. (3), în cazul contribuabililor persoane juridice, pentru terenul amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se calculează conform prevederilor alin. (5) numai dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
 • au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, agricultură;
 • au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri şi cheltuieli din desfăşurarea obiectului de activitate prevăzut la lit. a).
 • În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de mai jos, înmulţită cu următorii coeficienţi de corecţie: pentru zona A – 2,4; pentru zona B – 2,3; pentru zona C – 2,2; pentru zona D – 2,1.
Categoria de folosinţă Niveluri aplicabile in anul 2023 lei/ha
Teren cu construcţii 36
Teren arabil 59
Păşune 33
Fâneaţă 33
Vie pe rod, alta decât cea prevăzută la nr.crt. 5.1 66
Vie până la intrarea pe rod 0
Livadă pe rod, alta decât cea prevăzută la nr.crt. 6.1 67
Livadă până la intrarea pe rod 0
Pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră cu excepţia celui prevăzut la nr.crt. 7.1 19
Pădure în vârstă de până la 20 ani şi pădure cu rol de protecţie 0
Teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole 6
Teren cu amenajări piscicole 40
Drumuri şi căi ferate 0
Teren neproductiv 0

Plata impozitului şi a taxei pe teren

 • Impozitul pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.
 • Pentru plata cu anticipaţie a impozitului/taxei pe teren, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de 10% pentru persoane fizice şi de 5% pentru persoane juridice.
 • Impozitul pe teren, datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, persoane fizice şi juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată.
 • În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe terenuri amplasate pe raza municipiului Alba Iulia, prevederile alin. (2) şi (3) se referă la impozitul pe teren cumulat.
 • În cazul contractelor de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă, care se referă la o perioadă mai mare de un an, taxa pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.
 • În cazul contractelor de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă, care se referă la perioade mai mari de o lună, taxa pe teren se plăteşte lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului, de către concesionar, locatar, titularul dreptului de administrare sau de folosinţă.
 • În cazul contractelor care se referă la perioade mai mici de o lună, persoana juridică de drept public care transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă colectează taxa pe teren de la concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă şi o varsă lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbat din Alba Iulia, condamnat pentru VIOL: cât timp va sta după gratii

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Bărbat din Alba Iulia, condamnat pentru VIOL: cât timp va sta după gratii

La data de 8 noiembrie 2022, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au pus în executare mandatul de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Alba Iulia, privindu-l pe un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de viol.

Elit - Gustul Desăvârșit

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea