Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea criminalului odios care a îngrozit Alba și Hunedoara: Cere executarea pedepsei în regim deschis

Publicat

în

Unul din cei mai atroce criminali din România, în anii 2000, Aurel Enea, face primii pași spre eliberarea din închisoare.

După 13 ani şi jumătate petrecuţi în închisoare, Aurel Enea (51 de ani), condamnat pentru uciderea unei adolescente de 17 ani, al cărui cadavru l-a tranşat şi l-a aruncat în zona râului Mureş, face primii paşi spre libertate.

Enea, cetăţean român şi american, a depus o contestaţie la executarea pedepsei, care va fi soluţionată în următoarele zile la Judecătoria Deva.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recent, el a solicitat Judecătoriei Deva să poată continua executarea condamnării în regim deschis, însă magistraţii i-au respins cererea. Avocatul său a precizat în cerere că Enea este „foarte apreciat de toată lumea” în închisoare, dar nu a convins instanţa.

„Aurel Enea se află încarcerat în Penitenciarul Deva pentru executarea unei pedepse de 20 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, stabilită prin sentinţa penală nr. 204/2009 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, executarea pedepsei începând la data de 27 decembrie 2007 şi urmând a expira în termen la data de 19 octombrie 2027. Prin raportul din data de 10 iunie 2020, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Deva a dispus menţinerea regimului de executare a pedepsei închisorii de 20 ani. Împotriva acestei hotărâri, contestatorul a formulat plângere, care a fost respinsă ca neîntemeiată de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Deva prin încheierea din data de 16 iunie 2020, dispunându-se menţinerea deţinutului în regimul semideschis de executare a pedepsei şi a termenului de reanaliză pentru data de 9 iunie 2021.

Împotriva acestei soluţii, condamnatul a formulat contestaţia care formează obiectul prezentului dosar. Instanţa, analizând situaţia contestatorului, constată că, de la data ultimei analize a regimului de executare (12 iunie 2019), condamnatul nu a fost sancţionat disciplinar, a fost multiplu recompensat, a muncit constant în perioada indicată, a participat la două programe educaţionale, a fost consiliat social şi a participat la multiple activităţi educaţionale de scurtă durată. Având în vedere natura şi gravitatea deosebit de ridicată a infracţiunii săvârşite de condamnat, durata scurtă petrecută la regimul semideschis (aproximativ 1 an şi 6 luni) raportat la restul rămas de executat din pedeapsă (aproximativ 6 ani şi 4 luni), precum şi necesitatea continuării eforturilor de reintegrare socială, prin participare la muncă sau la programe şi activităţi socio-educaţionale şi psihologice, la acest moment nu sunt îndeplinite condiţiile pentru schimbarea regimului de executare a pedepsei la cel mai uşor regim – cel deschis – conform exigenţelor legale menţionate”, se arăta în decizia din 14 iulie 2020 a Judecătoriei Deva.

Enea nu a fost mulţumit de acestă soluţie şi speră că noua cerere depusă la Judecătoria Deva va fi soluţionată în favoarea lui.

Crima înfiorătoare din 2007

În 14 decembrie 2007, bucăţi dintr-un cadavru au fost descoperite pe malul râului Mureş. Câteva zile mai târziu, victima a fost identificată ca fiind o adolescentă de 17 ani, Alexandra David, ce fusese dată dispărută de familie în 4 decembrie 2007. O anchetă complexă a avut loc, iar în urma ei a fost identificat autorul crimei, Aurel Enea, un bărbat cu dublă cetăţenie, româno-americană. Acesta nu a recunoscut niciodată crima, însă probele l-au indicat drept autor, iar în final, instanţa l-a condamnat la 20 de ani de închisoare.

Potrivit rechizitoriului consultat de adevarul.ro, în dimineaţa zilei de 14 decembrie 2007, un pescar din Alba Iulia care se afla la pescuit pe malul râului Mureş, în satul Drâmbar, a observat la cinci metri de râu partea inferioară a piciorului unui cadavru uman. Membrul fusese lăsat lângă un sac de plastic, pe care bărbatul nu a avut curajul să îl deschidă. A sunat la Poliţie, iar la faţa locului au ajuns o echipă de anchetă şi un medic legist. În interiorul sacului, aceştia au găsit capul unei persoane de sex feminin, de aproximativ 20 de ani, după cum informau autorităţile, un cercel şi un lănţişor cu medalion.

„În perioada 14 – 16 decembrie 2007, pe malul râului Mureş au fost găsite în mâl mai multe părţi ale unui cadavru uman. Au fost descoperite astfel gamba şi femurul unui picior stâng aflate neambalate pe jos, un pachet din folie de plastic transparentă şi un sac de plastic în care au fost găsite ambalate un cap cu partea superioară a gâtului, care aparţinea unei persoane de sex feminin şi care mai păstra încă cercei şi lănţişor la gât. Au mai fost găsite, tot ambalate în acelaşi fel, în alt colet, şi membrele superioare. În 16 decembrie 2007 s-a mai găsit neambalată o coapsă umană dreaptă, un os femur. În urma investigaţiilor specifice cu privire la persoana dispărută, s-a ajuns la concluzia că resturile cadaverice aparţin Alexandrei David. din Petroşani, care a dispărut din data de 4 decembrie 2007”, se arată în dosar.

La câteva zile de la descoperirea cadavrului tranşat al adolescentei, a fost identificat principalul suspect al crimei, Aurel Enea (38 de ani la acea vreme), un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi americană, care îşi închiriase un apartament în cartierul Aeroport. Aurel Enea şi victima se cunoşteau, potrivit unor martori.

În 19 ianuarie 2010, el a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare şi la plata a 200.000 de lei daune familiei victimei. Soluţia a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, care a confirmat decizia din iunie 2009 a Tribunalului Hunedoara. Din închisoare, hunedoreanul a publicat recent volumul „Evoluţie vs. Creaţie: 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie”, apărut la editura Gutenberg Univers, 2015, pe care l-a scris în Penitenciarul Arad. Certea publicată de acesta îi va folosi la reducerea numărului de zile petrecute în detenţie.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp

Publicat

în

L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp

Bărbatul de 43 de ani, suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp din Bihor, este căutat de poliţişti. Aceştia au transmis semnalmentele lui şi cer ajutorul populaţiei.

”Cu privire la sesizarea din data de 23 mai a.c., prin apel 112, la nivelul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, referitoare la o femeie de 30 de ani, din municipiul Târgu Mureş, care ar fi plecat în prezenţa lui Bone Ferenc, în vârstă de 43 de ani, din municipiul Arad, poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării acestuia”, a transmis IPJ Cluj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Poliţiştii au transmis fotografia bărbatului şi semnalmentele: înălţime aproximativă: 1,80, 75-80 de kg, ochi căprui, păr brunet, faţa ovală.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre bărbat sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112”, au mai transmis poliţiştii.

Anterior, aceştia au dat urmărire maşina cu care s-au deplasat femeia şi bărbatul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Amânarea ratelor la bănci: „Suspendarea nu înseamnă că acestea dispar”. Avertismentul președintelui Asociaţiei Române a Băncilor

Publicat

în

Amânarea ratelor la bănci: „Suspendarea nu înseamnă că acestea dispar”. Avertismentul președintelui Asociaţiei Române a Băncilor

Consumatorii trebuie să reţină că suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare, susţine Bogdan Neacşu, presedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Citește și: Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Cine poate amâna plata. Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu

De asemenea, el a atras atenţia că, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei, există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aşa cum ştiţi, în economie nu există soluţii panaceu, iar măsurile ar trebui să ţină seama de context şi de potenţialele consecinţe. Dacă la începutul pandemiei, o parte însemnată a populaţiei şi din sectorul companiilor a fost afectată de măsuri de suspendare temporară a activităţii, contextul actual este diferit şi nu suntem în faţa unui blocaj economic general. Provocările vin mai degrabă din sfera creşterii inflaţiei şi a cheltuielilor care afectează în mod diferit anumite persoane şi sectoare economice.

De aceea, este important ca atât noi, băncile, cât şi clienţii, să avem o abordare prudentă şi orientată către găsirea unor soluţii individuale şi personalizate, în funcţie de situaţia în care se află debitorul. Consumatorii trebuie să reţină că această suspendare nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare. De asemenea, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească”, a declarat Bogdan Neacşu pentru Agerpres.

Discuţii despre modul în care va putea fi implementată măsura

Şeful ARB a precizat, în context, că măsura de amânare la plată a ratelor nu este un subiect nou, iar reprezentanţii Guvernului, ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai băncilor au discutat pe marginea necesităţii şi eficienţei acestei măsuri.

Citește și: Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă cu guvernatorul BNR

„Sistemul bancar a spus foarte clar că participă alături de Guvern, Ministerul Finanţelor şi BNR pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru clienţii care întâmpină dificultăţi în rambursarea ratelor. Şi facem deja acest lucru. Băncile au demonstrat în ultimii doi ani că pot veni cu soluţii viabile şi pot fi alături de debitori – fie că este vorba de perioade de graţie, de rescadenţări sau de restructurări ale creditelor care au ajutat la depăşirea cu succes a crizei provocate de pandemie”, a susţinut Neacşu.

Potrivit acestuia, în perioada următoare, urmează ca băncile, împreună cu BNR şi Ministerul de Finanţe să discute pe metodologia de implementare astfel încât programul să poată fi operaţional în cel mai scurt timp.

sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare