Rămâi conectat

Ştirea zilei

Povestea criminalului odios care a îngrozit Alba și Hunedoara: Cere executarea pedepsei în regim deschis

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unul din cei mai atroce criminali din România, în anii 2000, Aurel Enea, face primii pași spre eliberarea din închisoare.

După 13 ani şi jumătate petrecuţi în închisoare, Aurel Enea (51 de ani), condamnat pentru uciderea unei adolescente de 17 ani, al cărui cadavru l-a tranşat şi l-a aruncat în zona râului Mureş, face primii paşi spre libertate.

Enea, cetăţean român şi american, a depus o contestaţie la executarea pedepsei, care va fi soluţionată în următoarele zile la Judecătoria Deva.

Recent, el a solicitat Judecătoriei Deva să poată continua executarea condamnării în regim deschis, însă magistraţii i-au respins cererea. Avocatul său a precizat în cerere că Enea este „foarte apreciat de toată lumea” în închisoare, dar nu a convins instanţa.

„Aurel Enea se află încarcerat în Penitenciarul Deva pentru executarea unei pedepse de 20 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, stabilită prin sentinţa penală nr. 204/2009 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, executarea pedepsei începând la data de 27 decembrie 2007 şi urmând a expira în termen la data de 19 octombrie 2027. Prin raportul din data de 10 iunie 2020, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Deva a dispus menţinerea regimului de executare a pedepsei închisorii de 20 ani. Împotriva acestei hotărâri, contestatorul a formulat plângere, care a fost respinsă ca neîntemeiată de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Deva prin încheierea din data de 16 iunie 2020, dispunându-se menţinerea deţinutului în regimul semideschis de executare a pedepsei şi a termenului de reanaliză pentru data de 9 iunie 2021.

Împotriva acestei soluţii, condamnatul a formulat contestaţia care formează obiectul prezentului dosar. Instanţa, analizând situaţia contestatorului, constată că, de la data ultimei analize a regimului de executare (12 iunie 2019), condamnatul nu a fost sancţionat disciplinar, a fost multiplu recompensat, a muncit constant în perioada indicată, a participat la două programe educaţionale, a fost consiliat social şi a participat la multiple activităţi educaţionale de scurtă durată. Având în vedere natura şi gravitatea deosebit de ridicată a infracţiunii săvârşite de condamnat, durata scurtă petrecută la regimul semideschis (aproximativ 1 an şi 6 luni) raportat la restul rămas de executat din pedeapsă (aproximativ 6 ani şi 4 luni), precum şi necesitatea continuării eforturilor de reintegrare socială, prin participare la muncă sau la programe şi activităţi socio-educaţionale şi psihologice, la acest moment nu sunt îndeplinite condiţiile pentru schimbarea regimului de executare a pedepsei la cel mai uşor regim – cel deschis – conform exigenţelor legale menţionate”, se arăta în decizia din 14 iulie 2020 a Judecătoriei Deva.

Enea nu a fost mulţumit de acestă soluţie şi speră că noua cerere depusă la Judecătoria Deva va fi soluţionată în favoarea lui.

Crima înfiorătoare din 2007

În 14 decembrie 2007, bucăţi dintr-un cadavru au fost descoperite pe malul râului Mureş. Câteva zile mai târziu, victima a fost identificată ca fiind o adolescentă de 17 ani, Alexandra David, ce fusese dată dispărută de familie în 4 decembrie 2007. O anchetă complexă a avut loc, iar în urma ei a fost identificat autorul crimei, Aurel Enea, un bărbat cu dublă cetăţenie, româno-americană. Acesta nu a recunoscut niciodată crima, însă probele l-au indicat drept autor, iar în final, instanţa l-a condamnat la 20 de ani de închisoare.

Potrivit rechizitoriului consultat de adevarul.ro, în dimineaţa zilei de 14 decembrie 2007, un pescar din Alba Iulia care se afla la pescuit pe malul râului Mureş, în satul Drâmbar, a observat la cinci metri de râu partea inferioară a piciorului unui cadavru uman. Membrul fusese lăsat lângă un sac de plastic, pe care bărbatul nu a avut curajul să îl deschidă. A sunat la Poliţie, iar la faţa locului au ajuns o echipă de anchetă şi un medic legist. În interiorul sacului, aceştia au găsit capul unei persoane de sex feminin, de aproximativ 20 de ani, după cum informau autorităţile, un cercel şi un lănţişor cu medalion.

„În perioada 14 – 16 decembrie 2007, pe malul râului Mureş au fost găsite în mâl mai multe părţi ale unui cadavru uman. Au fost descoperite astfel gamba şi femurul unui picior stâng aflate neambalate pe jos, un pachet din folie de plastic transparentă şi un sac de plastic în care au fost găsite ambalate un cap cu partea superioară a gâtului, care aparţinea unei persoane de sex feminin şi care mai păstra încă cercei şi lănţişor la gât. Au mai fost găsite, tot ambalate în acelaşi fel, în alt colet, şi membrele superioare. În 16 decembrie 2007 s-a mai găsit neambalată o coapsă umană dreaptă, un os femur. În urma investigaţiilor specifice cu privire la persoana dispărută, s-a ajuns la concluzia că resturile cadaverice aparţin Alexandrei David. din Petroşani, care a dispărut din data de 4 decembrie 2007”, se arată în dosar.

La câteva zile de la descoperirea cadavrului tranşat al adolescentei, a fost identificat principalul suspect al crimei, Aurel Enea (38 de ani la acea vreme), un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi americană, care îşi închiriase un apartament în cartierul Aeroport. Aurel Enea şi victima se cunoşteau, potrivit unor martori.

În 19 ianuarie 2010, el a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare şi la plata a 200.000 de lei daune familiei victimei. Soluţia a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, care a confirmat decizia din iunie 2009 a Tribunalului Hunedoara. Din închisoare, hunedoreanul a publicat recent volumul „Evoluţie vs. Creaţie: 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie”, apărut la editura Gutenberg Univers, 2015, pe care l-a scris în Penitenciarul Arad. Certea publicată de acesta îi va folosi la reducerea numărului de zile petrecute în detenţie.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea