Rămâi conectat

Economie

Povara deficitului de cont curent – în cârca sectorului privat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corecţia deficitului de cont curent s-a făcut în România, potrivit Consiliului Fiscal, în special pe seama sectorului privat, cel care creează cea mai mare parte a valorii adăugate din economie. „Acesta a suferit o ajustare brutală foarte rapidă a balanţei economisire-investire, de aproximativ 15% din Produsul Intern Brut cumulat, în numai doi ani, respectiv 2008 şi 2009”, a transmis Consiliul. Astfel, în timp ce sectorul privat s-a ajustat chiar începând cu 2008, sectorul guvernamental nu a făcut acelaşi lucru. Dimpotrivă, el şi-a mărit deficitul. „Deci povara ajustării deficitului de cont curent a fost suportată în totalitate de sectorul privat”, concluzionează experţii. Un alt motiv de contracţie economică prelungită a fost şi amânarea ajustării facturii sociale, care nu a creat spaţiul fiscal necesar în 2009 pentru investiţii publice masive, care să stimuleze economia. „Absorbţia fondurilor europene, un factor potenţial major de stimulare a activităţii economice, este dezamăgitoare”, mai arată Consiliul. În perioada 2007-2009, România a fost plătitor net la bugetul Uniunii Europene. Plăţile către Comisia Europeană au ajuns, anul trecut, la 3,6 miliarde de euro, în timp ce încasările nete s-au ridicat la numai 2,3 miliarde de euro.
l Blocaj pentru firme
Procentul de absorbţie, în 2009, a fost de 9,3%, iar perspectivele pentru 2010 sunt pesimiste, arătând performanţe sub nivelul anului trecut. Datoriile statului faţă de sectorul privat, programate să scadă în cadrul acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, au crescut substanţial şi blochează sectorul privat. O altă măsură care a adâncit recesiunea a fost creşterea taxelor: TVA în 2010, contribuţiile de asigurări sociale şi accizele în 2009. O nouă repriză de scumpire a accizelor ne aşteaptă şi anul viitor. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun a crescut cu 55% într-un singur an

Unirea Ziarul

Publicat

în

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun a crescut cu 55% într-un singur an Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma unor creşteri majore ale preţurilor la cacao şi carne de porc, conform celui mai recent indice al produselor de bază […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea