Potrivit unui proiect de lege aprobat în Parlament, românii nu vor mai avea dreptul de a se debranșa de la sistemele centralizate de încălzire din anumite zone

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, românii aflați în zonele unitare de încălzire nu vor mai avea dreptul de a se debranșa de la sistemele centralizate de încălzire. Zonele unitare de încălzire sunt, practic, monopoluri și sunt decretate de către primării.

”Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arăta în proiectul respectiv.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Camera Deputaților este for decizional, iar proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Acesta îl poate retrimite în Parlament pentru dezbateri sau îl poate ataca la Curtea Constituțională. De asemenea, opoziția ar putea ataca legea la CCR, la rândul său.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Legea avantajează în primul rând sistemele centralizate gestionate de companii cu mari dificultăţi financiare şi cu datorii către furnizori, care motivează că au ajuns în această situație tocmai din cauza numărului mare de debranşări.

Pe de altă parte, TVA-ul pentru energia termică distribuită populaţiei va scădea de 19% la 5%, ceea ce înseamnă că şi preţul gigacaloriei va trebui să fie mai mic, din această iarnă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

1 comentariu

dolfi 11 iulie 2018 at 15:06

ne intoarcem in trecut cand Statul avea centrale termice de cartier energofage iar sistemul de transport neizolat pierdea caldura astfel incat la blocuri, la etajele superioare abia daca dezmortea caloriferele…
Da’ na, initiativele astea prind bine la trepanatii si lobotomzatii de catre Antene si RTV, basca ii mai gadila si la nostalgie, cand erau si ei tineri si frumosi…
Cretinii astia de politicieni cred ca pot fura la infinit…

Comentariile sunt oprite