Rămâi conectat

Curier Județean

Postul Sfinților Apostoli Pentru și Pavel 2014. Fără nunți și botezuri timp de două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

petrupavelPostul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este rânduit de Biserică in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Mai este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Citește și: mesaje de Sf Petru și Pavel

Vechimea Postului Sfinților Apostoli Petru si Pavel

Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV lea, in Constituțiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informații despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodore, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, acest post era ținut la început numai in cercurile monahale si abia mai târziu s-a extins si la credincioși.

Durata Postului Sfinților Apostoli Petru si Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece începutul lui este in funcție de data variabila a Sfintelor Pasti. Anul acesta postul începe luni, 16 iunie si tine pana in ziua de 29 iunie.

Acest post începe întotdeauna in lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminica după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. Ținând seama ca menținem Pascalia calendarului neîndreptat, Sfintele Pasti se pot sărbători intre 4 aprilie si 8 mai.  Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfinților sa fie după 29 iunie si Postul Sfinților Petru si Pavel sa se desființeze. Așa s-a întâmplat in anii 1945 si 1956, când Învierea a fost prăznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfântul Sinod a hotărât sa se tina trei zile dinaintea sărbătorii Sfinților Apostoli. O situație similara am avut si in anul 1983, când am sărbătorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul  Sfinților Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.

Regula spre a afla durata Postului Sfinților Apostoli Petru si Pavel

Pentru a afla durata Postului Sânpetrului din orice an, se folosește următoarea regula: cate zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai, atâtea zile tine postul.

Dezlegare la peste in Postul Sfinților Petru si Pavel

In Postul Sfinților Petru si Pavel, sâmbătă si duminica se mănâncă peste. Avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Boteza torul. Dezlegarea la peste avem si luni, marți si joi, numai daca in aceste zile prăznuim un sfânt cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn si vin. Daca sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

In anul 2014 nu se fac nunti si botezuri in următoarele perioade:

In toate zilele de post de peste an
In zilele Praznicelor împărătești si in ajunul acestora
In săptămâna lăsatului sec de carne ( 23 februarie – 01 martie )
In Postul Sfintelor Pasti ( 02 martie – 20 aprilie )
In Săptămâna Luminata ( 21 aprilie – 27 aprilie )
In Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel ( 16 iunie – 28 iunie )
In Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august )
In postul Nașterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )
In perioada de la Crăciun pana la Boboteaza ( 25 decembrie – 6 ianuarie )


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție Joi, 25 aprilie, pompierii din Alba Iulia, intervin pe Calea Moților, în jurul orei 11:30, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție. Potrivit IPJ Alba, detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru îndepărtarea unor elemente de construcție în mun. Alba Iulia, Calea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea