Postul o să fie „mai bând” pentru ziua de Sf. Gheorghe: Ce schimbări anunță Biserica Ortodoxă Română pentru ziua de 23 aprilie
Postul o să fie „mai bând” pentru ziua de Sf. Gheorghe: Ce schimbări anunță Biserica Ortodoxă Română pentru ziua de 23 aprilie
Foarte mulți români își serbează ziua de onomastică atunci când Biserica Ortodoxă Română îl celebrează pe Sf. Gheorghe. Deoarece în acest an sărbătoarea pică în Postul Paștelui, au fost anunțate niște schimbări.
Sfântul Gheorghe este cinstit în fiecare an pe data de 23 aprilie. Sute de mii de români îi poartă numele. Calendarul ortodox conține texte din Sfânta Scriptură, sfinți și evenimente de comemorare. Toate acestea sunt asociate cu fiecare zi a anului. Biserica a rânduit o serie de reguli speciale de post sau sărbătoare care corespund cu ziua săptămânii sau cu perioada din an în raport cu zilele principale de sărbătoare. Sfântul Gheorghe este o sărbătoare cu dată fixă, notată cu Cruce Roșie. Dacă pică în Săptămâna Mare, înainte de Învierea Domnului, acesta este cinstit într-o zi diferită.
Pentru că sărbătoarea pică în Postul Paștelui, creștinii ortodocși vor avea dezlegare la ulei și vin. Postul paștelui este considerat cel mai aspru dintre toate. În 2024, Lăsatul secului de carne a picat pe data de 10 martie, iar pe 17 a avut loc Lăsata secului pentru postul mare. Învierea Domnului este sărbătorită de biserică pe data de 5 mai 2024.
Numele Sfântului Gheorghe este des întâlnit la români, deși provine din limba greacă. Acesta își are etimologia în cuvântul γεωργός, „georgos” și se traduce prin țăran, fermier, lucrător al pământului. În fiecare an, pe data de 23 aprilie, aproape 1.000.000 de români, majoritatea bărbați, își serbează onomastica. Printre aceștia se numără peste 720.000 de bărbați și 183.156 de femei. Nume derivate pentru bărbați: Gheorghe, George, Georgică, Ghiță, Georgian, Gică, Gigel, Gigi, Geo, Georgel, Gheorghiță, Ghiță. Nume derivate pentru femei: Georgiana, Georgeta, Geta, Gina, Getuța, Gherghina, Gica, Georgi.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost general roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. Ca martir ucis în timpul persecuției creștinilor sub Dioclețian, Sf. Gheorghe este sărbătorit în aproape toate bisericile, de obicei în data de 23 aprilie. Este sfântul patron al multor țări, regiuni și orașe.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]