Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Poștașii au protestat în fața Prefecturii Alba – nemulțumiri privind planul de măsuri pentru redresarea companiei Poșta Română

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Câteva zeci de persoane, membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România au ieșit în stradă în Alba Iulia nemulțumiți de măsurile propuse de conducerea Poștei Române pentru redresarea companiei.

Poștașii au pichetat, luni, imobilul în care se află Instituția Prefectului din Alba, protestând împotriva eliminării unor sporuri și reducerii unor drepturi salariale. Aceștia spun că sunt amenințați chiar și cu disponibilizări deși au deja sectoare foarte mari, condițiile de munca sunt foarte grele și din această cauză au probleme de sănătate.

Oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că, în loc de introducerea de noi servicii în oferta Poștei, planul conducerii vizează concedierea a 6.300 de persoane, reprezentand 20% din totalul angajaților, dar și reducerea salariilor cu 20%.

Printre fluierături și huiduieli protestatarii au scandat în mod repetat „Vrem să muncim” și au avertizat că protestele vor fi extinse la nivel național pe toata durata lunii august și începutul lunii septembrie.

Proteste de același fel au avut loc săptămâna trecută și în Vaslui, Suceava și Iași. Președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din Romania (SLPR), Matei Bratianu, a anunțat că în luna august vor fi organizate pichete la sediile prefecturilor din țară, iar dacă cererile sindicaliștilor nu vor fi soluționate, în septembrie vor fi organizate marșuri de protest și un miting în Capitală.

Planul de măsuri întocmit de conducerea Poștei cuprinde două seturi de ințiative pentru redresarea companiei, care presupun eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50% a primei de vacanță și a tichetelor de masă, eliminarea sporului pentru cumul de funcții, restructurarea rețelei poștale din mediu rural și eliminarea majorării salariului cu o clasa de salarizare o data la trei ani (dacă salariatul reușește la testare), precum și reducerea cu 50% a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural și impunerea a doua zile libere neplătite pentru tot personalul angajat.

UPDATE: Prefectul Dan Coriolan Simedru va transmite la Bucureşti nemulţumirile protestatarilor

La ora 9.00, conducerea sindicatului, reprezentată de preşedintele Iosif Todea, vicepreşedintele Constantin Tomuş şi secretarul Daniela Văduva, s-a întâlnit cu prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru.

”Întâlnirea a avut ca obiectiv prezentarea nemulţumirilor celor câteva mii de salariaţi ai Poştei Române din judeţul Alba, ale căror principale revendicări vizează diminuările salariale cu circa 20%, cauzate de tăierea în proporţie de aproape 50% a unor drepturi salariale prevăzute prin contractul colectiv de muncă, şi, mai important, disponibilizările masive la nivelul Poştei Române începute din septembrie 2011, în condiţiile în care, aşa cum declară reprezentanţii sindicatului, în ultimii 3 ani, Poşta Română trece prin restructurări, reorganizări şi disponibilizări masive. Un alt motiv al nemulţumirii sindicaliştilor este acela că, deşi conducerea Poştei Române a promis că va identifica alte soluţii de redresare a companiei, în afara concedierii poştaşilor, aceste promisiuni nu au fost onorate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Instituția Prefectului Alba.

”Odată cu concedierile masive scade şi calitatea serviciilor poştale universale. Sistemul este căpuşat de tot soiul de firme care fac concurenţă neloială, iar reglementări în acest sens nu există. Nu ne temem de concurenţă, suntem de acord cu liberalizarea pieţei, dar statul ar trebui să intervină, să deţină controlul, în aşa fel încât dintr-o concurenţă corectă, câştigate să fie serviciile de poştă de care beneficiază populaţia. Nu credem că a concedia poştaşii care duc pensiile şi în ultimul cătun din munţi este o soluţie, iar concurenţa între firme ar trebui să respecte nişte cerinţe pe care statul ar trebui să le impună la nivel naţional”, au declarat reprezentanţii protestatarilor.

Ca urmare a rugăminţii conducerii sindicatului, prefectul Dan Coriolan Simedru va transmite nemulţumirile angajaţilor din Alba ai Poştei Române atât ministerului de resort cât şi Ministerului Administraţiei şi Internelor după cum precizează purtătorul de cuvânt al Prefecturii Alba, Ada Rus.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea