Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Posibil FOCAR de toxiinfecție alimentară în Alba, după o nuntă la Cetatea de Baltă: ZECI de oameni au fost internați la spital

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Posibil FOCAR de toxiinfecție alimentară în Alba, după o nuntă la Cetatea de Baltă: ZECI de oameni au fost internați la spital

Peste 20 de persoane au fost internate la spital în urma unei nunți la căminul cultural din Cetatea de Baltă, județul Alba, din cauza unui posibil focar de toxiinfecție alimentară.

Potrivit informațiilor furnizate de DSP Alba, acestea au fost internate în următoarele localități:

  • 11 la Blaj,
  • 9 la Târnăveni
  • 1 la Sibiu

Recoltare probe/rezultate:
• Probe biologice:
11 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia de boli infecțioase Blaj
3 probe: prezentă salmonella spp, conform buletinelor de analize medicale Spital Municipal Blaj
8 probe în lucru
4 probe pentru coprocultură la pacienții internați în sectia interne spital Municipal Târnăveni
• 4 probe prezentă salmonella spp, conform buletinelor de analize medicale Spital Municipal Târnăveni Probe de mediu – recoltate de la Laborator cofetărie (probele sunt în lucru la laboratorul DSPJ Alba):
9 teste de sanitaţie de pe suprafete de lucru și utilaje
1 probă tegumente personal(mână),
1 probă apă
Simptome: vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică și dureri musculare
Forme clinice: forme ușoare, medii și un caz cu INFECTIE RENALA ACUTA pe ATI Spital Tarnaveni, un caz tranferat la Spitalul de Pediatrie Sibiu de la Spitalul Blaj .
Alimente incriminate: prăjitura ecler
Deoarece în rândul celor simptomatici sunt și persoane care nu au participat la nuntă dar au consumat eclere primite de la nuntași ca pachet pentru acasă, considerăm eclerul ca fiind alimentul incriminat. Menționăm că în meniul de la nuntă nu era inclus eclerul. Din 38 simptomatici, 16 nu au participat la eveniment, doar au consumat eclerele aduse la pachet.
Eclerele incriminate au fost produse la nivelul unității – Laborator cofetărie, județul Alba, conform afirmatilor celor 2 angajați ai unității care au preparat, porționat și ambalat eclerele.
Echipa Serviciului de Control în Sănătate Publică Alba a efectuat în data de 06.09.2022, 2 controale igienico-sanitare la U.A.T Comuna Cetatea de Baltă – Sală de evenimente Cămin Cultural și Laborator cofetărie .
Livrarea eclerelor a fost făcută de la punctul de lucru, ambalate în caserole de unică folosință care au fost preluate de la sediul laboratorului cu auto propriu de către organizatorul evenimentului ( mire).
2-4°C.

Deoarece, conform declarației administratorului existau comenzi luate pentru evenimente care se desfășoară la sfărșitul acestei săptămâni ( 10 și 11.09.2022), considerăm un risc pentru sănătatea publică funcționarea în continuare a laboratorului de cofetărie. Ca urmare s-a procedat la suspendarea temporară a activitatii până la primirea tuturor rezultatelor de laborator și remedierea deficiențelor constatate.

După primirea rezultatelor, dacă acestea sunt necorespunzătoare se vor aplica măsuri de sancționare suplimentare conform legislației în vigoare .

„DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați ca instituție, prima măsură fiind suspendarea activitatii laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar si cei care nu au participat a fost eclerul.
În consecință nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile.”, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea