Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

„Porți deschise” în luna octombrie la noul sediu administrativ al Județului Alba – Consiliul Județean Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

„Porți deschise” în luna octombrie la noul sediu administrativ al Județului Alba – Consiliul Județean Alba

Cea mai reprezentativă instituție a județului – Consiliul Județean Alba, cu ocazia Zilelor Porților Deschise, în fiecare zi de vineri a lunii octombrie, în intervalul orar 16.00-20.00, își deschide noul sediu administrativ situat în Cetatea Alba Iulia, strada Mihai Viteazu nr. 11, pentru a primi vizitatorii, pentru a oferi tuturor oportunitatea de a cunoaște încă o pagină din istoria noastră, pentru a dezvălui publicului cea mai recent restaurată clădire de patrimoniu din Alba Iulia.

Clădirea Comisariatului de Război, construită odată cu edificarea Cetății Alba Carolina, pentru a deservi armata habsburgică și situată lângă cea mai frumoasă și mai bogat decorată poartă a cetății – Poarta III, are o istorie mult mai veche, care merge până în perioada romană, descoperirile arheologice de aici aducând în contemporaneitate barăci militare ale Legiunii XIII Gemina, locuința unui centurion și un altar votiv dedicat lui Jupiter și Geniului protector al unei centurii, conservat in situ.

Clasată ca monument istoric, clădirea – proiect al arhitectului Cetății Alba Carolina, Giovanni Morando Visconti, are un aspect elegant, sobru și funcțional, conform destinației sale militare, după Unirea de la 1 Decembrie 1918 păstrându-și această funcțiune, găzduind până recent Centrul Militar Județean.

După trecerea în domeniul public al Județului Alba, începând cu anul 2018 Consiliul județean Alba a demarat un amplu proces de restaurare și refuncționalizare a clădirii fostului Comisariat de Război, determinat nu doar de o nevoie administrativă (lipsa unui sediu al Consiliului județean Alba), ci mai ales de dorința de a oferi orașului și vizitatorilor acestuia o imagine unitară și coerentă a Cetății Alba Carolina.

Odată cu restaurarea Cetății din Alba Iulia, aceasta a avut parte de o renaștere din punct de vedere cultural, istoric, turistic, devenind un punct de atracție pentru artiști, istorici, arheologi, arhitecți, restauratori, alți vizitatori care își doresc să cunoască nu doar istoria țării noastre, ci și istoria românilor în context european și internațional, cu toate formele ei de exprimare.

Citește și: VIDEO | Consiliul Județean Alba se mută din 2 august în noul sediu de LUX al CJ Alba, din Cetatea Alba Carolina, de la Poarta a III-a

Pornind de la aceste considerente, în restaurarea Comisariatului de Război s-a avut în vedere aspectul funcțional, acesta devenind sediul administrativ al Consiliului Județean Alba, dar și oportunitățile oferite de acest edificiu de a găzdui evenimente culturale, de la expoziții tematice de artă și recitaluri, până la conferințe și workshopuri, astfel încât această splendidă clădire închisă publicului timp de decenii, având în vedere specificul ei militar, să se deschidă oamenilor, să fie integrată în comunitate, să ofere o experiență care să poarte vizitatorul în istorie, din perioada romană, prin cea habsburgică pentru a-l aduce în epoca contemporană.

Pe parcursul desfășurării lucrărilor de refuncționalizare și restaurare au fost descoperite o serie de elemente specifice perioadelor istorice menționate, care au fost puse în valoare întregind astfel imaginea clădirii ca reper în istoria și cultura noastră. Complexitatea și importanța vestigiilor arheologice descoperite aici a fost recunoscută inclusiv prin includerea acestora în Limes-ul dacic, Frontierele Imperiului Roman în Dacia care a fost înscris recent în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pentru a-i asigura destinația de sediu administrativ, clădirea a fost dotată cu mobilier simplu, în stil minimalist, atât din considerente funcționale, cât și pentru a evidenția frumusețea arhitecturii, aceasta fiind elementul central în evoluția acestui spațiu, de la clădire militară la clădire administrativă. Mobilierul are un caracter unitar în toate birourile conducerii Consiliului județean Alba și ale aparatului de specialitate, singura excepție fiind Sala de protocol a Județului Alba – Sala Unității Naționale, dotată cu mobilier de epocă, aceasta fiind spațiul de reprezentare în care sunt primite delegațiile oficiale sau personalitățile marcante care vizitează Județul Alba.

Mansarda, din spațiu de depozitare a devenit un spațiu modern, unde a fost amenajată Sala de ședințe a Consiliului Județean Alba, dotată cu sistem de vot, sistem audio și video care asigură nu doar desfășurarea ședințelor Consiliului Județean Alba, ci și organizarea altor evenimente de tipul conferințelor, seminariilor sau simpozioanelor.

Cheltuielile totale pentru a pune în valoare această clădire de patrimoniu și pentru a-i da un nou rol în peisajul cultural și cadrul administrativ al județului Alba au fost de aproximativ 3.900.000 de euro fără TVA, cu un cost pe metru pătrat de aproximativ 750 de euro care a inclus proiectarea, reabilitarea, restaurarea și dotarea cu mobilier a acestui edificiu frumos și impresionant.

Prin lucrările întreprinse, prin punerea în valoare a elementelor istorice, prin recunoașterea valorii universale a vestigiilor arheologice, prin amenajarea spațiilor administrative și expoziționale, locul care a găzduit soldați romani, edificiul care a găzduit Comisariatul de Război în perioada habsburgică, clădirea care a fost sediul

Centrului Militar Județean a devenit sediul administrativ al celei mai reprezentative instituții din județul Alba, Consiliul Județean Alba, un spațiu deschis pentru oameni, pentru cultură, artă și frumos.

Vă așteptăm să descoperiți această splendidă clădire și istoria ei, iar noi vom fi onorați de vizita dumneavoastră și bucuroși să vă cunoaștem, au transmis reprezentanții CJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE VIDEO | Incident la terenul de fotbal din Micești: Un minor de 12 ani, rănit după ce bara de susținere a unui coș de baschet a căzut peste acesta

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE VIDEO | Incident la terenul de fotbal din Micești: Un minor de 12 ani, rănit după ce bara de susținere a unui coș de baschet a căzut peste acesta Un incident nefericit a avut loc astăzi, 2 octombrie 2024, în jurul orei 18.05 pe terenul de fotbal din localitatea Micești. Un minor a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea