Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Polițiștii din Alba îngrijorați de numărul mare de șoferi alcoolizați la volan. 34 de cazuri, în ultimele 30 de zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Infracţiuni de conducere sub influenţa alcoolului, constatate de poliţişti la sfârşitul săptămânii trecute. Poliţia atrage atenţia asupra riscurilor generate de conducea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului

EXEMPLE:

La data de 04 aprilie, ora 07.30, pe DJ 107 C la ieşire din localitatea Teleac, poliţiştii rutieri din Alba Iulia l-au depistat pe O.I., de 47 de ani, din comuna Ohaba, care conducea un autoturism fiind sub influenţa alcoolului.

În urma testării lui cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Alba Iulia unde  i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Tot sâmbătă, 4 aprilie a.c., în jurul orelor 21.41, poliţiştii Postului de Poliţie Şibot au oprit pentru control, pe strada Principală din comună, un autoturism condus de O.I.A., de 33 de ani, din comuna Şibot. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Cugir unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În aceeaşi zi, la ora 21,15, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Jidvei l-au depistat pe H.V.D., de 41 de ani, din comuna Jidvei, în timp ce conducea un autoturism prin comună, fiind sub influenţa alcoolului.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de

1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Blaj unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În toate cele 3 cazuri, pe numele conducătorilor auto au fost întocmite dosare penale în care sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

Poliţia rutieră reaminteşte conducătorilor auto faptul că activitatea de şofat este incompatibilă cu consumul de alcool, acesta reprezentând unul dintre principalii factori concurenţi, generatori de accidente rutiere.

 

Potrivit art. 336 din Codul Penal, persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.

Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat,  fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, potrivit art. 337 din Codul Penal, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În ultimele 30 de zile, poliţiştii rutieri din judeţul Alba au depistat 34 de conducători auto care conduceau autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testărilor efectuate cu aparatul etilotest, au fost constatate 17 infracţiuni de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi au fost întocmite dosare penale, în conformitate cu prevederile art. 336 Cod Penal. Totodată au fost constatate 17 abateri contravenţionale, iar în aceste cazuri şoferii depistaţi conducând sub influenţa alcoolului au fost sancţionaţi în conformitate cu prevederile art. 102 alin 3 lit. a din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea