Actualitate
Poliţist ultragiat de un combatant băut bine
Un bărbat de 45 de ani, din Zlatna, a fost reţinut 24 de ore pe baza unui mandat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba după ce vineri a îmbrâncit un poliţist, rupându-i cămaşa. Bărbatul, R.F., fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a provocat un scandal în familie, lovindu-şi mama şi sora. Pentru aplanarea conflictului la faţa locului s-a deplasat un poliţist din cadrul Poliţiei Zlatna. Şi după intervenţia poliţistului, bărbatul a continuat să se manifeste agresiv, atacându-l pe omul legii, îmbrâncindu-l şi rupându-i cămaşa. În aceste condiţii, poliţistul a imobilizat agresorul, încătuşându-l şi ducându-l la sediul poliţiei. R.F. va fi prezentat instanţei de judecată din cadrul Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunii de ultraj. (N.I.T.)

Actualitate
Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți
Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți
Datele publicate de Banca Națională a României, arată că, marți, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%.
Într-o conferință de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a transmis bancherilor că au sărit calul cu creșterea ROBOR, iar din acel moment acesta a început să scadă ușor.
Tot marți, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 8,13% la 8,12%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a rămas neschimbat – 8,27%, informează Mediafax.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.
Actualitate
Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare
Cumpărarea de vechime în muncă: Ce le transmite șeful CNPP celor care vor să-și completeze stagiului de cotizare
Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie. Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu a oferit informații de ultimă oră pe această temă.
Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că persoanele care vor să-și completeze a stagiului minim de cotizarea a stagiului maxim de cotizare este de ”șase ani, față de actualul act normativ care se limita la cinci ani de zile. Putem să cumpărăm această vechime retroactivă în interval de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani.
Prin urmare, a adăugat Daniel Baciu, ”acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a spus directorul CNPP, într-o intervenție la Antena3.
În privința sumelor care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. ”În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a spus interlocutorul postului de televiziune menționat.
Sumele pot fi plătite și în rate
Important de știut este, de asemenea, și faptul că ”sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a subliniat Daniel Baciu.
Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.
Câți bani trebuie scoși din buzunar
1 lună – 638 lei
12 luni – 7656 lei
24 luni – 15 312 lei
48 luni – 30 628 lei
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Vârsta de pensionare ar putea fi majorată de către Guvern. Cine sunt persoanele vizate
Vârsta de pensionare ar putea fi majorată de către Guvern. Cine sunt persoanele vizate
În câteva luni trebuiă să înceapă marea recalculare a pensiilor, dar nimeni nu știe cum va arăta noua formulă. În PNRR, Guvernul și-a asumat ca noua lege să fie gata la începutul anului.
„În noua sesiune parlamentară, ar trebui să înceapă lucrul pentru noul proiect privind legea pensiilor, un proiect care ar trebui să conțină totodată și impozitarea pensiilor speciale, despre care spuneau cei din coaliție că ar trebui făcută separat. Iată că se merge pe o decizie de comasare a celor două proiecte.
În ceea ce privește legea pensiilor de stat, vorbim despre modificări: crește vârsta de pensionare pentru femei până la 65 de ani, vor fi făcute recalculări pentru 5.000.000 de pensii, după cum arată datele venite din partea ministrului Sănătății.
Însă, am văzut că de fiecare dată când cei din coaliția de guvernare sunt întrebați cum va arăta noua formulă de calcul nu reușesc să ne spună concret cum va fi până la urmă această formulă. Se ia în calcul recalcularea acestor pensii. Pe de altă parte, va fi eliminat indicele de corecție și se va ține cont de numărul de puncte de pensionare obținute, acele puncte care apar pe cuponul de pensie, să nu mai existe inechitate la acest capitol, în funcție de anii de muncă, să nu mai existe niciun fel de inechitate în ceea ce privește pensia de stat din țara noastră, potrivit Antena3.
Vom vedea cât de repede va fi gata acest proiect, odată cu programul național de redresare și reziliență. Ar trebui ca la finalul anului 2023 proiectul privind noua lege a pensiilor să intre deja în vigoare”, a transmis reporterul Xenia Croitoru.
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului
-
Actualitateacum 22 de ore
Gest impresionant al unui patron. A decis să dea toți banii angajaților: „Nu vreau să mor cu ei în bancă”
-
Actualitateacum 21 de ore
Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni
-
Actualitateacum 21 de ore
Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
-
Actualitateacum 20 de ore
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| INCENDIU la Ighiu: O locuință a izbucnit în flăcări. Intervin pompierii cu două autospecialele