Rămâi conectat

Ştirea zilei

Polițist din județul Alba, amendat de două ori pentru că a condus cu permisul expirat, fără poliță RCA și fără dotările necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un polițist din Baia de Arieș a fost amendat de două ori, din cauză că a încălcat trei prevederi ale Codului Rutier.

Barb Vasile a fost amendat pentru că nu avea asigurare auto valabilă pentru autoturismul cu care circulă și pentru că a condus un autovehicul cu permisul expirat și fără dotările obligatorii. Procesele verbale de contravenție au fost încheiate în 16 septembrie 2019 și 20 ianuarie 2020. În total, polițistul a fost amendat cu suma de 2.450 de lei.

Agentul șef a primit, mai întâi, o amendă de 1.000 de lei pentru faptul că nu avea asigurarea auto obligatorie. Contravenientul a contestat procesul verbal întocmit de colegul sau și a obținut la Judecătoria Câmpeni transformarea amenzii în avertisment. IPJ Alba a formulat contestație, iar Tribunalul Albă a stabilit în 24 septembrie 2020 că procesul verbal a fost corect întocmit, iar polițistul trebuie să plătească amendă de 1.000 de lei.

„Agentul constatator a întocmit un raport în vederea soluționării cauzei, arătând că la dată de 16.09.2019, ora 08.20, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DN 75, pe direcția Baia de Arieș – Muncelu, a oprit autoturismul cu nr de înmatriculare (…), în privința căruia existau mai multe sesizări că ar circulă pe drumurile publice fără a avea asigurare obligatorie RCA valabilă. În urmă opririi în trafic s-a constatat că vehiculul era condus de către B. V., iar acesta a recunoscut faptul că nu deținea polița valabilă pentru autoturismul pe care îl conducea. După momentul în care i s-au adus la cunoștință dispozițiile art. 37 alin 9 din Legea 132/2017, petentul a refuzat să se conformeze măsurilor dispuse, mai mult și-a continuat deplasarea până la o agenție de asigurări din Baia de Arieș, solicitându-i să încheie o asigurare pentru respectivul vehicul.

(…) Înscrisurile prezentate de către petent nu pot conduce la reținerea unei alte stări de fapt, stabilindu-se cu certitudine că acesta nu deținea polița de asigurare obligatorie RCA pentru autovehiculul deținut în fapt de acesta, la momentul comiterii contraventiei respectiv 16 septembrie 2019, ora 08,30 și că polița prezentată în instanța s-a emis în aceeași zi la un interval de timp apropiat, respectiv cu 26 de minute ulterior, dar cu valabilitate doar din următoarea zi. Prin această susținere petentul a încercat să inducă în eroare instanța, eventual pentru a se reține că deținea un act valabil la momentul opririi sale în trafic, situație care ar fi condus la reținerea inexistenței faptei și la anularea actului contestat”, se precizează în hotărârea instanței de judecată. Colegul care l-a amendat a fost transferat, între timp, de la Poliția orașului Baia de Arieș.

Polițiști trimiși special pentru a-l opri pe colegul lor în trafic.

Peste patru luni, același agent principal șef Barb Vasile avea să fie din nou amendat de Poliția Rutieră. În 20 ianuarie 2020, s-a dispus aplicarea unei amenzi contravenționale cumulate cu valoarea de 1.450 lei pentru două contravenții: conducerea unui autovehicul cu permisul expirat și faptul că nu a putut prezența dotările obligatorii, respectiv două triunghiuri reflectorizante, trusa medicală de prim ajutor și stingatorul de incendiu. În acest caz amendă a fost aplicată de un polițist din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Alba, care s-au deplasat împreună cu un coleg pe rază localităților Abrud și Cîmpeni, pe DN 74A, pentru a-l identifica pe acesta în trafic, existând în acest sens mai multe sesizări cu privire la conduită agentului Barb Vasile în timp ce conducea pe ruta Baia de Arieș – Abrud.

„Am format un filtru în zona localului „P” și s-a procedat la oprirea în trafic, pentru control a autoturismului cu condus de către B. V., care se deplasa dinspre orașul Baia de Arieș spre orașul Abrud. În urmă solicitării documentelor personale și ale autoturismului s-a constatat că permisul de conducere era expirat din dată de 22.12.2019, iar la solicitarea de a prezența dotările obligatorii ale autoturismului, respectiv triunghiurile reflectorizante, trusa medicală de prim ajutor și stingatorul de incendiu, acesta a susținut că nu le are în dotare, însă urmează să facă rost de acestea, mutându-le din alt autovehicul.

În această situație s-a procedat la sancționarea contravențională pentru faptele comise. Se menționează și elementele care au condus la sancționarea contravențională a petentului, prin raportare și la calitatea de polițist a conducătorului auto, dar și a consecințelor pe care le produc cele două încălcări constatate. Petentul a avut un comportament neadecvat și necivilizat pe parcursul controlului, a refuzat semnarea procesului verbal și cu greu a putut fi oprit să nu se pună în mișcare până la identificarea unui martor asistent trecut în procesul verbal pentru a asista la refuzul de a semna actul întocmit”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Câmpeni, prin care a fost respinsă plângerea polițistului sancționat.
Agentul Barb Vasile a contestat decizia instanței de fond, procesul urmând să fie reluat în 22 octombrie 2020 la Tribunalul Alba.

Sursă: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea