Poliţia Locală Alba Iulia a făcut public raportul de activitate pe anul 2012. Vezi ce obiective și-a propus pentru anul 2013!
La sfârșitul acestei săptămâni, reprezentanții Serviciului Polița Locală din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat raportul de activitate al instituției pentru perioada 1 Ianuarie – 1 Decembrie 2012. La întâlnirea cu jurnaliștii au participat Ioan Vodă, șeful Poliției Locale și Marius Ardelean, purtătorul de cuvânt al Serviciului.
Am aflat cu această ocazie că polițiștii locali au aplicat amenzi în valoare de 209.792 de lei, din care s-a încasat până acum la bugetul local suma de 13.575 de lei. Un procent de 42% dintre procesele verbale de contravenție au fost contestate în instanță. Agenții locali au verificat un număr de 1888 de plângeri, reclamaţii și sesizări. Au identificat și sancționat 86 de persoane care se ocupau cu cerșetoria, acestea fiind doar câteva exemple din numeroasele date legate de activitatea instituției, prezentate în cadrul raportului.
“Serviciul Poliţia Locală Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea în temeiul Legii nr. 155/2010 legea poliţiei locale, a H.G. nr. 1332/2010 privind aprobarea Regulamentului – cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale şi a H.C.L. nr. 16/25.01.2011 privind înfiinţarea Serviciului Poliţia Locală Alba Iulia, în următoarele domenii de activitate:
– Biroul ordine şi linişte publică;
– Biroul paza bunurilor I şi II;
– Biroul circulaţia pe drumurile publice;
– Biroul evidenţa persoanelor, intervenţie, însoţire;
– Biroul dispecerat;
– Biroul Instruire-Administrativ
– Compartiment disciplina în construcţii şi afişajul stradal;
– Compartiment protecţia mediului;
– Compartiment activitatea comercială;
Poliţiştii locali din cadrul biroului dispecerat asigură în permanenţă legătura cu efectivele aflate în misiune, coordonând şi urmărind secvenţial activităţile specifice de ordine publică şi pază a obiectivelor din zona de competenţă a poliţiei locale, conform Planului de Ordine şi Siguranţă Publică al municipiului Alba Iulia.
Deasemenea au primit informaţiile transmise de către poliţiştii locali aflaţi în serviciu de patrulare, cu privire la constatările/evenimentele produse şi au ajutat la soluţionarea acestora.
Dispeceratul poliţiei locale răspunde cu promptitudine sesizărilor preluate de la cetăţeni, repartizându-le poliţiştilor locali în teren spre soluţionare 1.762 – sesizări telefonice.
Alte activităţi:
- în interesul soluţionării a 4 dosare penale, am colaborat cu Biroul Investigaţii Criminale;
- au fost înregistrate în baza de date 2.332 – procese-verbale de constatare a contravenţiei;
- s-au întocmit 385 – adrese executare silită persoanelor care nu au achitat şi nu au contestat în termenul legal sancţiunile contravenţionale;
- s-au întocmit zilnic sinteze după rapoartele de activitate ale poliţiştilor locali;
- s-au completat zilnic documentele specifice dispeceratului;
- s-au coordonat şi verificat zilnic patrulele pedestre şi mobile;
- s-a distribuit zilnic echipamentul aflat în dotarea poliţiştilor locali;
- s-au monitorizat în permanenţă punctele vulnerabile din municipiul Alba Iulia;
- s-a întocmit corespondenţa serviciului.
- alte activităţi specifice.
În perioada analizată, Poliţia Locală Alba Iulia s-a axat pe îndeplinirea sarcinilor stabilite prin ,,Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al municipiului Alba Iulia”, elaborat de instituţia noastră, aprobat de către Primarul municipiul Alba Iulia şi având avizul consultativ al Poliţiei municipiului Alba Iulia, şi au avut ca obiective fundamentale creşterea siguranţei cetăţeanului, prevenirea şi combaterea faptelor contravenţionale şi infracţionale, a criminalităţii şi a infracţionalităţii stradale şi alte misiuni în conformitate cu prevederile Legii nr.155/2010.
La nivelul biroului ordine şi linişte publică a fost constatată o singură infracţiune, ocazie cu care au fost predate Poliţiei municipiului Alba Iulia, pentru continuarea cercetărilor, un număr de 3 persoane, surprinse în flagrant, în timp ce au sustras o bicicletă din zona parcului Sf. Ecaterina, după ce în prealabil i-au distrus sistemul antifurt.
În stăpânirea fenomenului de cerşetorie, au fost identificate atât persoane adulte cât şi minori care apelau la mila publicului în diferite locaţii ale municipiului, dintre acestea 86 au fost sanctionate contraventional. Majoritatea acestor persoane au fost identificate ca fiind de etnie rromă şi având domiciliul pe raza localităţilor Blaj şi Teiuş. Deasemenea au fost legitimate 654 de persoane care prin atitudine, comportament sau bagaje erau suspecte.
Alte acţiuni întreprinse:
- Identificarea şi sancţionarea persoanelor ce practică comerţ ambulant în locuri neautorizate.
- Prevenirea distrugerii spaţiilor verzi, a mobilierului urban, a monumentelor istorice sau a semnelor de circulaţie.
- Identificarea şi sancţionarea proprietarilor de autovehicule şi a vehiculelor staţionate sau parcate neregulamentar pe domeniul public precum şi a celor care ocupă fără drept un loc de parcare concesionat, în acest sens fiind aplicate un număr de 876 autocolante.
- Identificarea agenţilor economici care după efectuarea lucrărilor pentru care au fost autorizaţi, nu au salubrizat zona.
- Acţiuni în blocul G2, în vederea identificării persoanelor care locuiesc fără forme legale.
Obiective propuse în anul 2013:
- Imbunatatirea continua a procesului de pregatire profesionala in conformitate cu cerintele impuse de legile si regulamentele care guverneaza activitatea de ordine publica si paza asfel incat politistul local sa poata interveni in orice imprejurare si sa respecte cu ocazia masurilor luate drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor. In aceste scop in cursul anului 2013 se vor desfasura instruirile periodice cu personalul Serviciului Politia Locala, conform tematicii de pregatire profesionala, respectiv perfectionarea politistilor locali de la structura ordine publica si circulatie in cadrul institutiilor de specialitate ale Ministerului Administratiei si Internelor. De asemenea un efectiv de 25 de persoane vor participa la cursul de formare initiala organizat şi desfăşurat în cadrul ,,Centrului de Formare Iniţială şi Continuă a M.A.I.- Orăştie”;
- Asigurarea suportului logistic conceput asfel incat sa raspunda cerintelor operationale, aspect care rezida in satisfacerea normelor de inzestrare cu uniforme, mijloace de autoaparare, mijloace de deplasare şi patrulare, mijloace de comunicare, etc. In acest context s-a avut in vedere ca bugetul elaborat pe anul 2013 să fie dimensionat în conformitate cu cerintele operationale din toate domeniile de activitate .
- Promovarea in procesele de achizitie a calitatii produselor, stabilindu-se ca si criteriu de atribuire a contractelor oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic .
- Cheltuirea in mod eficient si echilibrat a banului public .
- Identificarea de solutii pentru reducerea cheltuielilor”, se arată în raportul de activitate al Poliției Locale Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]