Rămâi conectat

Ştirea zilei

Poliţia i-a băgat asul în mânecă lui Piflu! Cu suficienţi bani, se poate construi mai bine fără autorizaţie!

Bogdan Presecan

Publicat

în

SC Piflu SRL a continuat să construiască nederanjată de nicio autoritate în Cetatea Alba Carolina un bloc de locuinţe şi spaţii comerciale, deşi rămăsese fără autorizaţie de construire încă de la începutul anului. Din contră, a construit cu mult mai mult spor, ca şi când ar fi fost informaţi despre soluţia de clasare a plângerii Primăriei Alba Iulia, cu mult înainte ca ea chiar să apară.

bloc cetatea Alba Iulia Piflu Sute de mii de euro au fost astfel investiţi rapid de către Piflu SRL în ridicarea construcţiei, deşi în cazul în care instituţiile statului ar fi constatat că ar fi construit în situaţie de ilegalitate sancţiunea ar fi fost demolarea şi aducerea terenului la forma iniţială, ca să nu vorbim de implicaţiile penale ale cazului. Piflu nu a părut sensibilizată nici de secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, care, anul trecut prezent în Alba Iulia s-a revoltat din cauza acestui proiect imobiliar pe care îl cataloga “construcție nătângă” şi “aberaţie”, amenințând că avizele Ministerului Culturii pentru această construcție vor fi retrase iar cei care le-au acordat vor fi pedepsiți.

În plus, cel puţin declarativ, primarul Mircea Hava confirma în luna iulie că lucrările demarate la blocul din aria protejată a cetății, în apropierea hotelului „Cetate”, se desfăşoară în ilegalitate, fără autorizaţie de construcție valabilă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Edilul explica atunci că primăria a depus o plângere penală la Poliție şi a sancționat cu amendă firma SC Piflu SRL pentru nerespectarea legii.

Potrivit lui Mircea Hava, constructorul a primit ”nu se știe cum”, în urmă cu mulți ani, aviz de la Ministerul Culturii și, conform legii, Primăria Alba Iulia a fost obligată atunci să elibereze autorizație de construcție. De-a lungul timpului lucrările au întârziat să înceapă iar respectiva autorizație a expirat, însă reprezentantul firmei nu s-a prezentat la reautorizare iar acum construcția se face ilegal.

”Există o plângere penală, există Poliția Monumentelor – e un domn colonel acolo care sunt sigur căși face datoria, dar nu poate veni cu pistolul la ei. Ei au avut autorizație. Întrebați-mă cum și-au obținut avizul de la Ministerul Culturii – nu știu! A nu le da autorizație după ce au avut avizul era un abuz în funcție. N-au lucrat nimic, au depășit autorizația și noi le-am cerut să nu mai construiască nimic, să vină la reautorizare. La reautorizare rămâneau cu ochii în soare! Acum ei lucrează! I-am amendat, am făcut sesizare penală, de aici încolo nu mai pot să fac altceva. Până aici mă lasă legea!”, declara primarul în luna iulie.

Însă, lui Piflu se pare că ori nu i-a păsat, ori a avut în tot acest timp un as în mânecă.

Astfel, documentaţia care a stat la baza anchetei poliţiştilor, produsă de aparatul de specialitate al Primăriei Alba Iulia ori nu a fost temeinic întocmită, din incompetenţă sau interesat, ori firma Piflu SRL s-a aflat tot timpul în cea mai curată legalitate. Sau ce alt motiv ar putea sta la baza finalizării cercetării demarate în urma plângerii penale cu propunerea  soluției de clasare a dosarului. Pentru că recent, conform unor surse apropiate de anchetă, IPJ Alba a trimis către parchet dosarul cu această recomandare, de clasare a dosarului de urmărire penală a constructorului blocului aproape lipit de zidurile Cetăţii.

bloc PifluAcest lucru înseamnă că polițiștii care au efectuat cercetările în acest caz, în urma analizei probelor obţinute de dumnealor sau puse la dispoziţie de primărie, au ajuns la concluzia că SC Piflu SRL nu se face vinovată de  comiterea infracţiunilor de “executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor în zona de protecţie a monumentelor istorice” şi “continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente”, fapte prevăzute de art. 24, al. 1, lit. A şi b, din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.

Procurorul de caz urmează să aibă însă ultimul cuvânt în acest litigiu. Fie își va însuși soluția propusă de organul de cercetare penală și va emite o ordonanță de clasare a dosarului, fie va retrimite dosarul înapoi polițiștilor pentru continuarea cercetării penale.

Construcția unui bloc P+3 în aria protejată a Cetăţii Alba Carolina, la doar câțiva metri de zidurile fortificației de secol XVIII, continuă să stârnească numeroase controverse.

Ceea ce surprinde cel mai mult în toată această poveste este următorul aspect. Cum a fost posibil ca Inspectoratul de Stat în Cosntrucţii, respectiv inspectorii primăriei, să participe la fazele determinante ale ridicării blocului, când se ştie că încălcarea legii de către un simplu cetăţean, chiar cu mult mai puţin, se lasă cu amenzi şi sancţiuni uriaşe şi cu stoparea imediată a oricărei activităţi.

Informaţii de background

Potrivit panoului de pe șantierul blocului cu pricina, construcția imobilului este efectuată de SC Piflu SRL Alba Iulia , lucrările au început în februarie 2013 și au ca termen de finalizare luna februarie 2015. Blocul va conține apartamenteși spații comerciale. Autorizația de construcție, emisă de primărie în februarie 2012 era valabilă 24 de luni și a expirat în luna februarie, anul acesta.

Proiectul imobilului a fost realizat de arhitectul Lăncrăjan Franchini,  iar documentele legale pentru acest proiect au fost aprobate anterior ca autoritățile locale să inițieze reabilitarea centrului istoric.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Declaraţie Unică 2023: GHID de completare pentru venituri din chirii sau activităţi independente. Termen de depunere

Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023.

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală vin cu informaţii utile pentru cei care trebuie să depună Declaraţia Unică.

Recomandăm ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv:

Elit - Gustul Desăvârșit

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, informează ANAF.

Pentru completarea şi depunerea declarației unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

– apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor Call – center, la
numărul de telefon 031.403.91.60;
– prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

În plus, pe pagina de Facebook a ANAF și pe canalul de Youtube vor fi publicate materiale video referitoare la descărcarea, completarea și depunerea DU.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB

Hotelul „Cetate” din Alba Iulia, una dintre cele mai emblematice clădiri din municipiu, și-ar putea găsi, după câteva luni de la anunțul scoaterii sale la vânzare pe un site de imobiliare, un cumpărător.

Noul proprietar al imobilului de 10 etaje și peste 100 de camere ar putea fi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Această informație vine în urma publicării unei hotărâri din cadrul Senatului universității, convocat la data de 21.03.2023, care aprobă începerea demersurilor legate de achiziția imobilului, precum și mandatarea Consiliului de Administrație a UAB pentru efectuarea acestor demersuri procedurale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Contactați de ziarulunirea.ro, reprezentanții UAB au declarat că acest proiect se află încă în faza preliminară de discuții, mai multe detalii privind destinația finală a acestui imobil, dacă achiziția se va materializa, urmând să fie comunicate.

„Deocamdată e doar o intenție generală, la nivel de discuții”, a transmis pentru ziarulunirea.ro purtătorul de cuvânt al instituției, Prof. univ. dr. Diana Manuela Câmpan.

Una dintre cele mai reprezentative clădiri din municipiul Alba Iulia, hotelul „Cetate”, a fost scos la vânzare în urmă cu câteva luni.

CITEȘTE ȘI: Hotelul CETATE din Alba Iulia este scos la VÂNZARE: Cu ce sumă poate fi cumpărat

Suma cerută pentru acesta nu este de neglijat. Potrivit agenției care a publicat anunțul în mediul online, viitorul proprietar al acestuia va trebui să plătească 6.500.000 de euro.

Site-ul de imobiliare care a postat anunțul pentru această proprietate a oferit de asemenea și o serie de detalii referitoare la potențiala investiție din apropierea inimii orașului nostru.

Hotelul Cetate este situat în partea centrală a oraşului Alba Iulia, în imediata vecinătate a Parcului Municipal şi a Cetăţii Alba Carolina – Poarta Nr.4 a cetatii, precum şi a celor mai importante puncte de interes economic si social ale oraşului. Clădirea are o vechime de aproape 50 de ani.

Atractiv şi comod, ideal pentru turiştii aflaţi în tranzit, dar şi pentru cei interesaţi de cultura şi istoria oraşului Alba Iulia este alegerea ideală pentru cei care călătoresc pentru afaceri sau de plăcere şi care caută ospitalitatea autentică într-un cadru clasic, rafinat şi elegant.

Hotelul este amenajat în stil “Împăratul Romanilor”, dispune de recepţie, sală pentru servirea micului dejun, restaurant, lift, parcare proprie păzită. Hotelul dispune de unitati de cazare mobilate cu gust, dotate cu toate facilităţile, respectiv:5 apartamente,100 camere duble,8 camere single.

Restaurantul are o capacitate de 216 locuri, salonul de mic dejun 56 de locuri iar grădina de vara 56 de locuri. Suprafaţa totală de teren este de 3.181,51 mp,suprafaţa construită – amprenta la sol este de 2.442,15 mp. Suprafaţa utilă totală este: 7.125,07 mp, împărţită după modul de utilizare astfel:restaurant – 348 mp,salon mic dejun – 160 mp,recepție – 554,49 mp. Suprafață totală destinată camerelor este de 4650,10 mp aferentă celor 10 etaje ale hotelului iar anele au o suprafață de 1.412,48 mp. O proprietate excelentă, care datorită regimului de înălțime de P+10 etaje oferă turiștilor și o panorama deosebită asupra orașului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”

Opinia publicului este în acest moment împărțită asupra stării de sănătate psihică pe care tânărul din Alba, care și-a omorât propriul copil înainte de a-și pune capăt zilelor, le-a avut înainte de a-și duce teribila faptă la bun sfârșit.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia

Un astfel de exemplu este prezentat de către un cunoscut de al tânărului, care și-a împărtășit sentimentele simțite față de acesta, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Deși întotdeauna am avut o antipatie pentru el, cauzată de o invidie extraordinară, nu mă bucur deloc de vestea asta!

Bogdan era cel mai inteligent student de la facultatea de sociologie și la vremea când am fost colegi aveam chiar, puternice porniri de invidie față de el, și le am și manifestat, ne contraziceam non stop, acum chiar îmi pare rău. Încurajez pe oricine care are astfel de gânduri să consultă un medic psihiatru în regim de urgență! Asemenea gesturi au ca și bază o afecțiune psihiatrică natură depresivo-maniacală, care trebuia să fie cunoscută și tratată din timp.

CITEȘTE ȘI: CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis

Apel către Alba Iulieni: – în loc să bârfiți toată ziua persoane care doar în capul dumneavoastră ar avea probleme psihice, cel mai bine ar fi să vă focusați atenția pe cei care le au într-adevăr, pentru că uitați tragedia asta putea fi prevenită! Suicidul sau tentativa de suicid este cel mai clar semn al unei psihopatii care a prins deja rădăcini!”, a scris tânărul, în mediul online.

Potrivit informațiilor primite de la IPJ Alba, în noaptea de 25/26 martie 2023, în jurul orei 01,00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care-l lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, cu care ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața minorului ar fi în pericol.

Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii din Alba Iulia, în care locuia cu chirie.

CITEȘTE ȘI: Avocat, în cazul copilului ucis de către tată: Polițiștii nu aveau nevoie de acordul proprietarului pentru a forța intrarea în apartament

Polițiștii l-au identificat pe proprietarul apartamentului, un bărbat din municipiul Turda, județul Cluj, care nu și-a dat acordul pentru forțarea ușii apartamentului și s-a deplasat la Alba Iulia pentru a deschide și a permite accesul polițiștilor în apartament.

Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia.

În interiorul acestuia, cei doi au fost găsiți decedați, spânzurați.

La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare complexă, formată din polițiști criminaliști și de investigații criminale, care efectuează cercetarea la fața locului, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare