Rămâi conectat

Actualitate

”Poliția” concediilor medicale, eliminată de vineri, 10 iulie. Niciun salariat nu mai poate fi verificat acasă când este în concediu medical

Ziarul Unirea

Publicat

în

De-acum, salariaţii nu mai pot fi verificaţi la domiciliu atunci când se află în concediu medical, potrivit unui act normativ intrat vineri, 10 iulie, în vigoare. Până joi, aceste controale puteau fi făcute în cazurile în care existau suspiciuni cu privire la acordarea concediilor de incapacitate temporară de muncă.

Legea nr. 183/2015, prin intermediul căreia se elimină posibilitatea verificărilor la domiciliul salariaţilor aflaţi în concediu medical, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 7 iulie şi a intrat în vigoare astăzi.

Salariaţii au dreptul, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, să beneficieze de concediu medical şi de indemnizaţie pentru incapacitatea temporară de muncă provocată de bolile obişnuite sau de accidentele suferite în afară muncii.

Până joi, pe durata concediului medical, prezența acestora la domiciliu putea fi verificată de către autorităţi între anumite intervale orare ale zilei. Dacă angajaţii nu erau găsiţi acasă sau pur şi simplu refuzau controlul, aceştia riscau să nu le mai fie plătită indemnizaţia de incapacitate temporară de muncă.

Conform legii publicate marţi în Monitor, măsura verificărilor la domiciliu nu se mai aplică începând de astăzi. Deputaţii sunt cei care s-au pronunţat prin vot final asupra proiectului de lege, aceştia motivând că prevederile referitoare la verificarea salariaţilor sunt excesive şi nu tocmai utile. „Reglementarea este excesivă şi, în practică, s-a constatat că absenţa de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor”, scrie în raportul prin care s-a propus abrogarea dispoziţiilor în discuţie.

Posibilitatea verificării la domiciliu a fost introdusă în aprilie 2010, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2010. La acel moment, Executivul constatase o creştere a numărului de concedii medicale acordate, fapt ce contribuia la „diminuarea semnificativă şi continuă a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, aşa cum se preciza în expunerea de motive (pdf) a actului normativ.

Proiectul se afla în Parlament din anul 2010

Proiectul de lege care elimină verificările la domiciliu ale angajaţilor aflaţi în concediu medical a fost înregistrat la Parlament pentru dezbatere încă din 2010, fiind adoptat de senatori în acelaşi an. Însă deputaţii au reuşit abia luna trecută să se pronunţe asupra actului prin vot final.

Această procedură este necesară deoarece, pentru a produce în continuare efecte juridice, toate ordonanţele date de Guvern trebuie să fie aprobate prin lege de către Parlament.

Practic, proiectul care elimină „poliţia” concediilor medicale a trecut de Senat încă din iunie 2010. Apoi, în cursul mai multor dezbateri şi retrimiteri la comisii, deputaţii au ajuns de două ori în situaţia de a se pronunţa asupra propunerii legislative (în februarie şi în noiembrie 2011), însă de fiecare dată nu s-a putut lua o decizie concretă.

În fine, după ce proiectul de lege a fost retrimis la comisii în februarie 2013, acesta a ajuns din nou pe ordinea de zi a deputaţilor la începutul lunii iunie.

Dacă salariatul nu era găsit acasă, plata indemnizaţiei înceta

Pentru a beneficia de concediul medical şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG nr. 158/2005, salariaţii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ două condiţii:

– să aibă un stagiu minim de cotizare de o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul;
– să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni (excepţie fac urgenţele medico-chirurgicale sau bolile infectocontagioase din grupa A).

Înainte de modificările aplicabile de astăzi mai exista şi o a treia condiţie: angajaţii să fie prezenţi la domiciliu între anumite ore ale zilei, pentru a putea fi verificaţi de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Prin urmare, în situaţia în care casele de asigurări de sănătate primeau sesizări, se puteau face verificări la domiciliul salariaţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă.

„Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se efectuează de către plătitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României”, scria în actul normativ amintit.

După cum se arată în normele pentru aplicarea ordonanţei de urgenţă, verificarea prezenţei la domiciliu putea fi făcută doar între intervalele orare 8:00-11:00, 12:00-17:00 şi 18:00-20:00. Dacă angajaţii nu erau găsiţi acasă sau dacă aceştia pur şi simplu refuzau verificarea prezenţei, plata indemnizaţiei aferente concediului medical înceta de la data constatării faptului de către autorităţi.

În urma verificării se încheia un proces-verbal de constatare ce putea fi contestat în 30 de zile de la data comunicării către salariaţi.

sursa:avocatnet.ro
(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic ANM a emis marți, 16 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de furtuni în Alba, valabilă miercuri după-masa. Se vor semnala averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic. Citește și: Vremea se racește brusc în România. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea