Rămâi conectat

Actualitate

Poliţe de asigurare pentru toate terenurile agricole din România: Mecanism unic în Europa, pentru acordarea de despăgubiri în caz de secetă și alte calamități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poliţe de asigurare pentru toate terenurile agricole din România: Mecanism unic în Europa, pentru acordarea de despăgubiri în caz de secetă și alte calamități

Seceta cumplită din România duce la apariţia unui mecanism de asigurare, unic în Europa. Guvernul român vrea ca toate terenurile agricole să fie asigurate, cu sprijinul fermierilor, statului şi Uniunii Europene.

Oficialii, împreună cu companiile de asigurări, susţin că pregătesc deja poliţa prin care se vor putea acorda despăgubiri. În prezent, nici măcar 1% din terenurile agricole nu sunt asigurate.

7 milioane de hectare de teren agricol ar trebui să fie asigurate la nivel naţional. Deşi ne confruntăm an de an cu o lipsă tot mai acută de precipitaţii, puţini fermieri îşi pun culturile la adăpost.

Citește și: Sprijin pentru fermierii români: Despăgubiri de până la 3.000 de lei, dobânzi fixe de 1,95 % pentru credite și suspendarea plății datoriilor până în decembrie 2025

„În primele 6 luni ale anului 2024, au fost semnate în spectrul agricol 3.600 de poliţe de asigurare agricolă, cu 64 de milioane prime subscrise şi 24 de milioane reprezentând despăgubiri”, a spus Alexandru Petrescu, preşedinte ASF.

Acest lucru înseamnă că doar 0,8% din terenuri sunt asigurate, deşi agricultura are o pondere de aproximativ 6% din PIB. Tocmai de aceea, Ministerul Agriculturii doreşte asigurarea tuturor terenurilor agricole.

„Am făcut un fond de risc prin care se reţin de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană.

Mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat.

Vor primi fermierii, atunci când vor primi adeverinţa de la APIA pentru plata pe suprafaţă, vor primi şi prima de asigurare. Acea primă e undeva la 3.000 de lei”, a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Şi nu sunt singurii bani pe care îi vor primi fermierii.

„Vom da un sprijin de 200 de euro pe hectar şi dacă facem un calcul simplu sunt 400 de milioane de euro pe care noi, anul acesta, trebuie să le dăm despăgubiri către fermieri”, a mai spus Barbu.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai Autorităţii de Supraveghere Financiare şi ai companiilor de asigurări au făcut deja un grup de lucru pentru a pregăti noua poliţă.

„O cultură agricolă asigurată are multiple beneficii. Vorbesc de planificare financiară, sustenabilitate financiară şi, foarte important, capacitatea de a credita businessul”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Despăgubirile, pe care statul le va acorda anul acesta fermierilor, ar fi acoperit timp de 8 ani cheltuielile pentru asigurările agricole, dacă ar fi existat aceste poliţe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea