Rămâi conectat

Politică Administrație

PNL Alba: ”PSD a organizat un bacalaureat cu iz electoral”

Publicat

în

Rezultatele la prima sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta sunt, fără îndoială, mai bune decât anul trecut, fapt pe care îl putem vedea din procentul de promovabilitate de 66,41% (înainte de soluţionarea contestaţiilor), cu peste şapte procente mai mare decât anul trecut (59,25%). Inclusiv în județul Alba am avut un procent bun – de 74,2%. Însă ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că numerele seci ascund anumite elemente negative care dăunează grav sistemului de educație.

Despre ce discutăm?

Ca unul care am făcut parte din comisii de evaluare în ultimii trei ani, pot spune, atât analizând subiectele date în fiecare an la disciplina la care eu personal am corectat lucrări (istorie), cât și după discuții cu colegi care au corectat lucrări la alte discipline, faptul că, se pare că de la an la an gradul de dificultate al subiectelor este mai redus. Probabil că Ministerul Educației a urmărit (cu cinism, am putea spune) cosmetizarea rezultatelor la bacalaureat prin subiecte ușoare, astfel încât toata lumea să fie mulțumită și să nu existe proteste. Personal, nu știu în ce măsură aceasta este o soluție, pentru că ne putem trezi în situația în care, în aceste condiții, diplomele de bacalaureat devin, treptat, golite de relevanță, iar învățământul românesc se rupe tot mai mult de societate, de piața muncii și de nevoile reale existente pe această piață, cu care orice absolvent se poate confrunta la un moment dat.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, un alt element important care trebuie avut în vedere este și gradul de corelare al subiectelor de anul acesta cu subiecte la testările internaționale. Și, de asemenea, este important și nivelul de pregătire pe care absolvenții liceelor din România ajung să îl aibă atunci când optează pentru a-și continua studiile în spațiul european (pentru că, nu-i așa, au această oportunitate).

Încă un fapt care ar trebui să dea de gândit actualilor guvernanți este acela că, în ultimii trei ani, circa 50000 de absolvenţi au decis să nu se înscrie la examen (în special la prima sesiune, cea din iunie-iulie). Din păcate, nu puțini dintre ei, dincolo de nivelul de pregătire, au optat pentru această soluție pentru că nu înțeleg utilitatea diplomei de bacalaureat, atâta vreme cât pentru ei opțiunile pe piața muncii nu sunt cele mai fericite, deoarece angajatorii nu sunt stimulați de actualul guvern PSD să acorde șanse reale tinerilor la angajare.

Dar nu doar elevii au fost prinși în acest cerc vicios, ci și dascălii.

O situație care nu face deloc cinste Ministerului Educației și Cercetării Științifice a fost cea întâlnită în anumite județe (inclusiv în județul Alba), situație referitoare la organizarea examenului. Mai precis: din cauza organizării (defectuase, pe alocuri) a examenului de bacalaureat, în destul de multe centre de evaluare, profesorii aproape că au făcut nopți albe pentru a aștepta lucrările din alte județe și, apoi, pentru a pregăti borderourile și mapele cu lucrări pentru evaluatori. Iar acest fapt nu este normal. În plus, această „soluție” referitoare la corectarea lucrărilor în alte județe decât cele din care provin elevii, nu doar că a fost o chestiune nou (introdusă anul acesta), dar a fost și o modificare făcută pe parcurs, iar faptul ar fi trebuit prevăzut de metodologia inițială. Probabil că Guvernul PSD pune la îndoială profesionalismul și corectitudinea dascălilor (măcar că, dacă este să privim în urmă, vedem că MECȘ a organizat concursul de inspectori școlari cu suspiciuni de fraudă și de favoarizare a clienților politici ai PSD).

Și, din păcate, exemplele ar putea continua. Acest fapt ne arată că actualul guvern PSD se comportă precum un administrator mincinos care are contabilitate dublă (una de uz intern și alta pentru uz extern) și se folosește în scop politicianist de un examen așa de important precum cel de bacalaureat. Bacalaureatul nu ar trebui să fie o bătălie pentru cifre statistice, ci un examen care să reflecte cât mai aproape de adevăr gradul de pregătire și cunoaștere al absolvenților de liceu. Altfel, Guvernul PSD nu reușește decât o mare amăgire care, mai devreme sau mai târziu, va avea consecințe negative pentru societatea românească.

Prof. Adrian SIMION, vicepreședinte PNL Alba Iulia, președintele Comisiei Naționale de Educație a TNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare