PNL Alba nu este de acord cu practicile șefului ISJ Dorin Sandea, care amintesc de trecută guvernare

Adrian SimionPNL Alba a cerut reprezentanţilor şi simpatizanţilor săi din învăţământ să nu susţină şi să nu voteze în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, reţeaua de şcolarizare şi noul Plan de învăţământ, propus de domnul inspector şcolar general, profesor Dorin Sandea.

Acestea presupun scăderea numărului de clase şi a numărului de norme, prin comasarea sau reducerea de clase, în special în municipii şi oraşe, şi implicit reducerea parţială sau totală a posturilor pentru mai multe cadre didactice, contrar prevederilor legale.

ELIT

Totodată, PNL  Alba îi solicită domnului inspector şcolar general, profesor Dorin Sandea, să înceteze presiunile asupra directorilor de şcoli şi asupra cadrelor didactice, în sensul aprobării acestor reduceri şi să-şi asume recomandările imperative verbale, care cer numărul maxim de elevi/clasă, ceea ce duce la scăderea calităţii actului de învăţământ.

PNL Alba îi cere inspectorului Dorin Sandea să facă demersurile necesare pe lângă Ministerul Educaţiei în vederea suplimentarii bugetului pentru plata drepturilor salariale pentru toate cadrele didactice şi să iniţieze dezbateri publice transparente cu sindicatele din învăţământ, cadrele didactice şi părinţii. Şi să aplice principiul „Înainte de a tăia gândeşte de 10 ori! ”.

PNL Alba nu este de acord cu desfiinţarea nici unei şcoli şi a normelor didactice, în condiţii de presiune şi lipsa de transparentă. Dacă domnul inspector şcolar general, profesor Dorin Sandea, va continua cu astfel de decizii personale, PNL Alba va analiza posibilitatea de a se adresa instanţei şi va susţine demersurile în justiţie ale cadrelor didactice afectate de „reforma Sandea” de tip… Boc, care a însemnat închiderea a circa 160 de scoli din judeţul Alba.

O discuţie în acest sens nu a avut loc în interiorul USL Alba, iar PSD şi dl. Dorin Sandea trebuie să-şi asume public aceste demersuri, întrucât PNL Alba nu este de acord cu practici care amintesc de trecută guvernare.

Depăşirea bugetului în judeţul Alba este justificată de faptul că avem două zone montane, iar costul standard per elev este insuficient indiferent de zonă geografică. Concludent este faptul că la nivelul judeţului Alba doar trei şcoli se încadrează în costul standard per elev. Nu poţi pune pe  acelaşi palier judeţul Alba, un judeţ de munte, cu alt judeţ din zona de câmpie. Totodată, nu poţi iniţia astfel de demersuri fără o susţinere politică, o consultare publică reală cu profesorii, sindicatele şi părinţii. Fiecare caz trebuie analizat în deplină transparentă, în colaborare cu autorităţile locale, care îşi cunosc cel mai bine nevoile.

O soluţie legislativă o poate constitui modificarea cuantumului per elev, în Parlament. Din aceste motive, PNL Alba îi solicită domnului inspector şcolar general, profesor Dorin Sandea, să iniţieze demersurile nescesare pe lângă ministrul Educaţiei, ministru PSD, de altfel, în vederea realocarii de fonduri cadrelor didactice din Alba.

Adrian Simion, purtător de cuvânt PNL Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

31 Comentarii

Horea 30 ianuarie 2014 at 21:14

1. „…şi implicit reducerea parţială sau totală a posturilor pentru mai multe cadre didactice”

Pai era vorba ca am iesit din criza. PSD-ul inca n-a aflat? Reduce in continuare?

2.”… să iniţieze dezbateri publice transparente cu sindicatele din învăţământ”

Mai exista sindicate in invatamant?
Daca da, care-i ultima lor revendicare?

3. „… de tip… Boc, care a însemnat închiderea a circa 160 de scoli din judeţul Alba.”

Pai scolile nu le-a inchis Boc. S-au inchis de la sine datorita lipsei elevilor sau copiilor.

Carcotasul 31 ianuarie 2014 at 13:31

Bravo Sandea, fa scolile pentru elevi si nu pentru profesori! Jumatate din materile predate sunt inutile, deci reduceti materiile si implicit dascalii la jumatate ca sa aveti banii sa mariti salariile la adevaratii profesori! Mai nou dascali din lipsa de ocupatie se ocupa de politica, si dau „lectii pe internet”, in loc sa dea in salile de clase, care au ajuns „fabrici de analfabeti”! La fostul Grup scolar de Constructii, unde director era un profesor de fizica, ca s-u redus clasele din lipsa de elevi, s-a ajuns in situatia ca Ing. Chirila, sa nu mai aibe norma completa! Avand nevasta sefa de cabinet la Departamentul Juridic la Prefectura, s-a facut clase la liceu numai de instalatii, specialitatea „apreciatului profesor inginer”(cu toate ca piata fortei de munca, cere mult mai multi structuristi si finisori, iar instalatiile se invata mult mai usor la locul de munca, ca Domnul Chirila sa nu fie despedit! Deci scoala functioneaza pentru profesori si nu pentru elevi!

Horea 31 ianuarie 2014 at 15:01

Carcotasule,

„… instalatiile se invata mult mai usor la locul de munca”?

Hai spune-mi (ca sa simplificam mult problema) prin ce metoda se poate imbina un tub de PP cu un fiting din acelasi material?

P.S. Cine-i acum director la Colegiul respectiv?

Carcotasul 1 februarie 2014 at 11:39

Ma @Horia, lasa fitingaraiurile si fitilele, altii zboara la luna, si fac scoala 4 ore/zi si 5 zile pe saptamana, avand doar vreo 8 materii de studiat, iar noi facem clase in scoli, ca sa aibe „profesorii insurubati”, norma completa, fara nici o legatura cu cerintele societatii! Nu ma intereseaza cine ii director, ca sigur ii unul cu „proptele politice”, care ii bun cat a lui sunt la putere, si ii rau daca cade in opozitie! Acest purtator de uvant PeNaL, Simion, cred ca se simte amenintat, cred ca coneva il va „penaliza” cu votcsa de dimineata „la botul calului”, ca acest partid al investitorilor si al clase mijlocii, PNL, ii plin de „slujbasi la stat(si la propiu si la figurat)! „Curat murdar, coane Horia”, nu ii asa?

Horea 1 februarie 2014 at 12:37

Carcotasule,

eu nu „fitilesc” pe nimeni.
Pun intrebari pentru a afla, de la cei de pe forum, ceea ce nu stiu dar ma intereseaza.
Referitor la nemultumirile tale, legate de invatamant, n-ai nici o sansa de a deveni, candva, multumit.
Din ’90, Ministerul Invatamantului a avut – si cred ca nu ma insel – cei mai multi ministrii. Fiecare a venit cu propriile proiecte (ineptii!) astfel incat trambitata reforma ramane un deziderat continuu.

Catalin 31 ianuarie 2014 at 0:06

Dle Simion, s-a ajuns in situatia aceasta deoarece unii directori a umflat fara nici o responsabilitate numarul claselor ani de-a randul. Trebuie luata o masura astfel in cat banii din bugetul unitatii scolare sa fie gestionati asa cum trebuie. Daca nu risipesti banii si ii folosesti eficient nu inseamna ca reduci posturi… Faceti o analiza concreta unde se fac comasarile si pe urma atacati persoanele … Spor la treaba.

gigi 31 ianuarie 2014 at 10:35

Iata un exemplu concret. La Scoala Generala 7 din Alba Iulia numarul claselor este aproape dublu fata de numarul salilor din scoala. In timp ce in alte scoli din oras se desfiinteaza clase si sunt dati afara profesori, la aceasta scoala au fost dublate clasele si implicit normele profesorilor, respectiv salariile acestora, in timp ce, repet, alti profesori sunt dati afara. Acest lucru s-a facut cu acceptul Inspectoratului Scolar care, dupa parerea mea, ar trebui sa dea sanse egale tuturor scolilor sa functioneze normal.

Horea 31 ianuarie 2014 at 11:34

@gigi

„…dupa parerea mea, ar trebui sa dea sanse egale tuturor scolilor sa functioneze normal.”

Domnule Gigi, au trecut vremurile cand toti trebuia sa fim egali.
Acum se poarta COMPETITIA! Fiecare scoala are dreptul (sau ar trebui sa aiba) sa-si stabileasca, spre scolarizare, cate clase doreste. Elevii se vor duce acolo unde stiu ca se face carte si exista baza didactica adecvata.
Asa ca …

gigi 31 ianuarie 2014 at 12:24

@Horea
Conform „Metodologiei privind inscrierea copiilor in invatamantul primar” copiii sunt inscrisi la scoala de circumscriptie, iar in limita locurilor disponibile sunt acceptati copii de la alte circumscriptii. Este aberant ca unele scoli sa aibe clase supradimensionate si copiii sa trebuiasca sa vina la scoala in ture (dimineata si dupamiaza) iar alte scoli sa se inchida.
Despre COMPETITIVITATE poti vorbi la liceu si facultate, dar nu la scoala generala unde pana in clasa a V-a elevii nu primesc note iar pana in clasa a VIII-a legal nu pot fi exmatriculati elevii cu rezultate foarte slabe.
Ce numesti tu COMPETITIE este o situatie aberanta in care directorii scolilor se comporta ca niste patroni de srl-uri. Utileaza si renoveaza scolile pe spinarea parintilor, atribuie posturile profesorilor dupa bunul plac, etc.

Horea 31 ianuarie 2014 at 12:39

@gigi

Intradevar eu ma refeream (fara a preciza insa; o fac acum) la licee sau colegii.
Si aici, din pacate, intervine Inspectoratul Scolar (tov. Sandea) impunand sau dictand , uitand (sau necunoscand) de principiile unei piete libere, chiar daca vorbim de invatamant.
Deci conform lui (inspectorului sef!) Colegiul X, are dreptul la x clase de a IX-a, Colegiul Y, are dreptul …
Cat priveste Scolile Generale, da, nu va mai contrazic.

P.S. Inca nu mi-a fost dat sa cunosc directori cu comportarea pe care o descrieti.

Cristina 31 ianuarie 2014 at 7:02

ADVARAT . La noi in comuna se comaseaza clasa de 22 de elevi clasa a V a cu clasa a VIII a cu 12 elevi . Conform legi o clasa poate functiona cu minim 12 elevi . RUSINE! Va asteptam in zona Ocna Mures in campanie electorala .
Atentie mare Primaria doreste sa ne aloce banii lipsa dar pe Sandea nu-l intereseaza,EL doreste comasari, desfintari………
RUSINEEEEEEEEEEEEEEE
Acesta nu este invatamant de clalitate d-le Sandea cu 34 de elevi la simultan .

Sandea 2 februarie 2014 at 15:35

Mai lasati vreo cativa repetenti!

Cristina 31 ianuarie 2014 at 7:04

Felicit PNL-ul pentru luarea de pozitie .Sper ca si PDL-ul are aceeasi atitudine ca si PNL-ul .
De ce nu tineti cont de deciziile primariilor ?

ioan 31 ianuarie 2014 at 8:12

Mai fratilor, cind v-am spus de la inceput ca acest domn, pensionar nu mai are ce cauta la ISJ Alba, mi-ati sarit in cap. Ca sa-l lasam sa isi desfasoare activitatea, ca stie, ca…pe ici pe colea. Dar el, este depasit fizic, psihic si..moral de realitatea cruda. Traieste intr-o lume a lui, in care are impresia ca detine adevarul absolut.
Dar este depasit si cu toate aestea,va fi sustinut de „super parlamentarul” Dirzu, ca doar nu a ajuns in fruntea ISJ Alba cu de la sine putere! Cu un asemenea sef…ce sa ne mai asteptam de la subordonati?!

blajinul 31 ianuarie 2014 at 8:49

Eu cred ca d-l Sandea nu a explicat ministrului Procopie situatia judetului!!!! Ca un bun executant,a se vedea „yesman”el aplica ce s-a cerut! Reducerea claselor, acolo unde se impune! Fara indoiala este un personaj invechit ,cu mentalitati anarhice !Pacat de fosta conducere ,prof.Sandu,Ignat si Stan! Alta generatie,alta viziune!PSD a facut un pas inapoi cu numirea lui Sandea. Doi ani (pana la pensie)pot fi fatali pentru invatamantul judetului.

cl 31 ianuarie 2014 at 11:12

cred ca este o mica neintelegere. conform programului de guvernare usl o sa redechida toate scolile si spitalele, inchise de boc, iar in scurt timp o sa inceapa angajarile in tot sistemul bugetar.

blajinul 31 ianuarie 2014 at 11:19

Poate asa s-a spus la partidul la care activezi! Situatia in teren e alta.

cl 31 ianuarie 2014 at 16:33

nu poate, sigur si tot ce scrie in programul de guvernare o sa se infaptuiasca.

Mariana 31 ianuarie 2014 at 13:24

Mai PNL-istilor, daca nu va convine ce face Sandea, adunativa frumos intr-o sedinta comuna a USL si puneti unul de-al vostru.
Simplu si la obiect. Dar aveti omul potrivit ? Ai ?

MD 31 ianuarie 2014 at 15:20

Cumpăraţi-i un cărucior de plimbat butelii şi trimiteti-l să se plimbe pe Corso.Numai să mai ştie drumul până acasă…… Că de frâiele învătământului din Alba lăsaţi pe alţii.Eu mă duc înapoi la Pâclişa să-mi continui misiunea,să scot rataţi pe bandă.

Anonim 31 ianuarie 2014 at 16:28

@Ioane, prima ta fraza ar trebui sa o adresezi eternicului „specialist” din ISJ Alba, numitul Negucioiu, care demult ar fi trebuit scos „pe linie moarta”. E imbatranit, e uzat, e epuizat, e … Si mai are si o nevasta tanara!!!

anti 31 ianuarie 2014 at 17:05

comasari se fac unde nu dau primarii din urechi sa-si faca nevasta directori

Georghe 31 ianuarie 2014 at 20:21

Annomule, ai pefecta drepate!

Gheorghe 31 ianuarie 2014 at 20:29

Anonimule, ai perfectă dreptate! Sunt o mulțime de epave in Inspectorat. Ar trebui să se ducă la Sanatoriu majoritatea!

ion 1 februarie 2014 at 5:41

Dar de semidoctul Panta ce ziceti?Panta,Daramus…

Grozav Vasile 1 februarie 2014 at 10:12

Sunt de o intelogență rară. Am auzit ca zilnic discută despre pupăza dintei. O fi vorba despre pupăza Sandea?

grogav vasile 1 februarie 2014 at 12:04

nu folositi nume care nu va apartin

Gheorghe 1 februarie 2014 at 16:44

Si care-s numele astea?

Grozav 1 februarie 2014 at 21:38

Cum care? Grozav!

Grozav 2 februarie 2014 at 11:31

Grozav Vasile!

Observator 3 februarie 2014 at 10:19

Dar cine-i de fapt acest Grozav Vasile?

Comentariile sunt oprite