Plante ornamentale care alungă țânțarii: Soluții naturale pentru un spațiu plăcut și fără insecte
Plante ornamentale care alungă țânțarii: Soluții naturale pentru un spațiu plăcut și fără insecte
Pentru a ne bucura de vremea frumoasă fără a fi deranjați de țânțari, putem opta pentru plante ornamentale care nu doar că înfrumusețează spațiul, dar ajută și la alungarea insectelor neplăcute. Iată câteva plante care sunt extrem de eficiente în combaterea țânțarilor și, în același timp, aduc un plus estetic și parfumat în grădină sau în interiorul casei.
Citește și: Descoperiri remarcabile făcute în studiul plantelor: Acestea gândesc, aud și au amintiri
Busuiocul (Ocimum basilicum)
Busuiocul nu este doar o plantă aromatică excelentă pentru prepararea mâncărurilor, dar și un remediu natural împotriva țânțarilor. Uleiurile esențiale din busuioc resping aceste insecte. Se poate cultiva ușor atât în grădină, cât și în ghiveci, având nevoie de soare și sol umed.
Menta (Mentha longifolia)
Menta, folosită frecvent în bucătărie și băuturi, are și proprietăți insecticide. Uleiul de mentă, diluat cu apă, poate elimina larvele de țânțari în câteva ore. Este o plantă perenă care poate fi cultivată în grădină sau în ghiveci și se poate muta în interior pe timp de iarnă.
Lavanda (Lavandula)
Lavanda nu doar că adaugă un parfum plăcut, dar alungă și țânțarii, moliile și muștele. Se poate folosi și pentru a masa palmele, pentru o protecție suplimentară. Este una dintre cele mai populare plante decorative și aromatice.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
Rozmarinul este cunoscut ca ingredient culinar, dar și ca repelent natural împotriva țânțarilor. Poate fi plasat în interior sau exterior, fiind eficient atât planta întreagă, cât și bucățelele din aceasta.
Cimbrul (Satureja hortensis)
Cimbrul este o plantă mică ce respinge țânțarii datorită uleiurilor esențiale pe care le conține. Preferă verile calde și secetoase și este ideal pentru preparatele culinare, dar și pentru alungarea insectelor.
Mărarul (Anethum graveolens)
Mărarul, cu frunzele și semințele sale bogate în uleiuri esențiale, este o plantă anuală ce ajută la alungarea țânțarilor. Este ușor de cultivat și are multiple utilizări în bucătărie.
Regina nopții (Nicotiana alata)
Cunoscută și sub numele de tutun de ornament, Regina nopții emite un miros plăcut ce ține țânțarii la distanță. Este ideală pentru grădinile unde se petrec seri de vară.
Gălbenele (Calendula officinalis)
Gălbenelele sunt plante cu miros balsamic care nu doar că au beneficii medicinale, dar sunt și eficiente împotriva țânțarilor. Pot fi cultivate în grădină și ajută la tratarea locală a înțepăturilor și altor afecțiuni ale pielii.
Mușcata (Pelargonium)
Mușcatele, în special soiurile parfumate, sunt excelente pentru alungarea țânțarilor. Aceste plante nu doar că oferă un aspect decorativ, dar au și proprietăți repelente.
Aceste plante nu doar că îmbunătățesc estetica spațiului tău, dar te ajută și să te protejezi de țânțarii deranjanți. Plantează-le și bucură-te de o vară fără insecte neplăcute!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]
Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate
Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate Tot mai frecvent constatăm că legumele din grădină par să iasă din tiparul obișnuit, dar nu ân sensul bun al cuvântului. Îngălbenirea și deformarea rodului înainte de coacere sunt probleme întâlnite la […]
Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății
Valul de caniculă lovește și în iulie 2025! Medicii avertizează asupra riscurilor ascunse ale temperaturilor extreme din această perioadă asupra sănătății Din cauza valului de căldură care continuă să lovească România în această perioadă pot apărea complicații grave, mai ales pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii explică impactul caniculei asupra organismului uman. Citește și: Caniculă […]