Plafonarea facturilor la energie: Cât timp va rămâne schema de compensare în vigoare
Plafonarea facturilor la energie: Cât timp va rămâne schema de compensare în vigoare
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre schema de compensare a facturilor pentru energia electrică. Deși, Guvernul ia în considerare introducerea unor praguri progresive pentru toate subvențiile acordate, totuși, cel puțin până în primăvara anului 2024, schema de compensare rămâne în vigoare.
În accepțiunea ministrului, plafonarea prețurilor pentru curent, gaze și termoficare este încă esențială atât pentru consumatorii casnici cât și cei non-casnici. Prin urmare, Sebastian Burduja susține prelungirea ajutoarelor atât pentru populație cât și pentru marile companii din industrie.
Declarațiile ministrului Sebastian Burduja
„Pentru a asigura un climat predictibil pentru consumatori, fie că vorbim despre clienți casnici sau non-casnici, eu sunt pentru a menține această schemă, așa cum este ea în prezent, la consumatorul final, pe o perioadă de timp. Trebuie revizuită trimestrial, vom face lucrul acesta, dar este complicat să introduci variabilitate în sistem”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja invocă faptul că piața energie este într-o oscilație continuă fiind totodată și principalul motiv pentru care prețurile energiei sunt mici la ora actuală, însă nu exclude ca din iarnă facturile să crească.
„Pe de o parte, pentru că pe cetățean îl deranjează în momentul în care la finalul lunii îi vine o altă factură, o altă sumă și evident alte costuri. Pe de altă parte, pentru că piața energiei este în continuă evoluție și poate că astăzi sunt prețuri mai mici, dar poate că în iarnă nu vor mai fi la fel de mici.
Și nu în ultimul rând, pentru că atunci când aduci o modificare – și Guvernul României a adus multiple modificări pentru că situația era într-o evoluție continuă. Tot lanțul de producție până la furnizare trebuie să se ajusteze.
Și cel puțin pentru furnizori să-și modifice toate sistemele interne pe baza cărora ei calculează cât le datorează fiecare cetățean, respectiv cât le datorează statul ca să compenseze acest preț reglementat de pe urma căruia pot să piardă, asta cere timp și cere o investiție importantă”, a explicat Sebastian Burduja.
Subvențiile se vor acorda cel puțin până în 2024
În acest sens, șeful de la Energie va cere prelungirea schemei și menționează că nu vor exista modificări în această privință până în primăvara anului viitor.
„Discuția la nivel european nu e finalizată, dar sunt semne bune că cel puțin ieșim din iarna aceasta cu permisiunea Comisiei Europene de a avea o asemenea schemă.
Pe termen scurt, o măsură corectă ar fi să țintim mai bine acest sprijin. Asta ne-a spus și Comisia Europeană de foarte multe ori, este și în regulamentul european, în momentul acesta România are un sprijin similar pentru toate categoriile de consumatori. E adevărat, variază oarecum în funcție de nivelul de consum dar, ca principiu, cred că nu este în regulă să subvenționezi la fel un român care muncește pe salariul minim cu un român care poate are șansa să aducă acasă 10, 20 sau 30 de mii de euro în fiecare lună.
Sunt cazuri și cazuri și ar trebui să fim în stare, la nivelul anului 2023, apropo de digitalizare, baze de date, interconectarea lor, să putem ținti mult mai bine acest sprijin și în energie electrică, și în gaze, și în termoficare – un sector care ține mai degrabă de autoritățile locale, dar iarăși, când dai fiecărui bucureștean aceeași subvenție, e și cea mai mare din țară în cea mai dezvoltată comunitate a țării, parcă ceva trebuie îmbunătățit, parcă ceva trebuie schimbat”, a mai spus Burduja pentru publicația Adevărul.
Sursa: infofinanciar.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Burse școlare 2025: Reguli noi pentru acordarea burselor de merit și reziliență pentru elevii de gimnaziu
Burse școlare 2025: Reguli noi pentru acordarea burselor de merit și reziliență pentru elevii de gimnaziu Din ianuarie 2025, vor exista noi reguli în ceea ce privește acordarea burselor de merit și celor de reziliență pentru elevii de gimnaziu. Aceaste reguli au scopul de a a încuraja performanța și de a spijini elevii cu dificultăți. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun