Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Plafonarea facturilor la energie: Cât timp va rămâne schema de compensare în vigoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Plafonarea facturilor la energie: Cât timp va rămâne schema de compensare în vigoare

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre schema de compensare a facturilor pentru energia electrică. Deși, Guvernul ia în considerare introducerea unor praguri progresive pentru toate subvențiile acordate, totuși, cel puțin până în primăvara anului 2024, schema de compensare rămâne în vigoare.

În accepțiunea ministrului, plafonarea prețurilor pentru curent, gaze și termoficare este încă esențială atât pentru consumatorii casnici cât și cei non-casnici. Prin urmare, Sebastian Burduja susține prelungirea ajutoarelor atât pentru populație cât și pentru marile companii din industrie.
Declarațiile ministrului Sebastian Burduja

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Pentru a asigura un climat predictibil pentru consumatori, fie că vorbim despre clienți casnici sau non-casnici, eu sunt pentru a menține această schemă, așa cum este ea în prezent, la consumatorul final, pe o perioadă de timp. Trebuie revizuită trimestrial, vom face lucrul acesta, dar este complicat să introduci variabilitate în sistem”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja invocă faptul că piața energie este într-o oscilație continuă fiind totodată și principalul motiv pentru care prețurile energiei sunt mici la ora actuală, însă nu exclude ca din iarnă facturile să crească.

„Pe de o parte, pentru că pe cetățean îl deranjează în momentul în care la finalul lunii îi vine o altă factură, o altă sumă și evident alte costuri. Pe de altă parte, pentru că piața energiei este în continuă evoluție și poate că astăzi sunt prețuri mai mici, dar poate că în iarnă nu vor mai fi la fel de mici.

Și nu în ultimul rând, pentru că atunci când aduci o modificare – și Guvernul României a adus multiple modificări pentru că situația era într-o evoluție continuă. Tot lanțul de producție până la furnizare trebuie să se ajusteze.

Și cel puțin pentru furnizori să-și modifice toate sistemele interne pe baza cărora ei calculează cât le datorează fiecare cetățean, respectiv cât le datorează statul ca să compenseze acest preț reglementat de pe urma căruia pot să piardă, asta cere timp și cere o investiție importantă”, a explicat Sebastian Burduja.

Subvențiile se vor acorda cel puțin până în 2024

În acest sens, șeful de la Energie va cere prelungirea schemei și menționează că nu vor exista modificări în această privință până în primăvara anului viitor.

„Discuția la nivel european nu e finalizată, dar sunt semne bune că cel puțin ieșim din iarna aceasta cu permisiunea Comisiei Europene de a avea o asemenea schemă.

Pe termen scurt, o măsură corectă ar fi să țintim mai bine acest sprijin. Asta ne-a spus și Comisia Europeană de foarte multe ori, este și în regulamentul european, în momentul acesta România are un sprijin similar pentru toate categoriile de consumatori. E adevărat, variază oarecum în funcție de nivelul de consum dar, ca principiu, cred că nu este în regulă să subvenționezi la fel un român care muncește pe salariul minim cu un român care poate are șansa să aducă acasă 10, 20 sau 30 de mii de euro în fiecare lună.

Sunt cazuri și cazuri și ar trebui să fim în stare, la nivelul anului 2023, apropo de digitalizare, baze de date, interconectarea lor, să putem ținti mult mai bine acest sprijin și în energie electrică, și în gaze, și în termoficare – un sector care ține mai degrabă de autoritățile locale, dar iarăși, când dai fiecărui bucureștean aceeași subvenție, e și cea mai mare din țară în cea mai dezvoltată comunitate a țării, parcă ceva trebuie îmbunătățit, parcă ceva trebuie schimbat”, a mai spus Burduja pentru publicația Adevărul.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea