Ziarul Unirea

Pinot Noir, mândria Burgundiei (P)

Un vin misterios și complex, Pinot Noir provine din regiunea Bourgogne, sau Burgundia, din Franța. El se află la originea celor mai importante vinuri roșii din Bourgogne și a făcut această regiune celebră în întreaga lume.

Până și culoarea vinului Pinot Noir a dat naștere unei nuanțe celebre – roșul burgund – pe care, surprinzător, francezii îl numesc Bordeaux, după numele altei regiuni celebre pentru cultivarea vinului.

ELIT

Numele de Pinot Noir provine probabil din forma ciorchinelui de strugure, asemănătoare unui con de pin închis la culoare – „pinuț negru”.

Deși denumirea este mai recentă, Pinot Noir este originar din nord-estul Franței de azi. Soiul se află la doar câteva generații distanță de vița sălbatică din pădurile Galiei, unde era cultivat deja pe arii extinse la momentul cuceririi romane și a fost răspândit apoi de aceștia în toată Europa, sub numele de Allobrogica (alobrogii fiind unul dintre triburile galice care îl cultivau). Astfel, unele din podgoriile din Bourgogne încă cultivate sunt printre cele mai vechi din lume, și fiecare sat păstrează propria sa varietate de Pinot Noir, creând astfel o mare varietate de familii.

Și în Evul Mediu a fost un vin extrem de apreciat, istoria sa confundându-se cu cea a mănăstirilor din Franța centrală. Era considerat un vin fin, pentru clasele superioare – nobilime și cler, de o calitate mai bună comparativ cu Merlotul sau Cabernetul destinate poporului de rând. Prima mențiune scrisă a numelui Pinot Noir sau Plant Fin datează din 1375.

ADEZIUNE PLUS ALBA

În urma unor studii detaliate s-a demonstrat că varietatea Pinot Noir este strămoșul unor alte soiuri foarte răspândite, cum ar fi Syrah, Chardonnay sau Aligoté.

Deși suntem foarte familiarizați cu numele său, Pinot Noir nu este cel mai răspândit vin, Cabernet Sauvignonul îl depășește, probabil pentru că Pinot Noir este unul din soiurile cele mai dificile de cultivat, necesitând niște condiții climatice destul de stricte. În plus, din cauza faptului că strugurii soiului au o coajă subțire, sunt sensibili la boli și diverse insecte dăunătoare, iar ciorchinii prea compacți au un risc ridicat de putrezire prematură. Cu toate acestea, există peste 120 000 hectare cultivate cu Pinot Noir la nivel mondial.

În România a fost adus pe filieră germanică, probabil în Evul Mediu, și rămâne unul din cele mai importante soiuri cultivate.

Alături de Pinot Meunier și Chardonnay, Pinot Noir este principalul soi folosit la fabricarea șampaniei (vinul spumant cu denumire de origine controlată provenind din regiunea Champagne din Franța), dar și a multor altor vinuri spumante italienești sau englezești.

Pinot Noir s-a răspândit în întreaga lume, astfel că acum, deși Bourgogne (și cu precădere regiunea Côte-d’Or) rămâne “casa” sa, îl găsim în special în Statele Unite (în Oregon, unde este principalul soi cultivat și California – Sonoma Valley), Germania, Canada, Noua Zeelandă (Otago, Marlborough), Australia, Africa de Sud, Chile sau Argentina. Moldova e și ea reprezentată prin podgoriile Purcari.

Ca o curiozitate, filmul Sideways din 2004 cu Paul Giamatti interpretând rolul unui amator de vinuri a crescut puternic vânzările de Pinot Noir în detrimentul Merlot, mai ales în California (o creștere de 16% în anul următor). Un studiu a estimat pierderile producătorilor de Merlot din Statele Unite la 400 milioane dolari în cei 10 ani următori lansării filmului. Iată, Hollywood-ul poate influența industrii cu care nu are legătură directă.

Surprinzător poate, vinificat ca un strugure alb, fără coajă, Pinot Noir-ul poate crea un vin alb. Este cazul lui Crémant de Bourgogne, de exemplu.

Pinot Noir este primul fruct a cărui secvență ADN a fost descifrată și publicată în întregime, în 2007.

Nu este un vin ușor de recunoscut după gust, are o aromă schimbătoare, legată de natura terenului din care provine, de aceea nu este precizat ca soi pe etichetele sticlelor de Bourgogne – este subînțeles – și este preferată precizarea podgoriei. Astfel, în funcție de locul de origine, Pinot Noir poate produce fie vinuri dense și cărnoase, fie delicate și elegante, dar mereu un rezultat excelent.

Renumit pentru coq au vin-ul franțuzesc, Pinot Noir este recomandat împreună cu carnea de miel sau rață și pastele italienești.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

21 aprilie: Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei

Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează, la data de 21 aprilie 2021, pentru a treia oară, ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei.… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro