Ziarul Unirea

PF Lucian îl instalează episcop al eparhiei greco-catolice de Maramureş pe PS Vasile Bizău

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 9.00, la Baia Mare va avea loc slujba înscăunării PS Vasile Bizău ca episcop eparhial al eparhiei greco-catolice de Maramureş. PS Vasile este al cincilea episcop de Maramureş, continuând bogata istorie a acestei eparhii, care a dat Bisericii Greco-Catolice doi mitropoliţi şi doi episcopi mărturisitori ai credinţei.
La ceremonia istorică din 23 iulie vor participa ierarhii greco-catolici şi romano-catolici din România, precum şi ierarhi greco-catolici din Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Alături de oficialităţi şi reprezentanţi ai instituţiilor locale şi centrale ale statului, vor fi prezenţi la eveniment toţi preoţii greco-catolici din eparhia greco-catolică de Maramureş, cu credincioşii din parohiile lor, precum şi preoţi şi credincioşi greco-catolici români şi străini. Sfânta Liturghie Arhierească va fi celebrată de PF Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, el însuşi fost episcop de Maramureş între 1990 şi 1994, şi va include şi ceremonialul înscăunării.
În 1994, în fruntea eparhiei a fost numit PS Ioan Şişeştean, care a păstorit-o până în 2011. Ca urmare a decesului PS Ioan Şişeştean şi a vacanţei scaunului episcopal al Maramureşului, Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, întrunit la Blaj în perioada 8-10 iunie 2011, l-a ales pe PS Vasile Bizău ca episcop greco-catolic de Maramureş. În 20 iunie 2007 PS Vasile a fost ales de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore şi proclamat de Sfântul Părinte Papa Benedict XVI în 27 octombrie 2007 episcop titular de Appiaria. Hirotonia întru episcopat o primeşte în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, la 16 decembrie 2007.
Referindu-se la evenimentul de sâmbătă, 23 iulie, noul episcop greco-catolic de Maramureş, PS Vasile Bizău, a spus: „La acest eveniment îi aştept cu drag pe toţi credincioşii, pentru a ne uni în rugăciune şi «frângerea pâinii», ca semn al comuniunii noastre în Domnul şi pentru un început bun al parcursului spiritual şi eclezial pe care îl vom face împreună. Susţinerea în rugăciune şi întărirea legăturilor sufleteşti reprezintă forţa interioară a Bisericii, care trebuie să privească cu speranţă în viitor.”
Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419