PF Daniel: Sfințirea apei ne aduce aminte că întreaga natură este făcută pentru sfințire, pentru binecuvântare
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a spus, miercuri, că Sfințirea apei ne aduce aminte că întreaga natură, este făcută pentru sfințire, pentru binecuvântare.
„Sfințirea apei ne aduce aminte că întreaga creație, întreaga natură, este făcută pentru sfințire, pentru binecuvântare. De aceea, noi care suntem botezați în numele Prea Sfintei Treimi trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând și sfințind locul în care trăim și având o grijă deosebită pentru creația lui Dumnezeu — să nu o urâțim, să nu o profanăm și să nu o distrugem. Să nu distrugem frumusețea pământului, să nu distrugem frumusețea râurilor, să nu poluăm apele mării și ale oceanelor”, le-a spus patriarhul, la slujba de sfințire a Aghesmei Mari, celor câteva sute de credincioși ortodocși veniți pe Dealul Mitropoliei.
Întâistătătorul BOR consideră că „multele noastre păcate care înseamnă o poluare a sufletului determină adesea și poluarea creației”.
„Dar multele noastre păcate care înseamnă o poluare a sufletului determină adesea și poluarea creației, pentru că există o legătură între sufletul păcătos și natura profanată de omul lacom de înavuțire și care nu este responsabil pentru darurile primite de la Dumnezeu care să le cultive și să le transmită generațiilor viitoare”, a afirmat înaltul ierarh ortodox, subliniind că „sfințirea caselor și sfințirea grădinilor și sfințirea lumii pe care a creat-o Dumnezeu ne cheamă la multă responsabilitate”, la „binecuvântarea darurilor primite de la Dumnezeu”.
„Sfințirea Mare a Apei se numește așa — Sfințire Mare — pentru că este invocat Duhul Sfânt sau este cerută pogorârea harului Duhului Sfânt de două ori câte trei și apoi se face binecuvântarea cu Sfânta Cruce în apă, după ce de șase ori s-a făcut binecuvântare cu mâna”, a explicat patriarhul Daniel.
„Prin această invocare a darului Duhului Sfânt în două rânduri și apoi la sfârșit sfințirea cu crucea care se afundă în apă, care reprezintă pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos care s-a botezat în Iordan, noi obținem o binecuvântare unică în felul ei, pentru că această apă sfințită se primește numai cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului”, a spus ierarhul.
El a adăugat că Agheasma Mare, care „trebuie păstrată într-un loc de cinste, în general înspre răsărit, unde se află și icoanele în casa creștinilor”, se dăruiește nouă pentru mai multe binefaceri. „Mai întâi se dăruiește pentru curățirea de păcate a sufletului și a trupului, pentru tămăduirea sau vindecarea de boli sufletești și trupești și pentru sănătate și mântuire. Spre sfințirea trupului și a sufletului, nu numai spre tămăduire, ci și spre sfințire”, scrie Agerpres. (V.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]