Rămâi conectat

Actualitate

PF Daniel: Sfințirea apei ne aduce aminte că întreaga natură este făcută pentru sfințire, pentru binecuvântare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a spus, miercuri, că Sfințirea apei ne aduce aminte că întreaga natură, este făcută pentru sfințire, pentru binecuvântare.

PF Daniel„Sfințirea apei ne aduce aminte că întreaga creație, întreaga natură, este făcută pentru sfințire, pentru binecuvântare. De aceea, noi care suntem botezați în numele Prea Sfintei Treimi trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând și sfințind locul în care trăim și având o grijă deosebită pentru creația lui Dumnezeu — să nu o urâțim, să nu o profanăm și să nu o distrugem. Să nu distrugem frumusețea pământului, să nu distrugem frumusețea râurilor, să nu poluăm apele mării și ale oceanelor”, le-a spus patriarhul, la slujba de sfințire a Aghesmei Mari, celor câteva sute de credincioși ortodocși veniți pe Dealul Mitropoliei.

Întâistătătorul BOR consideră că „multele noastre păcate care înseamnă o poluare a sufletului determină adesea și poluarea creației”.

„Dar multele noastre păcate care înseamnă o poluare a sufletului determină adesea și poluarea creației, pentru că există o legătură între sufletul păcătos și natura profanată de omul lacom de înavuțire și care nu este responsabil pentru darurile primite de la Dumnezeu care să le cultive și să le transmită generațiilor viitoare”, a afirmat înaltul ierarh ortodox, subliniind că „sfințirea caselor și sfințirea grădinilor și sfințirea lumii pe care a creat-o Dumnezeu ne cheamă la multă responsabilitate”, la „binecuvântarea darurilor primite de la Dumnezeu”.

„Sfințirea Mare a Apei se numește așa — Sfințire Mare — pentru că este invocat Duhul Sfânt sau este cerută pogorârea harului Duhului Sfânt de două ori câte trei și apoi se face binecuvântarea cu Sfânta Cruce în apă, după ce de șase ori s-a făcut binecuvântare cu mâna”, a explicat patriarhul Daniel.

„Prin această invocare a darului Duhului Sfânt în două rânduri și apoi la sfârșit sfințirea cu crucea care se afundă în apă, care reprezintă pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos care s-a botezat în Iordan, noi obținem o binecuvântare unică în felul ei, pentru că această apă sfințită se primește numai cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului”, a spus ierarhul.

El a adăugat că Agheasma Mare, care „trebuie păstrată într-un loc de cinste, în general înspre răsărit, unde se află și icoanele în casa creștinilor”, se dăruiește nouă pentru mai multe binefaceri. „Mai întâi se dăruiește pentru curățirea de păcate a sufletului și a trupului, pentru tămăduirea sau vindecarea de boli sufletești și trupești și pentru sănătate și mântuire. Spre sfințirea trupului și a sufletului, nu numai spre tămăduire, ci și spre sfințire”, scrie Agerpres. (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea