Petiție online împotriva obținerii Autorizației Integrate de Mediu pentru Kronospan Sebeș. ONG-urile contestă procedura de emitere a acesteia

Paul Voicu - Primar 2020

petitieProcedura de emitere a Autorizației Integrate de Mediu  (AIM) pentru SC Kronospan Sebeș SRL este contestată din nou printr-o campanie inițiată de ONG-ul PrimaNatura. Kronospan, compania austriacă de prelucrare a lemnului, dorește să obțină o nouă autorizație, pentru încă 10 ani,pentru fabrica de la Sebeș.

În data de 19 octombrie ora 16 va avea loc la Sebeș dezbaterea publică aferentă acestei proceduri de autorizare și până atunci publicul interesat poate trimite observații, sugestii și propuneri legate de această autorizare către Agenția de Protecție a Mediului Alba.

ELIT

”Noi, locuitorii din zona afectată, ne-am săturat de poluare și de ingoranța cu care autoritățile tratează acest subiect. Vă cerem tuturor sprijinul, vă cerem să participați la această consultare publică și să împiedicăm Kronospan să polueze Sebeșul încă 10 ani de acum înainte.

Solicităm suspendarea procedurii de emitere a Autorizației Integrate de Mediu pentru Kronospan SA Sebeș, deoarece încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși, dar și cele privind impactul asupra sănătății populației.

Mihail David - 2020

Poluarea resimțită zi de zi este uneori atât de intens încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că ”frecvența bolilor respiratorii la copii s-au înmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic” și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”, declară reprezentanții PrimaNatura.

Compania Kronospan a obținut avizul de mediu pentru creșterea capacității de producție a formaldehidei la instalația existentă, de la 30.000 tone pe an la 40.000 de tone pe an (Cod CAEN 2014 – Fabricarea altor produse chimice organice, de bază).

Mădălina OPRIȘ

Tel. 0729.399.898
e-mail: stiri@ziarulunirea.ro
e-mail: maddy_opris@yahoo.com

3 Comentarii

Vlad Tepes 18 octombrie 2016 at 21:06

TOTI SEBESENII SA FIE MIERCURI 19 OCTOMBRIE 2016 LA COLEGIUL „LUCIAN BLAGA” LA DEZBATEREA PUBLICA ORGANIZATA DE KRONOSPAN PE TEMA POLUARII SEBESULUI !!!
Acum ,ori niciodata !

Cine nu vine, sa-i fie rusine !!!
Inseamna ca nu-si pretuieste propria sanatate si propria viata !!!
Inseamna ca nu-i pasa de copilasiii nevinovati din Sebes, condamnati sa inspire aer poluat cu substante kancerigene !

E ULTIMA OCAZIE CAND PUTEM STOPA KRIMA ORGANIZATA IMPOTRIVA SANATATII SI VIETII FIECARUIA DINTRE NOI !!!!

koko 19 octombrie 2016 at 11:15

No amu sa vedem cati participa si isi spun parerea……
Ca de comentat si lamentat de poluare….. e plin netu’

sebesan 19 octombrie 2016 at 20:41

ii doare undeva pe sebeseni daca le dai un rahat il mananca,habar nu au cat de important este aerul

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...