Rămâi conectat

Curier Județean

Petiție online împotriva obținerii Autorizației Integrate de Mediu pentru Kronospan Sebeș. ONG-urile contestă procedura de emitere a acesteia

Mădălina Opriș

Publicat

în

petitieProcedura de emitere a Autorizației Integrate de Mediu  (AIM) pentru SC Kronospan Sebeș SRL este contestată din nou printr-o campanie inițiată de ONG-ul PrimaNatura. Kronospan, compania austriacă de prelucrare a lemnului, dorește să obțină o nouă autorizație, pentru încă 10 ani,pentru fabrica de la Sebeș.

În data de 19 octombrie ora 16 va avea loc la Sebeș dezbaterea publică aferentă acestei proceduri de autorizare și până atunci publicul interesat poate trimite observații, sugestii și propuneri legate de această autorizare către Agenția de Protecție a Mediului Alba.

”Noi, locuitorii din zona afectată, ne-am săturat de poluare și de ingoranța cu care autoritățile tratează acest subiect. Vă cerem tuturor sprijinul, vă cerem să participați la această consultare publică și să împiedicăm Kronospan să polueze Sebeșul încă 10 ani de acum înainte.

Solicităm suspendarea procedurii de emitere a Autorizației Integrate de Mediu pentru Kronospan SA Sebeș, deoarece încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși, dar și cele privind impactul asupra sănătății populației.

Poluarea resimțită zi de zi este uneori atât de intens încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că ”frecvența bolilor respiratorii la copii s-au înmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic” și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”, declară reprezentanții PrimaNatura.

Compania Kronospan a obținut avizul de mediu pentru creșterea capacității de producție a formaldehidei la instalația existentă, de la 30.000 tone pe an la 40.000 de tone pe an (Cod CAEN 2014 – Fabricarea altor produse chimice organice, de bază).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea