Rămâi conectat

Curier Județean

Petiție cu SUTE de semnături pentru oprirea DEMOLĂRII unei biserici monument istoric din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

O petiție adresată primarului Mircea Hava, prin care se dorește oprire demolării unei biserici monument istoric din Alba Iulia a fost lansată recent în mediul online și a adunat deja peste 600 de semnături:

”Biserica Parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia este monument istoric. Ea a fost construită la 1769, la lucrări participând, potrivit Hrisovului, şi martirul Horea – „meşter de ciubere, casa şi biserici”. Biserica a rezistat secole datorită implicării și respectului pe care îl au credincioșii față de aceasta. Acum, datorită încadrării ei ca monument istoric (codul AB-II-m-A-00193, clasa A), ea este protejată și de lege.

Pe cale de consecință vă solicităm domnule primar Mircea Hava ca, în respectarea competențelor dvs. legale, să nu dați curs niciunui demers de natură să autorizeze strămutarea bisericii noastre din lemn de la locația în care se află la acest moment.

Domnule Primar Mircea Hava, înlăturarea din patrimoniul cultural al micii noastre comunități a unui simbol de credință care ne-a unit cu atâta dragoste de Dumnezeu și a contribuit în mod deosebit la asigurarea coeziunii comunității noastre – ar fi de natură să se dezică de preocuparea susținută a autorităților locale, din ultimii 20 de ani, de prezervare și îmbogățire a patrimoniului istoric și cultural al comunităților ce alcătuiesc municipiul nostru.

De ce este important?
Din intențiile făcute publice de către noul preot paroh rezultă că se fac demersuri pentru strămutarea bisericii în vederea construirii uneia noi, „zidite”. Asta în ciuda faptului că biserica actuală a fost pictată de o ucenică a părintelui Arsenie Boca. Acest lăcaș a primit mii de credincioși de la începutul anilor 1990, când a fost adusă din satul Brezeşti din munţii Apuseni, fiind iubită și vizitată și în prezent de alte sute de credincioși.

Dincolo de folosul spiritual pe care îl aduce în mijlocul comunității din care facem parte, dincolo de bucuria pe care ne-o dă tuturor parohienilor trecerea pragului acestei oaze de liniște și spiritualitate, dincolo de evidentele costuri ale ridicării unei noi biserici (pe care tot noi, parohienii, le vom suporta), vă învederăm un aspect de legalitate asupra căruia se intenționează a se trece fără niciun fel de probleme, fără niciun fel de preocupare sau teamă de repercusiuni.

Astfel, potrivit art. 4 alin. 10 din Legea nr. 422/2001, privind protecția monumentelor istorice, se poate proceda la strămutarea acestora doar „în cazuri extreme” și în vederea protejării acestora. Față de situația mai sus expusă, în cazul de față nu se întrevede nici măcar de departe vreo necesitate extremă de protecție a monumentului istoric care este biserica noastră, de natură să reclame strămutarea acesteia.

Vă amintim și de efortul susținut și considerabil făcut pentru a face cunoscută în România și în afara granițelor restaurarea unor monumente istorice de o valoare inestimabilă din muncipiul nostru, care astăzi atrag zeci de mii de turişti. Nu dorim ca acest monument să fie înlăturat din Lista patrimoniului cultural al micii noastre comunități.

Această petiție este o urmare directă a voinței credincioşilor din parohie, care, potrivit statutului BOR, este comunitatea creştinilor ortodocşi (art. 43), adunarea parohială fiind singurul organism care poate adopta hotărârea de demolare/strămutare/zidire a Bisericii (art. 55 alin. 1 lit. e).

Vă invităm să semnați petiția şi să salvaţi sanctuarul preţios de spiritualitate care încununează cu liniştea sa mica noastră comunitate!”, se arată în textul petiției.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână! Acoperirea vaccinală antirujeolică, atât cu prima doză, cât şi la cea de-a doua, este în judeţul Alba cu mult sub media naţională, în condiţiile în care numai în prima săptămână din aprilie s-au înregistrat în judeţ […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea