Petiție cu SUTE de semnături pentru oprirea DEMOLĂRII unei biserici monument istoric din Alba Iulia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

O petiție adresată primarului Mircea Hava, prin care se dorește oprire demolării unei biserici monument istoric din Alba Iulia a fost lansată recent în mediul online și a adunat deja peste 600 de semnături:

”Biserica Parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia este monument istoric. Ea a fost construită la 1769, la lucrări participând, potrivit Hrisovului, şi martirul Horea – „meşter de ciubere, casa şi biserici”. Biserica a rezistat secole datorită implicării și respectului pe care îl au credincioșii față de aceasta. Acum, datorită încadrării ei ca monument istoric (codul AB-II-m-A-00193, clasa A), ea este protejată și de lege.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Pe cale de consecință vă solicităm domnule primar Mircea Hava ca, în respectarea competențelor dvs. legale, să nu dați curs niciunui demers de natură să autorizeze strămutarea bisericii noastre din lemn de la locația în care se află la acest moment.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Domnule Primar Mircea Hava, înlăturarea din patrimoniul cultural al micii noastre comunități a unui simbol de credință care ne-a unit cu atâta dragoste de Dumnezeu și a contribuit în mod deosebit la asigurarea coeziunii comunității noastre – ar fi de natură să se dezică de preocuparea susținută a autorităților locale, din ultimii 20 de ani, de prezervare și îmbogățire a patrimoniului istoric și cultural al comunităților ce alcătuiesc municipiul nostru.

De ce este important?
Din intențiile făcute publice de către noul preot paroh rezultă că se fac demersuri pentru strămutarea bisericii în vederea construirii uneia noi, „zidite”. Asta în ciuda faptului că biserica actuală a fost pictată de o ucenică a părintelui Arsenie Boca. Acest lăcaș a primit mii de credincioși de la începutul anilor 1990, când a fost adusă din satul Brezeşti din munţii Apuseni, fiind iubită și vizitată și în prezent de alte sute de credincioși.

Dincolo de folosul spiritual pe care îl aduce în mijlocul comunității din care facem parte, dincolo de bucuria pe care ne-o dă tuturor parohienilor trecerea pragului acestei oaze de liniște și spiritualitate, dincolo de evidentele costuri ale ridicării unei noi biserici (pe care tot noi, parohienii, le vom suporta), vă învederăm un aspect de legalitate asupra căruia se intenționează a se trece fără niciun fel de probleme, fără niciun fel de preocupare sau teamă de repercusiuni.

Astfel, potrivit art. 4 alin. 10 din Legea nr. 422/2001, privind protecția monumentelor istorice, se poate proceda la strămutarea acestora doar „în cazuri extreme” și în vederea protejării acestora. Față de situația mai sus expusă, în cazul de față nu se întrevede nici măcar de departe vreo necesitate extremă de protecție a monumentului istoric care este biserica noastră, de natură să reclame strămutarea acesteia.

Vă amintim și de efortul susținut și considerabil făcut pentru a face cunoscută în România și în afara granițelor restaurarea unor monumente istorice de o valoare inestimabilă din muncipiul nostru, care astăzi atrag zeci de mii de turişti. Nu dorim ca acest monument să fie înlăturat din Lista patrimoniului cultural al micii noastre comunități.

Această petiție este o urmare directă a voinței credincioşilor din parohie, care, potrivit statutului BOR, este comunitatea creştinilor ortodocşi (art. 43), adunarea parohială fiind singurul organism care poate adopta hotărârea de demolare/strămutare/zidire a Bisericii (art. 55 alin. 1 lit. e).

Vă invităm să semnați petiția şi să salvaţi sanctuarul preţios de spiritualitate care încununează cu liniştea sa mica noastră comunitate!”, se arată în textul petiției.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

Profa MARIA 27 mai 2018 at 23:53

Daca ati lupta asa pt spitale scoli si drumuri altfel ar fi Romania. Voi popilor umblati numai dupa interesul vostru ! Hava nu ceda in fata lor. Nu semnam nimik. Mergeți la lucru dragi popi lasati-va de glume proaste. Lăsați -ne !

dolfi 28 mai 2018 at 14:12

Pai daca ar fi spitale si scoli (Sanatate si Educatie) ca lumea, popicii ar ramane fara… materie prima!

Codruț Feneșer 28 mai 2018 at 10:44

Doamna profesoară, după cum scrieti sunteti profesoară de sexologie, sau ed. fizica.

dolfi 28 mai 2018 at 14:01

Scoateti besericile si crajmele dintre blocuri! Intre blocuri trebuie spatiu verde si locuri de joaca pentru copii!
Unii nu putoresc pe locuri caldute la stat ci chiar muncesc de luni pana sambata tarziu. Duminica tre’ sa se odihneasca nu sa fie treziti de tambalaul provocat de beserici si crajmele dintre blocuri!

Ioan Silveşan din Mihalț Baptist 28 mai 2018 at 14:34

Susțin păstrarea BISERICI.
Domiciliul :Bucureștiul, Drumul Sării 6 Bl V58 sc1 Et 2 ap9 060154. 0729921985.

Marcel 28 mai 2018 at 17:37

Mai terminati cu bisericile, tara asta numai de biserici nu mai are nevoie, cand sunteti bolnavi unde mergeti?! Urgentele sunt pline de voi credinciosilor,dar voi tot biserici vreti, mor peste 2000 de oameni anual pe sosele care sunt din secolul trecut si voi tot biserici vreti, multe scoli si gradinite sunt cu wc-ul in curte, sa nu mai vorbim de lipsa lor….si multe altele, dar voi numai biserici vreti, treziti-va oameni buni, treziti-va…in tara asta popi sunt mai ceva ca regii, profita de naivitatea voastra si asa am ajuns cea mai saraca tara din Europa…

Comentariile sunt oprite