Rămâi conectat

Actualitate

Peste 95% din dosarele de pensie, reevaluate: Casa de Pensii va începe, din martie, recalcularea pensiisol cu un soft specializat

Ioana Oprean

Publicat

în

Peste 95% din dosarele de pensie, reevaluate: Casa de Pensii va începe, din martie, recalcularea pensiilor cu un soft specializat

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat faptul că 95% din dosarele de pensii au fost evaluate și, începând cu 4 martie, Casa de Pensii va începe procesul de recalculare, folosind un soft special.

„Avem peste 95% dintre dosare reevaluate, au rămas dosarele mai grele, mai complexe. Ţinta noastră este să finalizăm cât mai curând posibil, având deja în sistem aceste date – datele fiecărui pensionar. Ulterior, evident că şi procesul de recalculare va fi mai facil”, a declarat Simona Bucura Oprescu, miercuri seară, la România TV.

În acest context, data de 4 martie este termenul de adoptare a normelor, după care se va trece la recalcularea pensiilor, însă se are în vedere un soft specializat în acest sens.

Creștere spectaculoasă a pensiei minime

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că de la 1 septembrie pensia minimă pentru cei care au cotizat având salariul minim va fi de peste 1900 de lei. După creșterea care a avut loc la 1 ianuarie, pensia minimă este în prezent 1281 de lei, iar de la 1 septembrie va crește cu 84%.

„Este foarte interesant să privim împreună situația celor care primesc indemnizația minimă socială.

Printre cei care, de la 1 ianuarie primesc 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi – au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar au indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.

Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie.

Din această cauză, pe actualele reglementări, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei, cât era până anul trecut, dar 1.281 de lei, de la 1 ianuarie 2024. Și aici se face dreptate. Domniile lor vor avea o pensie ajustată.

În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu, faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate sunt bonusuri, sunt puncte suplimentare care se acordă pensionarilor care au muncit peste 25 de ani.

Ce pensie vor avea românii care au muncit pe salariul minim

Cu alte cuvinte, pensionarul nostru, despre care am spus că a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, va ieși din indemnizația minimă pe economie.

De ce? Pentru că, între 25 și 30 de ani de contribuții, va primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30-35 de ani va primi un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte pe an.

Datorită acestor puncte de stabilitate va avea o creștere a punctajului, ceea ce înseamnă că va avea o creștere a pensiei.

Pe simulările noastre, după recalculare, de la 1 septembrie 2024, vor primi pensiile majorate.
Românul nostru care până de curând avea o pensie de 1.125 de lei, are o pensie de 1.281 de lei la 1 ianuarie 2024, iar din septembrie 2024 va avea undeva peste 1.900 de lei, adică o creștere de 87,4%, pe calculele noastre.

Este clar că pensiile tuturor românilor vor creşte datorită majorării din ianuarie care va produce atât o creştere a punctului de pensie, cât şi o creştere a valorii punctului de referinţă.

Deci toate pensiilor vor creşte.

Este important ca românii să mai ştie că, din septembrie, ca urmare a recalculării, nicio pensie nu va scădea, pentru că se va menţine cuantumul cel mai mare în plată”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Realitatea PLUS.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea